Home page
Haber Menüsü


TOBB: Konjonktür şans yaratıyor
TOBB Başkanı Hisarcıklıloğlu, 11 Eylül sonrası dünya konjonktürünün Türkiye için şans yarattığını belirterek, bunun iyi kullanılması gerektiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, krizden çıkıldığı aşamada dikkatli olunması gerektiğini de kaydetti.
Zonguldak
AA
17 Şubat— Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “2002 yılı hepimiz için çok önemli. Hep beraber dikkatli olmak durumundayız, çünkü çok büyük krizden çıkıyoruz” dedi. Zonguldak’ta konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de enflasyon olmasına rağmen yokmuş gibi vergilendirilmek istendiğini, o zamanda kayıt dışını çok desteklemiş olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, 11 Eylül saldırıları sonrasında oluşan dünya konjonktürünün Türkiye için avantaj yarattığını belirterek, bunun iyi kullanılması gerektiğini belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News TOBB Başkanı: Sorun eksi büyüme
MSNBC News TOBB: Yatırım için değişim şart
MSNBC News Hisarcıklıoğlu: Bu sistem değişmeli
MSNBC News Hisarcıklıoğlu: Ekonominin tahammülü kalmadı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TOBB Başkanı, ekonominin kayıt altına alınmasını, kayıt altına alırken de adil olunması gerektiğini, adil vergi düzeni getirilmediği takdirde ekonominin kayıt içine alınmasının mümkün olamayacağını belirtti.
       Ülke genelinde, işçi, işveren, sanayici, esnaf, tüccar ve köylü her kesimin üretim dediğini ve bu konuda birleştiklerini, bunun da dinamik aktif hale getirilmesi için önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
       “Bununda birinci başlığı enflasyon muhasebesi, daha sonra vergide oranları düşürüp yaygınlaştırması. Esas olan ülkenin geleceği noktasında 2002 yılı hepimiz için çok önemli, hep beraber dikkatli olmak durumundayız, çünkü çok büyük bir krizden çıkıyoruz. Şu anda içinde yaşadığımız için, krizin ne kadar tahribat yaptığını hissetmemize rağmen çok iyi anlamış değiliz. 10 sene sonra geriye baktığımızda ne kadar derin, ağır krizin içinden geçtiğimizin göstergesidir. Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman bir sene boyunca eksi büyümeyle her ay gitmemiştir. Artık ülkenin makro ekonomik planlarını yapanların, muhakkak Türkiye’yi büyümeye geçirmeleri lazım.”
       
KONJONKTÜR ŞANS YARATIYOR
       “Büyümeye geçilmesi için bizlerin, üreten insanların önünün açılması lazım” diyen Hisarcıklıoğlu, büyümeye geçemediği ortamda Türkiye’yi büyük sıkıntılar beklediğini, ancak büyümeye geçebilmesi için Türkiye’nin çok büyük avantajları bulunduğunu belirtti.
       Hisarcıklıoğlu, “11 Eylül sonrası dünya konjonktürünün gelmiş olduğu durum, ülkemiz için büyük bir avantaj. Türkiye dünya konjonktürünü iyi kullanmalıdır” dedi.
       
DARALMA 681 TRİLYON LİRA
       Tehlike sinyali veren bir başka önemli hususun da, geçen hafta itibarıyla kredi hacmindeki bir haftalık daralmanın 681 trilyon lira olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
       “Kredi hacminin küçülmesi demek, ekonominin küçülmeye devam ettiğinin bir göstergesidir. Kredi hacmi büyümezse, ekonominin büyümesi mümkün değil. Buna dikkat etmemiz lazım. Bizimde çıkartılması için desteklediğimiz, kredilerin yeniden yapılandırılması kanununun bir an önce yürürlüğe girmesi gerekiyor. Odalar birliği yönetiminin büyük bir gayreti, çabası, desteği ile devletin ilk defa reel sektöre aktarmış olduğu kaynağın yüzde 60’ı kredi olarak verilecektir. Reel sektöre 4 milyar dolar kredi desteğinin çıkmasıyla, ekonomide içten içe canlılığı yakalamamız mümkün olacaktır. Çünkü otomatik olarak rekabetten dolayı faizler düşecek, faiz düşünce mevduatta toplanacak faiz oranları düşecek bununla beraber devletin borçlanma faizi ve otomatik olarak da enflasyonda düşecek. Bunun devreye girmesi lazım.”
       
BORÇLANMA DÜŞMEDİKÇE KURTULMAK ZOR
       Hisarcıklıoğlu, Ereğli ve Alaplı’daki konuşmasında da, kamunun borçlandırılması düşürülmediği sürece, ne yapılırsa yapılsın ekonomik krizden kurtulmanın mümkün olamayacağını söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, “İhaleleri Ankara’da değil, yerinde yapmamız lazım. Kontrol mekanizması olması gerekir. Türkiye, yolsuzlukların ve rüşvetin en çok olduğu şampiyon ülkeler arasında. Yolsuzluk ve rüşvet sorununu halledebilmek için, yerinden yönetimi desteklememiz lazım. Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’nın değişmesi, demokrasi tam anlamıyla işleyecekse eğer lider sultasından kurtulmamız lazım. Faiz-borsa-döviz üçgenini kıramadıktan sonra ne yaparsak yapalım kurtulamayız. Bu şeytan üçgenini kırabilecek tek çözüm üretimdir. Üretmeden hiç birşey olmaz” dedi.
       Sanayicilerin yüzde 50-400 arasında pahalı enerji kullandığın da dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bu durumun Türk sanayicisinin yurtdışındaki rekabetini engellediğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Kısacası bankacılık, istihdam, enerji ve vergi politikaları düzeltilmeden ekonomi düzelemez. Büyüme ise bu unsurlar düzeltilince başlayacaktır” diye konuştu.
       Borsadaki iniş ve çıkışların spekülasyon ile meydana geldiğini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, borsacılığın arz-talep meselesi olduğunu, bazı zamanlarda küçük bir sözün bile borsada inişlere ve çıkışlara sebep olabileceğini kaydetti. Bu durumu örneklerle anlatan Hisarcıklıoğlu, “Birgün İzmir’de toplantı sırasında Başbakanımızın sağlığı ile ilgili basın tarafından konuşulan konu bir günde 200 bin lira artış ve iniş sağladı. Bu durum bazılarına vurgun vurdurdu. İşte bu spekülasyonlar Türk ekonomisinin asıl göstergesi değildir” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları