Home page
Haber Menüsü


ABD Türkiye’yi çelik ithalinde vergiden muaf tutuyor
ABD çelik ithalinde, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeleri yüzde 30’dan fazla vergi uygulanmasının dışında bırakıyor.
Washington
AA
    5 Mart—  ABD Başkanı George W. Bush, kötü durumdaki çelik sektörünü desteklemek üzere, çelik ithalatında yüzde 8’lik gümrük vergisini yüzde 30’a çıkarılmasını onayladı. The Washington Post gazetesi’ne göre Bush, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (NAFTA) üyesi komşuları Kanada ve Meksika yanı sıra, gelişmekte olan ülkeler Arjantin, Türkiye ve Tayland’ın bu vergilere tabi tutulmayacağını belirtti. ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Grant Aldonas da, yaptığı açıklamada, getirilen verginin 10 ürünü kapsadığını hatırlatarak, bu 10 ürünün büyük çoğunluğunda Türkiye’nin vergiden muaf olacağını kaydetti.  

   
 
       
   
MSNBC News AB ve Rusya çelik kararına tepkili
MSNBC News Çelik üreticisine ABD'den iyi haber
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  The Washington Post, Türkiye, Arjantin ve Tayland’ın muafiyetine karşılık Japonya, Çin, Güney Kore, Rusya, Ukrayna, Brezilya’nın, vergiye tabi ülkeler arasında olacağını yazdı. Ayrıca, karar çerçevesinde, ABD’nin serbest ticaret anlaşmalarının bulunduğu Kanada, Meksika gibi ülkeler yeni gümrük vergisinden hiçbir şekilde etkilenmeyecek.
       Gazete, Bush yönetiminin, zor durumdaki Amerikalı çelik üreticilerinin ve sendikalarının onayını kazanmak için bu plana onay verdiğini kaydetti.
       Beyaz Saray’ın, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun, Aralık ayında yabancı çelik üreticilerinden, ABD pazarına giriş için yüzde 20 ila yüzde 40 arasında vergi alınması yönünde Aralık ayındaki tavsiyesine cevabı bekleniyor.
       
ÇELİK SEKTÖRÜNE DESTEK
       Washington Post, çelik üreticilerinin, yüzde 30 oranındaki vergiyi içeren yeni planının tam istedikleri şey olmadığını ancak yine de yardımcı olacağına inandıklarını da yazdı.
        Gazete, çelik üreticileri ve sendikalarının, ABD Temsilciler Meclisi’nde bu yıl yapılacak seçimlerde Cumhuriyetçi Parti kontrolünü sağlamak ve 2004 başkanlık seçiminde yeniden kazanmak isteyen Başkan Bush’a karşı güçlü bir lobi faaliyeti yürüttüklerini de vurguladı.
       
TÜRK İRACATÇILAR SEVİNÇLİ
        Türk çelik ihracatçılarını ABD’de temsil eden hukukçular henüz resmen açıklanmayan kararı sevinçle karşıladı.
        ABD’de Türk çelik ihracatçılarını temsil eden bir hukuk firması temsilcisi, “Bu çok önemli bir karar. Böylece Türkiye, ek bir koruyucu önleme tabi tutulmayacak. Dolayısıyla ABD’ye yılda 150 milyon doları aşan çelik ihracatında ilave gümrük vergileri ile karşılaşmayacaktır” dedi.
        Türk firmalarını ABD’de temsil eden yetkili, “henüz resmi olmamakla beraber, Türkiye’nin, ithalat payı yüzde 3’ün altında olduğu için ek koruyucu önlemlerden istisna edileceği ifade edilmiştir” diye konuştu.
       
VERGİ 10 ÜRÜNÜ KAPSIYOR
       Bu arada, ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Grant Aldonas, ABD’nin çelik ithalatına getirdiği verginin 10 ürünü kapsadığını hatırlatarak, bu 10 ürünün büyük çoğunluğunda Türkiye’nin vergiden muaf olacağını kaydetti.
       Başkan Bush’un kararı çerçevesinde, ABD’nin serbest ticaret anlaşmalarının bulunduğu Kanada, Meksika gibi ülkeler yeni gümrük vergisinden hiçbir şekilde etkilenmeyecek. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin çelik ihracatı ise ABD’nin ithalatının yüzde 3’ünün altında kalması durumunda vergiden muaf olacak.
       Ancak Amerikalı yetkililerin verdiği bilgiye göre bu yüzde 3’lük miktar, ithal edilen 10 çelik ürünü kategorisinde ayrı ayrı değerlendirilecek. Dolayısıyla Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatında yüzde 3’ün altında kaldığı çelik ürünlerinde vergiden muaf olunacak. Yüzde 3’ün aşılması durumunda ise Türkiye vergiye tabi olacak.
       10 çelik kategorisinde bu değerlendirme çerçevesinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin durumu henüz liste halinde açıklanmadı. Ancak genelde Türkiye’nin çelik ihracatının kategorilerin çoğunda yüzde 3’ün altında kalacağı için vergiden muaf olacağı, geriye kalan kategorilerde ise yeni vergiden etkileneceği ortaya çıktı. Yetkililer, geçen yıl Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatının değerinin 200 milyon dolara yaklaştığını belirttiler.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları