Home page
Haber Menüsü


IMF kredisine erken itfa
Merkez Bankası, IMF’den alınan 9.1 milyar dolarlık kredinin 6.1 milyar dolarlık bölümünün erken itfa edildiğini açıkladı. Kredinin 1.9 milyar dolarlık bölümü ise bütçeye aktarıldı.
Ankara
CNBC-E
11 Şubat— Merkez Bankası, vadeleri 2002 ve 2003’te dolan toplam 6.1 milyar dolarlık Uluslararası Para Fonu kredisini 7 Şubat’ta erken itfa edildiğini duyurdu. Böylece Merkez Bankası’nın IMF’den aldığı kredilerin toplamı 14 milyar dolardan 7.8 milyar dolara geriledi. Kredinin 1.9 milyar dolarlık bölümü ise bütçe ödenekleri için kullanılacak.

   
 
       
   
MSNBC News IMF kredisinin 1.9 milyarı bütçeye
MSNBC News IMF kredisi hesaplara girdi
MSNBC News Sönmez: 2002'de canlanma zor
MSNBC News IMF'nin ödevleri son derece ağır
MSNBC News Kahkonen: Enflasyon hedefi tutturulabilir
MSNBC News Liderler: Mektubun arkasındayız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 2001 yılı Mayıs ayında imzalanan Stand-by anlaşması çerçevesinde, Banka’nın IMF’den aldığı kredilerden 7,6 milyar SDR’lık kısmının (9,4 milyar dolar), vade ve faiz koşulları Fon’dan alınan kredilerle aynı olan SDR’a endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) karşılığı Hazine’ye kullandırıldığı hatırlatıldı.
       Açıklamaya göre, IMF ile yapılan yeni Stand-by anlaşması çerçevesinde, 2002- 2004 yılları içinde kullanılacak yaklaşık 16 milyar ABD doları tutarındaki kredinin ilk dilimi olan 9,1 milyar dolarlık kısmı, 7 Şubat tarihinde Hazine hesaplarına girdi.
       
ERKEN GERİ ÖDEME
       Buna karşın, Merkez Bankası 7 Şubat’ta, yeni Stand-by anlaşması hükümleri uyarınca, vadeleri 2002 ve 2003 yıllarında gelecek olan ve daha önce alınan toplam 6,1 milyar dolar karşılığı kredilerin erken geri ödemesini gerçekleştirdi. Böylece Merkez Bankası daha önceki yıllarda IMF’den aldığı krediler, yaklaşık 14 milyar dolar karşılığından, 7,8 milyar dolar karşılığına geriledi.
       Toplam 6,1 milyar dolar tutarındaki geri ödemenin, 2,4 milyar dolarlık kısmı Merkez Bankası kaynaklarından karşılanırken, 3,7 milyar dolarlık kısmı, Hazine’ye daha önce verilmiş olan krediler karşılığında alınan DİBS’lerin erken itfa edilmesi suretiyle, Hazine’nin aldığı olduğu Stand-by kredilerinden sağlandı.
       Böylece 7 Şubat tarihi itibarıyla, 2001 yılı Stand-by anlaşması çerçevesinde Hazine’den alınan DİBS tutarı toplamı 9,4 milyar dolar karşılığından 5,7 milyar ABD doları karşılığına düştü. Hazine hesaplarına giren 9,1 milyar dolarlık kredinin 3,7 milyar dolarlık kısmının, Merkez Bankası’na ihraç edilen DİBS’lerin erken itfa edilmesinde kullanılması sonucu, Hazine hesaplarında net 5,4 milyar dolarlık kaynak kaldı.
       
KALAN TUTAR NASIL KULLANILACAK?
       Açıklamada, kalan bu tutardan 8 şubat tarihindeki kullanımlar ve Merkez Bankası bilançosuna olan yansımaları hakkında da bilgi verildi.
       Buna göre Merkez Bankası, 2001 yılı Mart ayından bu yana, kamu bankaları ile TMSF bünyesindeki bankaların kısa vadeli likidite ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla söz konusu bankaları, kotasyon yoluyla yapılan repo işlemleri ile fonladı. Söz konusu fonlama tutarının, 7 Şubat tarihi itibariyle 5,8 katrilyon Türk Lirası olduğu ifade edilen açıklamada, devamla şöyle denildi:
       
FON BANKALARININ REPO BORCU KALMADI
       “8 Şubat tarihinde Hazine, Stand-by kredilerinin 3,5 milyar ABD dolarlık kısmını, TMSF bünyesindeki bankalara daha önce ihraç etmiş olduğu DİBS’leri erken itfa ederek kullanmıştır. Söz konusu bankalar da elde ettikleri likiditenin 2,8 milyar ABD dolarlık kısmıyla, repo işlemleri karşılığı Bankamıza olan toplam 3,7 katrilyon Türk Liralık borçlarını ödemişlerdir. Böylece 8 Şubat 2002 tarihi itibariyle, TMSF bünyesindeki bankaların, Bankamıza repo işlemlerinden kaynaklanan borçları kalmamış, Bankamızın kotasyon yoluyla yaptığı repo işlemleri ile fonlama tutarı 2,1 katrilyon Türk Lirasına gerilemiştir.”
       Açıklamada, sonuçta Hazine’nin de ilan ettiği üzerine, 9,1 milyar ABD dolarlık ilk dilim Stand-by kredisinden, bütçe önenekleri için kullanılmak üzere 1,9 milyar dolarlık kaynak bulunduğu kaydedildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları