Home page
Haber Menüsü


Tütünde ilginç tepki: Yüksek fiyat beklentisiyle çok çocuk yaptık
Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Öztürk, çiftçinin ‘tütün için işçi lazım’ diyerek bol çoçuk yaptığını belirterek, “Şimdi bu çocuklar ne yapacak” dedi.
Adıyaman
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Ocak— Adıyaman Ziraat Odası (AZO) Başkanı Hanefi Öztürk, yöre tütünü için açıklanan 2 milyon 550 bin lira başfiyatın üreticide hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Öztürk, yaptığı açıklamada, tütün üreticisinin geleceğe ilişkin ciddi kaygılar, endişeler yaşadığını savunarak, “Zaten burnumuzdan soluyorduk, Tütün Yasası ve bu başfiyatla soluğumuz tümden kesildi” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Tütünde alım fiyatı 3 milyon TL
MSNBC News Tütün Yasası tamam: Sınırlı ekim yapılacak, destekleme bitti
MSNBC News Sezer Tütün Yasası'nı onayladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tütün üretiminin yoğun işgücü gerektirdiğini, Adıyamanlı ailelerin çok çocuklu olmalarının bir bakıma bu nedenden kaynaklandığını öne süren Öztürk, “Çiftçi, tütün için işçi lazım diyerek bol çocuk yaptı, şimdi bu çocuklar ne yapacak” diye konuştu.
       Öztürk, Adıyaman ekonomisinin temel dayanağının tütün üretimi olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Kota uygulamaları sonucunda, bir aile en çok 300 kilo tütün üretebiliyor. Bu aile ürününü 2 milyon 550 bin liradan satsa eline 750 milyon lira geçecek. Çiftçinin ürününün belirlenen başfiyatın çok altındaki fiyatlardan satın alındığını düşünmesek bile 750 milyon lirayla bir aile kaç ay geçinebilir. Kota nedeniyle 100 kilo, 150 kilo tütün ancak üretebilen ailelerin durumu zaten içler acısı.”
       Öztürk, hükümetten, fazla vakit geçirilmeden tütünle geçinen aileleri sıkıntı ve endişeden kurtaracak önlemler almasını istediklerini sözlerine ekledi.
       
DİYARBAKIRLI ÇİFTÇİ TEPKİLİ
       Yeni yasayla tütün ekiminin yasaklanması, diyarbakırlı çiftçilerin de tepkisine neden oldu. Yürürlüğe giren Tütün Yasası’yla, yüzyıllardır geçim kaynakları olan tütüncülüğü bırakmak zorunda kalan, Hazro ve Silvan ilçelerindeki yaklaşık 7 bin üretici, devletin kendilerine tazminat ödemesini istiyor.
       Üreticiler, yasaya duydukları tepkiyi bir basın açıklamasıyla dile getirdi. Son ürünlerini önlerine koyarak kameraların karşısına geçen üreticiler, devletin bir kez daha düşünmesini istedi.
       
ADIYAMAN’DA TÜTÜN PLATFORMU
       Adıyaman’da, sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile “Tütün Platformu” oluşturuldu. Tek-Gıda-İş Sendikası, İnsan Hakları Derneği Şubesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Muhtarlar Derneği ve siyasi partilerin katılımı ile oluşan Tütün Platformu, ilk toplantısını yaptı.
        Tütünün Adıyaman ekonomisi için önemli bir girdi olduğunu belirten katılımcılar, Tütün Yasası ile en az 200 bin kişiden oluşan 41 bin ekici ailesinin doğrudan olumsuz yönde etkileneceğine dikkati çektiler. Tütün ekicilerinin gelirinin ortadan kalkmasının, binlerce esnaf ve sanatkarın satışlarının azalması ve ekonominin küçülmesi sonucunu ortaya çıkaracağını ifade eden katılımcılar, şu görüşleri dile getirdiler:
       “Tütün sorunu çözümlenmediği takdirde, 200 bini aşkın nüfus, açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Tütün üretimi yapanlar, topraksız yarıcılardan oluşuyor. Alternatif üretim, tütün ekiciliği yapanlara kazanç sağlamaz. Kıyılmış tütün için yeni düzenleme yapılmalı ve bu tütün kayıtiçi ekonomi kapsamına alınarak, kaçak işlemine tabi tutulmamalı. Kota dışı tütünler de bu yıl Tekel tarafından alınmalı. Adıyaman’da üretilen tütün başka illere gönderilmeyip, burada işlenmeli ve istihdama katkı sağlanmalı. Adıyaman tütünde pilot il seçilmeli ve tütün üreticisinin içerisinde bulunduğu ekonomik açmazlar gözetilerek projeler üretilmeli. Bu ailelerin sorununa çözüm bulunmazsa, yörede sosyal sorunlar kaçınılmaz olur.”
       
TZOB: ÜRETİCİ AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ
       Diğer taraftan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), dün açıklanan tütüm destekleme alım fiyatlarına tepki göstererek, “verilen fiyatla geçim sıkıntısı içine düşen tütün üreticisi açlığa mahkum edilirken, yabancı şirketler ihya edilmektedir” görüşünü savundu.
       TZOB’dan yapılan yazılı açıklamada, 2002 yılı için açıklanan tütün fiyatı ile üreticinin zararının daha arttığı, 2001 yılında yüzde 55 cıvarında olan enflasyon hedefine ve yüzde 68’lik gerçekleşmeye karşılık, tütün alım fiyatının, 2002 hedef enflasyonu olan yüzde 35 oranı dikkate alınarak verildiği belirtildi.
       Tütün fiyatının, 2001 yılı enflasyonu dikkate alınarak, Ege tütünü için kilogram aşına 6 milyon lira olması gerekirken 3 milyon lira olarak ilan edildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
       “Fiyatlarda diğer bölgeler için de benzer durumu sözkonusudur. üretim harcamaları ve üretimi 2001 yılında yapılan tütünün fiyatlandırılmasında, yaşanan ekonomik krizler bir tarafa bırakılarak, paranın değer kaybı dikkate alınmadan 2002 yılının hedef enflasyonu olan yüzde 35’in dikkate alınması üreticinin yüzde 25-30 zarar görmesine yol açmıştır. Bu arada, üreticinin elindeki tütünün büyük bir kısmı tüccar tarafından alınmıştır. Bu durumda fiyatı düşük tutulan tütünden en büyük karı Tekel’den çok yabancı şirketler elde edecektir.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları