Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu
 
Tütünde alım fiyatı 3 milyon TL
 
Destekleme tütün alım fiyatı Ege Bölgesi için 3 milyon lira olarak açıklandı. Devlet Bakanı Karakoyunlu ortalama yüzde 35 fiyat artışının, “yapılabilecek en yüksek zam” olduğunu vurguladı.
 
Ankara
NTV
 
29 Ocak—  Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, tütün destekleme alım fiyatlarını açıkladı. Karakoyunlu, Tekel’in bu yıl son kez gerçekleştireceği destekleme alımların Ege Bölgesi için kilogramda 3 milyon, Karadeniz ve Marmara bölgesinde 3 milyon 50 bin lira, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2 milyon 700 bin lira, Güneydoğu Bölgesi için ise 2 milyon 550 bin lira olarak açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Bakanlar Kurulu'nda tütün fiyatı tartışması
MSNBC News Tütün Yasası tamam: Sınırlı ekim yapılacak, destekleme bitti
MSNBC News Sezer Tütün Yasası'nı onayladı
MSNBC News Tütüncünün gözü Anayasa Mahkemesi'nde
MSNBC News Çiller: Tütün Yasası'nı reddedeceğiz
MSNBC News SP Tütün Yasası'nın çıkmasına karşı
MSNBC News Tütün üreticisi ürününü yaktı
MSNBC News Tütün üreticilerine destek geliyor
MSNBC News Tütüne alternatif 4 ürün belirlendi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tütün fiyatlarında bu yıl ortalama yüzde 35 düzeyinde fiyat artışının gerçekleştiğini söyleyen Karakoyunlu, üreticinin enflasyondan etkilenmemesine çalıştıklarını söyledi. Kriz nedeniyle ekonominin içinde bulunduğu sıkıntılardan söz eden Karakoyunlu, bu fiyatların “yapılabilecek en yüksek zam” olduğunu vurguladı.
       Karakoyunlu, Tekel’in tütün bedelerinin ödenmesinde hiçbir mali sıkıntı içinde olmayacağını, Türkiye’nin mali açıdan en güçlü kuruluşu olduğunu ifade etti.
       
155 BİN TON ÜRETİM ÖNGÖRÜLÜYOR
       Türkiye’de bu yıl 154.7 bin ton tütünün üretileceğinin tahmin edildiğini ifade eden Bakan Karakoyunlu, ülke genelinde yapılacak tütün ödemelerini ise yaklaşık 385 trilyon lira olarak belirtti. Karakoyunlu, Türkiye genelinde Tekel’in toplam 74 bin 184 ton tütün satın alacağının ve üreticilere ödenecek bedelin de yaklaşık 168.8 trilyon lira olarak hesap edildiğini bildirdi.
       Karakoyunlu, üretilen tütünün 74 bin 184 tonunun Tekel, geri kalan 80 bin tonunun da tüccar tarafından alınacağının tahmin edildiğini kaydetti. Karakoyunlu, 2001 yılı ürünü Türkiye tütün üretiminin, 169 alım noktasına ait 4 bin 576 köyde, 516 bin 117 üretici ailesi tarafından 204 bin 157 hektar alanda gerçekleştirildiğini de hatırlattı. Karakoyunlu, üreticilerin ürettiği tütünlerin ambarlanmasına, yer ve ödeme durumu dikkate alınarak, mümkün olan en kısa zamanda başlanılacağını ve başlama tarihlerinin bölgelere ayrıca bildirileceğini de söyledi.
       Yürürlüğe giren tütün kanunu çerçevesinde artık son defa olmak üzere bir destekleme alımının yapılacağını hatırlatan Bakan Karakoyunlu, bununla ilgili kararnamenin yürürlüğe girmek üzere hazırlık safhasında olduğunu, birkaç gün içinde çıkıp yürürlüğe gireceğine inandığını söyledi.
       Balya başına pey akçesi ödemesinin bu yıl da 20 milyon lira olarak süreceğini ifade eden Karakoyunlu, mümkün olan en kısa sürede alımlara başlanacağını da belirtti.
       
DERVİŞ’LE UYUŞMAZLIK YOK
       Karakoyunlu, dünkü Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda kendisiyle Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş arasında, herhangi bir sorun yaşanmadığını, tütün fiyatları konusunda herhangi bir uyuşmazlığın sözkonusu olmadığını ifade etti.
       Karakoyunlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, özelleştirme aşamasında ellerinde imkan olanlara cazip gelmesinin doğal olduğuna işaret etti.
       Şu anda Tekel’de özelleştirme çalışmalarını olgunlaştırmaya çalıştıklarını anlatan Bakan Karakoyunlu, üzerinde ısrarla durdukları konunun Tütün Kurulu’nun oluşturulması olduğunu kaydetti.
       Yasanın bu konu için 3 aylık süre öngörndüğünü hatırlatan Karakoyunlu, “Ancak bunu çok daha kısa sürede gerçekleştirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.
       
AKBAY: ÖDEMELER PEŞİN YAPILACAK
       Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay da, ödemelerin nasıl yapılacağına ilişkin soruyu, ambarlama programına göre ödemelerin peşin yapılacağı ve ürün bedellerinin 10 gün içinde ödeneceği şeklinde cevapladı.
       Tekel’in alım öngörüsünün üzerinde bir ürün gelmesi durumunda ne yapılacağı sorusunu da Akbay, alım tespitleri için 2 aydır çalışma yaptıklarını ve tütün ihracatçı birlikleri ile temas halinde olduklarını kaydetti.
       Tüccarın 80 bin tonluk tütün alımı için kontrat yaptığını kaydeden Akbay, tüccarın bunun üzerine çıkarak alım yoluna gitmesi halinde Tekel’in bazı kontratlardan vazgeçebileceğini söyledi.
       Bu arada araya giren Bakan Karakoyunlu ise tüccarın daha fazla alım yapmak istemesi durumunda, Tekel’in bu kısım kadar kontratlarından vazgeçebileceğini kaydetti.
       
ÜRETİCİ MEMNUN DEĞİL
       Destekleme alımlarda yüzde 35’lik fiyat artışına tepkiler geliyor. Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman, açıklanan tütün destekleme alım fiyatının az olduğunu ileri sürerek, “Girdilerin yüzde 90’larda seyrettiği bir dönemde, tütüne yüzde 35 artış vermek azdır” dedi.
       Tanman, senelerdir üreticiye verilen fiyatların öngörülen enflasyon düzeyinde olduğunu ancak hükümetin enflasyonu, öngörülen düzeyine indiremediğini ifade etti. Üreticinin girdi maliyetlerinin, yaşanılan enflasyon oranında olduğunu kaydeden Tanman, şu görüşleri dile getirdi:
       “Kilogram başına 3 milyon lira tütün destekleme alım fiyatı çok az. Türkiye’de hangi malın girdisi bir yılda yüzde 35 arttı ki, tütüne yüzde 35 artış veriliyor? Girdilerin yüzde 90’larda seyrettiği bir ortamda tütüne yüzde 35 artış verilmesi çok az. Yıllardır üretici gerçek enflasyonla, öngörülen enflasyon arasındaki farkı cebinden ödedi. Evini, tarlasını, traktörünü sattı ama artık satacak bir şeyi kalmadı. Üretici fiyata çok tepkili. Bu kararları alan partiler ilk seçimde yok olup gidecekler.”
       İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Tuğrul Yemişçi, tütün destekleme alım fiyatının Türkiye koşullarına göre normal olduğunu belirterek, tütün fiyatının serbest piyasada oluşmasını arzu ettiklerini söyledi.
       Sadece tütün ve şeker pancarı fiyatının devlet tarafından açıklandığını, diğer tarım ürünleri fiyatının, alıcı ile satıcı biraraya gelerek, serbest piyasa koşullarında oluştuğunu kaydeden Yemişçi, “Üretici girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle fiyatı düşük bulabilir ama Türkiye’nin bu ekonomik şartlarında fiyatın normal olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları