Home page
Haber Menüsü


 
Lira ve tanıdık bir film
 
Bugünkü düzeylere ulaşmış Türk Lirası, bu sene büyümesi şart ekonomimizin en güvendiği motorlardan ihracata da darbe vurabilir. Diğer gelişmekte olan ülkelerle giriştiğimiz dış ticaret yarışında bizi sarsabilir.
 
Ozan Korman Tarman
NTV-MSNBC
 
21 Ocak—  Türk Lirası günlerdir kanatlanmış gidiyor. Borsa düşüyor, faizler yerinde sayıyor gibi ama Türk Lirası adeta yaz aylarının hıncını çıkarırcasına güçlendikçe güçleniyor. Bu kez de dolar alımları erteleniyor, adeta herkes birbirinin eline bakıyor, trenden ilk inen olmak istemiyor. Nereye kadar gidecek bu tren?

   
 
       
   
MSNBC News Ozan Tarman: 2002 piyasa beklentileri ve riskler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
11 EYLÜL MİLAD OLDU
       Liranın güçlenmesinde, 11 Eylül’ün bir Milad rolü üstlendiği muhakkak. Ancak geçen yılın sonu ve bu yılın ilk günleri ile birlikte yeni bir ivme kazanmasında en önemli etken yabancı yatırımcıların döviz piyasamıza gösterdiği ilgi.
       Yeni yıl bu yabancı yatırımcılar için de beyaz bir sayfa demek. Taze pozisyonlar açarak yöneldikleri piyasaların başında da Türkiye geldi.
       Bu yabancı yatırımcı ilgisi, 2000 yılı başlarıyla kıyaslandığında sadece orta düzeyde. Ancak yine de 1400’lü seviyelerin ardına bakmadan kırılmasında en önemli etken oldu. Devlet tahvilleri alarak piyasaya giren yabancılar da olsa da, esas ilgi döviz yönünde ve gecelik faizleri baz almış enstrümanlar üzerindeydi.
       
HERKES AKINTIYA KATILMAYI SEÇTİ
       Bu yabancı yatırımcı ilgisi karşısında yerli bankalar da akıntıya katılmayı seçtiler. Kimse ilk aksi yönde kürek çeken olmak istemiyor. Dahası olmayı dener ve yanılırsa bedelini de ödüyor. Yerli yatırımcı ya da şirketler deseniz… Onlar da bu birbirini bekleme oyununun bir parçası.
       Bilimsel açıklamalar ya da büsbütün sezgiler ile Türk Lirası’nın bu seviyelerde ‘aşırı güçlendiğini’ düşünenler çoğunlukta ama herkes birbirini tetikliyor.
       Doğrusu Merkez Bankası’nın faiz indirimine soğuk bakan yaklaşımı da hem insanlara, hem yerli ve yabancı kurumlara cesaret veriyor. Getiriler hala yüksek. Merkez Bankası, 2000’in hatasını tekrarlamamakta ve faizleri apar topar aşağı çekip tahvil piyasasından patlamaya hazır bir bomba yaratmamakta kararlı.
       
PİYASALAR KİLİTLENMİŞ VAZİYETTE
       Ancak bu haliyle de piyasalarımız biraz kilitlenmiş vaziyette. Merkez Bankası gecelik faiz indirimine gitmedikçe, devlet tahvilleri yerinde sayıyor.
       Zaten oldukça güçlenmiş lira da yabancı yatırımcıları bu düzeylerden alım yapıp, yapmamakta daha bir düşündürüyor.
       Başbakan Bülent Ecevit’in ABD ziyareti kamuoyu ve piyasalarda mevcut olumlu havayı pekiştirdi. Somut haber çıkabilecek iki konu askeri borçlarımızın silinmesi ya da ertelenmesine ve tekstil kotalarına ilişkindi.
       Bir ziyaretle beraber her iki konuda kesin adımlar atılmasını beklemek hayalcilik olurdu. Ama topun Şubat’a atılması dahi en azından umutların canlı tutulmasına yarayacak.
       
EN ÖNEMLİ RİSK BANKACILIK YASASI
       Kısa vadede en önemli risk Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yeni bankacılık yasa tasarısına takınacağı tavır.
       Yasa kısmen dahi olsa onaylanırsa, liradaki olumlu gidişat biraz daha abartılı şekilde sürebilir. Bir veto halinde ise, sinirler aynı anda olumsuz etkilenip doların güçlenmesi yönünde hareket tetiklenebilir.
       Zaten başta yabancı yatırımcılar olmak üzere, birçok oyuncu benzer zamanlama ile aynı trene bindiğinde en büyük kısa vade risk trenden de beraber atlamak isteyecekleridir.
       Bu trenden atlama psikolojisine şu ya da bu gerekçe bulunabilir. Daha önemli olan o gerekçenin yaratacağı panik halidir.
       
TL İHRACATA DARBE VURABİLİR
       Bugünkü düzeylere ulaşmış TL, bu sene büyümesi şart ekonomimizin en güvendiği motorlardan ihracata da darbe vurabilir. Diğer gelişmekte olan ülkelerle giriştiğimiz dış ticaret yarışında bizi sarsabilir.
       Ancak orta vadede Türk Lirası için belli bir ‘düzelme’ ötesi güven kaybına yol açacak riskler dış politikaya endeksli olacaktır. Irak ilk akla gelen kelime. Amerika müdahelesinin bu sene içinde gerçekleşme olasılığının artması, hem yerli hem yabancı yatırımcıları tedirgin eder. Türkiye’nin jeopolitik önemi ve potansiyel kazanımlarından önce, yüzleşeceği maddi, manevi kayıplar gündeme gelir.
       Kıbrıs müzakerelerinde olası tatsız gelişmeler de canımızı sıkabilir zira Avrupa ile birleşme rotamız tekrar sorgulanır.
       Ve nihayet seçim havası. Seçimlerin 2004’e varmadan 2003’te gerçekleşebileceği yönünde duyumlar artar, siyasi manevralar erken başlarsa piyasaların keyfi kaçabilir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları