Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Sümer Oral
Oral: Kamu %84 gecikme faizi alacak
Maliye Bakanı Oral, kamu alacaklarında uygulanacak gecikme faizinin yüzde 120’den yüzde 84’e indirileceğini açıkladı. Oral, ilgili kararnamenin 1-2 günde yayınlanacağını da söyledi.
Adana
AA
    29 Ocak—  Maliye Bakanı Sümer Oral, kamu alacaklarına uygulanan gecikme faizi oranının yıllık yüzde 120’den yüzde 84’e indirilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, “Konu Bakanlar Kurulu’na kabul edildi, bir-iki güne kadar Cumhurbaşkanlığı’na sunulacak” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Oral: Emlak vergisinde oranlar değişmeyecek
MSNBC News Oral: Olumsuz tablo kayboluyor
MSNBC News Oral: Borçların döndürülmesinde sorun yok
MSNBC News Oral'dan memura ek maaş müjdesi
MSNBC News Oral: ÖTV, 2002'nin ikinci yarısında
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakan Oral, yaptığı açıklamada, 6183 sayılı Kamu Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun’a göre takip edilen kamu alacaklarına uygulanan gecikme faizinin Şubat krizinde aylık yüzde 6’dan yüzde 10’a, yıllık da yüzde 120’ye çıkardıklarını hatırlattı.
       Faiz oranının düşürülmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na teklif sunduklarını belirten Oral, şunları kaydetti:
       “Teklifimiz kabul edildi ve yıllık faiz oranının yüzde 84’e indirilmesi kararlaştırıldı. Yüzde 36’lık bir düşüş gerçekleştirilecek. Bir-iki güne kadar Cumhurbaşkanlığı’na sunacağız. En kısa sürede uygulamaya konulacağına inanıyoruz. Böylece Şubat krizinden önceki seviyeye doğru gelmiş bulunuyoruz. Önemli bir uygulamadır. Bunun ötesinde, Türkiye’nin gündemindeki ekonomik sorunlar takvime bağlı olarak çözümlecektir.”
       
İSTİKRAR ÇİZGİSİNİ KALICI KILMALIYIZ
       Oral, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki yıldır uygulanan Ekonomik İstikrar Programı’nda iyi bir çizgi yakaladıklarını ve bunu kalıcı kılmak zorunda olduklarını belirterek, “2002’ye, dengelerin toparlandığı daha sağlam adımlarla girdik” dedi. Oral, 2001 yılında hedeflerin büyük ölçüde gerçekleştiğini ve hatta bazılarında da üzerine çıkıldığını söyledi.
       Vergi gelirlerinde artış sağlandığını ve 30.8 katrilyon liralık tahsilat yapıldığını ifade eden Oral, “Faiz dışı bütçeden 11.4 katrilyon liralık fazlalık bekliyorduk. Bu fazlalık, Kasım ayında 14 katrilyon lirayı buldu. 2001 yılı toplam yıllık rakamları ise 2-3 güne kadar belli olacak” dedi.
       Oral, rehavete kapılmayacaklarını ifade ederek, “Gereksiz teşkilatlar kapatılacak, eleman alımlarında özen gösterilecek. Böylece, tam bir rasyonelliği yakalamış olacağız. Bu yıl, mali yapı ve ekonomik durum çok iyi olacak ve vatandaştan çok devlet fedakarlık yapacak. Artık, yatırım ve üretim gündeme gelecek. Yine bu yıl, kamunun iç ve dış finansman sorunu olmayacak, faiz sıkıntısı yaşanmayacak, ayrıca borç ödemeleri yapılacak. Türkiye’de iyiye doğru gidişi herkes görmeli” dedi.
       Oral, emlak vergisinde de bir hafta içinde sonuç alınabileceğini söyledi.
       
BELEDİYELERİ GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
       Oral, “Hükümet, büyükşehir belediyelerinin gelirlerini aşağıya çekme gayreti içinde değildir. Tam tersine, belediyeleri mali yönden güçlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Oral, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ı ziyareti sırasındaki konuşmasında, büyükşehir belediyelerine genel bütçe gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılan payın, yüzde 5’ten yüzde 4.1’e indirilmesininin sıkıntı yaratmayacağını söyledi.
       Yeni düzenleme ile büyükşehir belediyelerinin gelirlerinde, yıllık bazda bir azalmanın söz konusu olmayacağını belirten Oral, şunları kaydetti:
       “Hükümet, büyükşehir belediyelerinin gelirlerini aşağıya çekme gayreti içinde değildir. Bunun tam tersine başta Yerel Yönetimler Yasası olmak üzere sadece büyükşehir belediyelerinin değil, tüm belediyeleri mali yönden rahatma çabası içindedir. Yerel Yönetimler Yasası’nın bir an önce çıkmasını istiyoruz. Bu, hem belediyeler hem de uygulanan ekonomik istikrar programı açısından büyük önem taşımaktadır.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları