Home page
Haber Menüsü


Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan
Akcan: İhale Yasası’nda pürüzler giderilecek
Bayındırlık Bakanı Akcan, Kamu İhale Yasası’nın bazı maddelerinde pürüzler bulunduğunu belirterek, bu maddelerdeki sorunları düzelteceklerini söyledi.
Ankara
AA
    2 Şubat—  Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, tepkilere neden olmamak için hızlı davrandıklarını vurgulayarak yeni Kamu İhale Yasası’nın bazı maddelerinde pürüz bulunduğunu söyledi. Akcan, Asfalt Müteahhitleri Derneği’nin, Ankara Sheraton Oteli’ndeki 4. Olağan Kurulu’nda yaptığı konuşmada, yeni İhale Yasası’ndaki pürüzleri en iyi şekilde tartışarak düzeltmeye çalışacaklarını ifade etti.  

   
 
       
   
MSNBC News Chhibber: İhale Yasası şeffaflık getirecek
MSNBC News Köşk'ten Kamu İhale Kanunu'na onay
MSNBC News Akcan: İnşaat sektörü daha da küçülecek
MSNBC News Müteahhitlerin KDV'nin indirilmesi isteğine Akcan sıcak baktı
MSNBC News Akcan: İhale yasası zamanında çıkacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yasayı çıkarma sürecinde tartışmaya açmak istediklerini belirten Akcan, “bunlar kamu ihale yasasını çıkarmak istemiyor” ifadeleri ile karşılaşmamak için, yasayı hızlı bir şekilde çıkardıklarını söyledi. Akcan, yasanın 2002’de çıktığının ancak, 2003 yılında yürürlüğe girmesinin nedenlerinden birisinin yasayı iyi yorumlayıp düzeltmek olduğunu kaydetti.
       
BİRİM FİYATTA FARK OLMAYACAK
       Yeni yasada birim fiyatının olmayacağını vurgulayan Akcan, enflasyonun düşmesi ile yapılacak işlerin hızlandırılabileceğini bildirerek, “Ekonomik istikrar programını, partimiz kanadı olarak hiçbir şey yapamasak bile, enflasyonu düşürme adına destekliyoruz. Enflasyonu haksız vergi olarak düşünüyoruz” dedi.
       Akcan, müteahhitler tarafından kendilerine, “aynı firmanın farklı işlerinde gerekirse kaynağın bir yere kanalize edilerek bitirilmesi” önerisi geldiğini belirterek, “tamam ama bölgelerde farklı siyasetçiler var, siyasi rekabet bir anlamda da (yaşasın popülizm) gündeme gelecektir. O yüzden bu konuda iddialı olmak istemiyorum” şeklinde konuştu.
       Bakan Akcan, 2002 ödeneklerinin tahsis edilmesi halinde hiçbir yatırım alınmasa dahi mevcut projelerin 10 yılda eritilebileceğini bildirdi. Yurtdışı müteahhitlik sorunlarının çözümü için uğraştıkları anlatan Akcan, Türk müteahhitlerinin iş alması muhtemel ülkelerle ilişkileri geliştirme yönünde çalışmaları bulunduğunu belirtti.
       Bu konuda Cezayir örneğini veren Bakan Akcan, Cezayir’den doğalgaz alındığını ancak bunun karşılığında iş yapılması amacıyla anlaşmaya madde konulmadığını hatırlatarak, müteahhitlik hizmetleri konusunda Cezayir ile görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.
       
YİĞİT: KARAYOLLARI’NIN AYIBI BÜYÜK
       Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit de 2000’li yıllarda halen Türkiye’de 4 bin 170 kilometrelik toprak ve stabilize yol bulunduğunu, bunun ülkenin ve Karayolları’nın ayıbı olduğunu ifade etti.
       Karayolları’nın 10 yıllık hedeflerini gerçekleştirebilmesi için 15 milyar dolar kaynağa ihtiyaç bulunduğunu belirten Yiğit, yatırımların zamanında bitirilebilmesi için ayrılacak ödeneğin 2 katına çıkarılması gerektiğini söyledi. Yiğit, Türkiye’nin bölünmüş yollara ihtiyacı bulunduğunu, karayolları olarak bu yöntemi benimsediklerini ifade etti.
       Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir de yeni İhale Yasası’nın mükemmele yakın olduğunu ancak, bazı maddelerinde sıkıntılar bulunduğunu söyledi. Özdemir, yapılan işlerde alınan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 12’ye çekilmesi, dış müteahhitlik hizmetleri verilen firmalara Eximbank’ın kontrgaranti vermesi taleplerinde bulundu.
       
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN UMUDU KIRILDI
       Asfalt Müteahhitlik Derneği Başkanı Celal Koloğlu da 1999, 2000 ve 2001 yıllarının inşaat sektörü açısından ümit kırıcı yıllar olduğunu belirterek, 2001 yılı ulaştırma yatırım ödeneklerinin, 2000 yılına göre dolar bazında yüzde 22.5 oranında düşüş gösterdiğini söyledi.
       Koloğlu, ödeneklerin mevcut oranlarda sürdürülmesi halinde, mevcut devlet ve il yolları projelerinin 20-25 yılda, otoyol projelerinin de 15-16 yılda tamamlanabileceğini ileri sürdü.
       Bürokrasiye de değinen Koloğlu, bürokratlara doğru icraatları için sahip çıkılması ve destek verilmesi gerektiğini belirterek, Sayıştay, Maliye, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) gibi kuruluşların, yatırımların ihale aşamasında başlayan, yapım sürecinde devam eden ödenek tespitleri de dahil olmak üzere, kendilerini iş yapan idare yerine koyma noktasına getiren, müdahaleci tutumlarının zaman zaman yatırımın gerekliliğini, işin yapım teknikleri ile idarece firmalara verilmiş yeterliliklerinin sorgulanması boyutlarına ulaşabildiğini kaydetti.
       Bunun sadece yatırımcı kurulaşlar değil, bağlı olduğu Bakanlık ve siyasi otoriteye uzanan güvensizlik anlamına geldiğini belirten Koloğlu, bu anlayış ve davranış biçiminin mutlaka engellenmesi gerektiğini de söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları