Home page
Haber Menüsü


Cem: Hedef ticaretin geliştirilmesi
 
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türk-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nda öncelikli hedefin ticaretin geliştirilmesi olduğunu söyledi.  

 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Şubat—  Başbakan Bülent Ecevit’in ABD gezisi sırasında ilk adımları atılan Türk-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun ilk toplantısı dün yapıldı. Cem, toplantıda yaptığı konuşmada, hedefin ticari ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirterek, Türkiye ve ABD arasında yatırım ortaklığının geliştirilmesi sayesinde ekonomik programın çok daha başarılı sürdürüleceğinin altını çizdi. Komisyonun gündeminin çok yoğun olacağına işaret eden Cem, Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’nden kısa ve uzun dönemli beklentilerinin olduğunu hatırlattı.

   
 
       
   
MSNBC News ABD ile ekonomik ortaklık komisyonu
MSNBC News ABD ile ticari ayrıcalık önerisi
MSNBC News Ortaklık Komisyonu'nda geri sayım
MSNBC News TOBB-TİM'den Powell'a mektup
MSNBC News "ABD'ye tercihli ekonomik anlayış önerisi götürecegiz"
MSNBC News Ecevit: Ticari işbirliği de gelişmeli
MSNBC News Argüden: ABD ile ticari engeller kaldırılmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cem, “Bu yeni ortam, ekonomik diyaloğumuzu geliştirmek, yatırım zeminini güçlendirmek ve artırmak ve bunun başarılı bir şekilde uygulanması şansı yaratacaktır” diye konuştu.
       Komisyonun önünde yapması gereken çok fazla iş olduğunu kaydeden Cem, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Az zamanda uzun vadeli beklentilerimiz var. Komisyonun ekonomik işbirliğimizin geleceğinin yol haritasını çizeceğine inanıyorum. Bu ilişkiler doğru bir perspektife yerleştirilmeli. Bu komisyon, mevcut sorunlara da çözüm getirmek zorunda. Türk ekonomisinin acil ortak çabalara ihtiyacı var. Amerikan meslektaşlarımın uluslararası para kuruluşlarında verdiği destekten dolayı teşekkür ederim.”
ABD Ankara Büyükelçiliği’nin konuyla ilgili açıklaması

       
LARSON: GEÇİŞ DÖNEMİ YARATILACAK
       ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson da, Türk hükümetiyle ortaklaşa çalışarak, büyüme için bir geçiş dönemi yaratılmaya çalışılacağını ifade etti. Larson ortak çalışmayla türkiye’nin büyüme sürecinin hızlanacağı ve rekabet ortamının doğacağını belirtti.
       Komisyonun ABD tarafının başkanlığını yapan Ekonomi, Ticaret ve Tarım’dan sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson da yaptığı konuşmada, bu işbirliğinin iki ülke ekonomik ilişkilerini “stratejik, siyasi ve güvenlik ilişkilerinin” merkezinde gösterdiğini kaydetti.
       Türkiye’nin geçen yıl ekonomik reformlarda gösterdiği başarıya hayranlık duyduğunu ifade eden Larson, bu reformların Türk halkının geleceği ve refahı açısından önemli olduğunu vurguladı.
       Larson, bu ziyaret esnasındaki amaçlarının, Türk meslektaşlarıyla, ekonomik toparlanma sırasında rekabeti ve büyümeyi sağlayacak bir yapı oluşturmak olduğunu ve bu işbirliğiyle dinamik Türk özel sektörüyle birçok ortak çalışma alanı bulacaklarına inandığını da sözlerine ekledi.
       Daha sonra basına kapatılan toplantıda Türk tarafına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal başkanlık etti. Toplantıya, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve üst düzey bürokratlar da katıldı.
       
TÜRKİYE İÇİN ÖZEL KANUN
       Geçen hafta Ankara’da temaslarda bulunan 5 ABD’li parlementer de Amerikan Kongresi’ne Türkiye’ye özel bir kanun teklifi sunma kararı aldı. Kanun teklifiyle Türkiye’nin ABD’ye 2 ya da 3 yıllık bir süre zarfında kotasız ve vergisiz her türlü malı satmasına olanak verilmesi öngörülüyor.
       
GÜNDEMDE NELER YERALACAK?
       Ortaklık Komisyonu toplantılarında, Türk tarafının, Türkiye’de Kalifiye Endüstri Bölgeleri kurulması konusunda, geniş çaplı bir hazırlık paketi sundu. Tekstilde kotaların kaldırılması ya da Türkiye’nin kotayı dolduramadığı ürünlerden, doldurduğu ürüne aktarım imkanı isteyen Türk tarafı, tercihli ticaret anlaşması talebini de yineledi.
       Türk tarafının hazırladığı pakette, ABD tarafının da sıcak baktığı Kalifiye Endüstri Bölgeleri konusunda “söz konusu bölgelerde neler yapılabilir, hangi sektörlere ağırlık verilebilir, nerelere kurulabilir” gibi konular yer aldı.
       ABD tarafı Kalifiye Endüstri Bölgeleri’nin özellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesi illerinde kurulmasına sıcak bakarken, Türk tarafı ise söz konusu bölgelerin gerek kalifiye iş gücü, gerekse ulaşım açısından daha uygun olan limanlarda, altyapısı tamamlanmış sanayi bölgeleri ve mevcut serbest bölgelerde oluşturulmasını istiyor. Türk tarafı ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması talebini ise mevcut bazı bağlayıcı hükümler nedeniyle gündeme getirmedi.
       Toplantılarda Türk tarafının masaya yatırdığı konular, büyük oranda Başbakan Bülent Ecevit’in ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında gündeme gelen talepler çerçevesinde oldu. Özel sektör temsilcileri de, iki ülke arasında gerçekleştirilecek toplantılardan umutlu olduklarını, ancak tüm beklentilerin kısa sürede karşılanmasını beklemediklerini ifade ettiler.
       Sektör temsilcileri, isteklerinin Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve bu toplantıların da bu noktada bir adım oluşturduğunu ve elden geldiğince iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladılar.
       
KALİFİYE ENDÜSTRİ BÖLGELERİ
       Kalifiye endüstri bölgeleri kavramı belirli sanayi bölgeleri kurularak, buralarda üretilecek malların ABD’ye “sıfır gümrükle” girişini kapsıyor. Bu örnek, ABD ile serbest ticaret anlaşması uygulayan İsrail tarafından uygulanmıştı.
       İsrail, Ürdün’ün bazı belirlenmiş bölgelerinde, yüzde 35 İsrail katma değeri bulunması kaydıyla, ürettirdiği ürünleri sıfır gümrükle ABD’ye sokabiliyordu. Ürdün’ün serbest ticaret anlaşması imzalamasının ardından bu uygulama sona erdi.
       
KOTALARIN KALDIRILMASI İHRACATI ARTIRACAK
       Türk tarafının üzerinde durduğu bir başka talep olan tekstil kotalarının kaldırılması ise Türkiye’ye tekstil ürünlerini daha fazla ihraç etme imkanı veriyor. Türkiye özellikle bornoz, tişört ve pantolon gibi ürünlerde kotayı yılın ilk aylarında dolduruyor.
       Tekstil kotalarının kaldırılması konusuna, ABD tarafı çok sıcak bakmıyor ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kuralları çerçevesinde, tekstil kotalarının zaten 2005 yılında kalkacağını ifade ediyor. Bu nedenle Türk tarafı toplantılarda, kotaların kaldırılması talebi yanısıra kotalararası aktarım imkanı istiyor.
       
TERCİHLİ TİCARET İMKANI
       ABD’nin tercihli ticaret uygulamaları kapsamında, bazı Karayip ve az gelişmiş Afrika ülkeleri, gümrük vergilerinden muaf tutuluyor. Burada ABD ürünleri kullanılarak belirli normlarda yapılan üretim, tekrar ABD pazarına gümrükten muaf şekilde girebiliyor. Bu yol, bazı az gelişmiş ülkelere ekonomik ve politik açıdan yardım amacıyla kullanılan bir yol olarak gösteriliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları