Home page
Haber Menüsü


Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar
Bayar: POAŞ’ta halka arz %25’e çıkarılabilir
ÖİB Başkanı Bayar, Petrol Ofisi halka arzına talebin umut verici olduğunu söyledi. Bayar, halka arz oranının yüzde 15’ten 25’e çekilebileceğini kaydetti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    1 Mart—  Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Petrol Ofisi hisse senetlerinin halka arzı için yapılan ön talep toplama işleminde ilk iki günlük sonuçların “Fevkalade umut verici” olduğunu söyledi. Bayar, düzenlediği basın toplantısında, talebin yüksek seyretmesi halinde yüzde 15 olarak planlanan halka arzın yüzde 25’e çekilebileceğini belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Karakoyunlu: POAŞ halka arzına ilgi büyük
MSNBC News Özelleştirme yeniden hız kazandı
MSNBC News Petkim özelleştirmesi gecikmemeli
MSNBC News Özelleştirme işsizlerine 16 trilyon
MSNBC News Sabancı, özelleştirmeden şikayetçi
MSNBC News POAŞ'ta halka arza start
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bayar, talebin artması durumunda halka arz oranının yüzde 15’den yüzde 25’e kadar çıkarılabileceğini söyledi. İlk halka arz olması bakımından hem piyasaların test edilmesinde POAŞ’ın özelleştirilmesinin önemli olduğunu belirten Bayar, “Piyasalar umutlanmak için iyi projeleri bekliyor. İyi projeler piyasanın düzelmesini bekliyor. Dolayısı ile bizim hem yıllardır piyasalara sunduğumuz ürünler, büyük projeler bakımından, hem de piyasalara bir moral vermek bakımından bir mesuliyetimiz olduğunu düşünerek bu proje ile devam ediyoruz. İnşallah sonuçları da ülkemezi için hayırlı olur” diye konuştu.
       
PAZAR’A ROAD SHOW BAŞLIYOR
       Pazar günü Özelleştirme İdaresi’nden yetkililer ve Petrol Ofisi üst düzey yönetimi ile uluslarası road show’a (tanıtım toplantısı) çıkılacağını bildiren Bayar, şöyle dedi:
       “Milano’dan başlayarak, Milano’dan Zürih’e, Zürih’ten Hollanda’ya-Roterdam’a, Roterdam’dan Frankfurt’a, Frankfurt’ta hem fonlarla, hem de oradaki önemli Türk finans çevreleriyle de bir toplantı yapılacaktır. Oradan İskoçya-Edinburg’a, Edinburg’dan Londra’ya, Lonra’dan Dublin’e, Dublin’den tekrar Londra’ya dönülecektir. Bunlar bir hafta içinde olacak. İkinci hafta da Amerika road-show’una çıkılacaktır. Amerika’da da New York, Boston, San Fransisko, Şikago gibi daha henüz programı tam ortaya çıkmamış merkezler ziyaret edilecektir.”
       
PETKİM’İN % 51’İ SATILACAK
       Bayar, üçüncü veya dördüncü çeyrekte Petkim’in en az yüzde 51’inin blok olarak satışa çıkacağını belirterek, şöyle konuştu:
       “Tekel’in özelleştirilmesine ilişkin yol haritası Eylül ayında çıkarılacak. Yılsonuna doğru Türk Hava Yolları’nın iç piyasalara yönelik halka arzı düşünülebilir.”
       POAŞ’ın hemen ardından Tüpraş’ta bulunan yüzde 65.76 oranındaki hissenin bir kısmının üçüncü kez halka arzına ilişkin çalışmaların da devam ettiğini belirten Bayar, Tüpraş’ın üçüncü halka arzının Mayıs ayında bitirilerek şirketteki kamu payının yüzde 51’in altına düşürüleceğini kaydetti.
       Bayar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun tamamen fonksiyonel hale gelmeden enerji sektöründe özelleştirme yapılmaması gerektiğini vurguladı.
       
TÜPRAŞ SATIŞINA HIZ VERİLECEK
       Tüpraş’ın özelleştirilmesine büyük önem verdiğini belirten Bayar, “Çünkü ilk defa bir kamu şirketinin halka arzlar marifetiyle kamu hissesi yüzde 51’in altına düşürülmüş olacaktır. Bu yeni doğru yönetişim modelleri bakımından da ilk defa Türkiye’de ve bir kamu şirketinde uygulanıyor olacaktır” dedi.
       Şirketin 29 Mart’ta yapılacak ilk genel kurulunda halen halka açık bulunan yüzde 34 hisesinin iki üye ile temsil edilmesine imkan tanınacağını bildiren Bayar, “dolayısı ile belki de ilk defa halka açık devlet şirketinde, halka açık hisseleri elinde tutan kişiler tarafından temsil edilebilecektir” diye konuştu. Tüpraş’ta 3. halka arzdan sonra bu oranın yüzde 51’in üzerine çıkacağını böylece üç üye ile temsil edileceğini belirten Bayar, daha sonra bunun dört üyeye çıkacağını belirtti.
       Böylece devletin bundan sonra Tüpraş’ta alacağı kararlarda en azından halka açık hisselerin onayını da almak zorunda kalacağını ifade eden Bayar, bunun piyasa mekanizmalarının işlemesi bakımından da fevkalede önemli bir proje olacağını söyledi.
       
KİT’LERİN ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINMASI YERİNDE
       2001 yılında Türkiye ve uluslararası piyasalarında önemli projelerin gerçekleştirilemediğini, halka arzların en düşük düzeyde yapıldığını anlatan Bayar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) olarak geçen yıl özelleştirme kapsamındaki kuruluşların küçülme faaliyetlerine, yeniden yapılandırma faaliyetlerine devam edildiğini söyledi.
       Halen özelleştirme kapsamında bulunan 35 kuruluşun sadece 25’inde kamu payının yüzde 51’in üzerinde olduğunu, 25 kuruluşun 17 tanesinde 1998 yılında kapsama alındığını anlatan Bayar, halka açık birkaç proje dışında esasen kamu oyunda sürekli söylene geldiğinin aksine çok uzun süreli kalmış şirktetlerin de olmadığını kaydetti. Bayar, şöyle devam etti:
       “Bir KİT hakkında birşey yapılamıyorsa KİT kapsamında kalmasındansa özelleştirme kapsamında kalması daha iyidir. Çünkü özelleştirme kapsamında KİT kapsamında yapılamayan küçülmeler, yeniden yapılanma gerçekleştirilmektedir. Sümer Holding’in özelleştirme kapsamına geldiği gün 41 bin kişi olan çalışan sayısı bugün 5 bin kişiye düştü. Sadece Ocak ayından bu yana 1100 kişi emekli oldu. Türkiye’de hiçbir kurumun kendini 41 bin kişiden 5 bin kişiye indiremez.”
       Bayar, sadece geçen yıl özelleştirme kapsamında şirketlerden 12 bin kişinin emekli olduğunu söyledi.
 
       
   
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 9 aylık bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları