Home page
Haber Menüsü


ABD ile ticarette Cheney’in ziyareti önem kazandı
Türkiye - ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısının ardından, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in, Mart ayında aralarında Türkiye’nin bulunduğu 11 ülkeye yapacağı ziyaret önem kazandı.
Ünsal Ünlü / Ankara
CNBC-E
28 Şubat— Türkiye İle Amerika Birleşik Devletleri arasındaki Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantılarında siyaset ekonominin önüne geçince, ortak deklarasyon metni “ileriye dönük hedefler programı” şeklinde oluştu. İkili ticaretteki sorunların çözümü için, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Türkiye’ye yapacağı ziyaret önem kazandı.

   
 
       
   
MSNBC News ABD-Türkiye ticari ilişkileri artacak
MSNBC News ABD ile ticari ayrıcalık önerisi
MSNBC News Türkiye, Nitelikli Sanayi Bölgeleri Anlaşmasına katıldı
MSNBC News Cem: Hedef ticaretin geliştirilmesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Temeli Başbakan Bülent Ecevit’in ABD ziyareti sırasında Ocak ayında atılan ve ilk toplantısını Ankara’da iki gün boyunca gerçekleştiren, Türkiye - ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu, Türkiye açısından, beklentilerin karşılanamadığı bir anlaşmayla sonuçlandı.
       Kurulması planlanan, Nitelikli Sanayi Bölgeleri (QIZ) İçin,1996 Yılında ABD ile İsrail arasında oluşturulan modele Türkiye de dahil edilecek. Böylelikle, ABD’de Türkiye karşıtı lobilerin kongre sürecindeki faaliyetlerinin azaltılması öngörülüyor.
       Ancak,halen ABD - İsrail arasında uygulanan sisteme Türkiye’nin de katılması için,yürürlükteki kanunda madde değişikliği gerekiyor Ve uzmanlar bunun için de ABD Kongresi’nin onayına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar.
       
CHENEY’İN ZİYARETİ ÖNEM KAZANDI
       Bu noktada, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Mart ayında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkeye yapacağı ziyaret büyük önem kazanıyor. Zira, Cheney’in Türkiye’ye gelirken çantasında getireceği teklifler, komisyon toplantıları sonucunda oluşturulan ortak deklarasyon metninde, açık bırakılan noktaların doldurulması sırasında değerlendirilecek.
ABD Başkan Yardımcısı Cheney, Mart sonunda Türkiye'de olması bekleniyor.

       ABD’nin artık kimse için sır olmayan Irak’a müdahale planı içinde,bölge ülkelerinden alacağı desteğe karşı bulunacağı taahhütler kapsamında, Irak’la hem ticari hem de komşuluk ilişkileri kuvvetli olan Türkiye’nin, zararlarının telafi edileceğine ilişkin garantileri almadan, anlaşma zemini bulunmasına yanaşmayacağı, yetkililer tarafından ABD heyetine iletildi.
       Elbette ABD heyeti de bu noktada, Türkiye’nin FMS (Askeri Satış Sözleşmeleri) borçlarınının silinmesi önerisini hatırlatarak, konunun ABD yönetimi tarafından değerlendirileceğini belirtti. Bu borçların 7 milyar dolara ulaştığı düşünülürse, Washington’da yapılması planlanan ve Ortaklık Komisyonu’nca karar altına alınan noktaların somutlaştırılacağı toplantıda, ne kadar güç pazarlıkların yapılacağını kestirmek zor olmayacaktır.
       
TERCİHLİ TİCARET KAPSAMINA GİRDİK
       Bu arada iki günlük anlaşmalar sonucunda tek somut kazanım, Türkiye’nin tercihli ticaret kapsamına alınmasını kabul ettirdiği el dokuması halı-kilim ve elyapımı tekstil ürünlerinin ABD ile toplam ticaretimizdeki payının 38.5 milyon dolar olduğu hatırlanırsa, siyasi belirsizlik altındaki bölgede, Türkiye’nin pazarlık kozlarını Cheney’in ziyaretine kadar bekleteceği anlaşılabilir. Hemen belirtelim, Pakistan, ABD İle 14 Şubat tarihinde imzaladığı benzer bir anlaşmayla, 142 milyon dolarlık ticari imtiyaz elde etti.
       Aslında,1999 yılında ABD ile Türkiye arasında imzalanan TIFA (Trade and Investment Framework Agreement) anlaşması gereğince iki yıldır toplanan ve Türkiye’nin Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından temsil edildiği görüşmelerde de,olumlu adımlar atılmıştı.
       Hatta yılda bir kez toplanmak üzere oluşturulan komitenin 2001 yılında ikinci bir toplantı yapması kabul edilmiş,ancak 11 Eylül saldırıları nedeniyle buluşma gerçekleşememişti. Mart - Nisan ayları içinde Washington’da yapılması planlanan TIFA Toplantısının, Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun, siyasetten ekonomiye geçmesi için bir fırsat olması mümkün. Zira o toplantılarda, Türkiye ve ABD arasındaki ticari sorunlar diplomatlar değil,ekonomi alanında uzman devlet görevlileri arasında görüşülecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları