Home page
Haber Menüsü


Kore, Asya’nın parlayan yıldızı...
 
Kaplanların aksine, 1997 krizinden çabucak sıyrılan Kore, 2002’de de hızlı büyüme hedefliyor. Ancak, reformların yavaşlaması, Çin ve Yen gibi tehlikelere dikkat çekiliyor.  

 
Seul
NTV-MSNBC
20 Ocak—  Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizi aşmak için çeşitli uygulama ve kurumlarını tartıştığı, Güney Kore 1997 krizini çabuk aştığı gibi geçen yıl da dünya ekonomisindeki “miskinliğe” rağmen büyüme başarısı gösterdi.

   
 
       
   
MSNBC News Çin, Yen'in düşmesinden endişeli
MSNBC News Asya'da serbest ticaret alanı geliyor
MSNBC News Güney Kore yine bocalıyor
MSNBC News G.Kore, borcunu 3 yıl önce ödedi
MSNBC News Asya ekonomileri sıkıntıda
MSNBC News İnternet kullanımında G.Kore birinci
MSNBC News Derviş'ten "Kore modeli"
MSNBC News Koreli savcılar, Daewoo'nun kurucusunu arıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  4 yıl önce ekonomisi neredeyse çöken Güney Kore, şimdi yabancı yatırımcılar için çekici bir ülke halinde... 2001’de yüzde 32 yükselen Seul Borsası yılın en iyi performans gösteren piyasası oldu. Borsada şirketlerin artan değerleri, Asya’nın ikinci büyük ekonomisine ilişkin iyimser beklentileri de yansıtıyor.
       
HERKESİN KEYFİ YERİNDE
       Devlet Başkanı Kim Dai-jung, bu yıl yüzde 4-5 seviyesinde büyüme beklediklerini açıkladı. Financial Times’ta yer alan haber-analize göre, tüketicinin ekonomiye güveni son 6 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, bazı alışveriş zincirleri yılbaşı satışlarının geçen yıla göre yüzde 30 arttığını bildirdi.
       IMF Asya Bölümü’nün Başkan Yardımcısı Charles Adams, Kore’nin özellikle dünya ekonomisinin şu anki durumunda yapabileceğinin en iyisini yaptığını ifade ediyor.
       1997’deki Asya finansal krizi sırasında ‘Chaebol’ diye bilinen aile kontrolündeki dev şirketlerin ağır borç yükü altında dizüstü çöktüğünde ve finans sektörü geri dönmeyen krediler nedeniyle battığında, tamamen umutsuz vaka haline gelen Güney Kore’nin, bugünkü durumu inanılması zor bir tablo...
       
% 10.9 VE 8.8 BÜYÜME
       Güney Kore için karamsar olanlar, 40 yıl içinde tarım toplumundan sanayileşmiş bir ülke olan Kore’nin, Asya krizinden sonra yanlış yönetim, yolsuzluklar nedeniyle artık gelişmiş ekonomiler arasındaki yerini alamayacağını savunuyorlardı.
       Ancak, krizin ardından 1999’da yüzde 10.9, 2000’de yüzde 8.8 ile iki yıl üst üste güçlü canlanma gösteren ve geçen yıl yüzde yüzde 3 büyümesi beklenen Güney Kore, son 4 yıl içinde ikinci kez durgunluğa giren rakip Asya ekonomilerinden oldukça farklı...
       Bir Batılı diplomat, “Güney Kore’nin diğer Asya kaplanlarından farklı olduğu yeni anlaşılıyor. O ekonomiler, gayrimenkul spekülasyonu ve ucuz teknoloji ihracatı üzerine temellenmiş. Oysa, Güney Kore, gerçek bir ekonomi...” diyor.
       
BAŞARININ 3 NEDENİ
       Uzmanlara göre, Güney Kore’nin başarısının ardında 3 neden var. Birincisi, ekonomi komşularına oranla fazlasıyla çeşitlenmiş. Diğer Asya ekonomileri tamamıyla teknoloji ihracatına dayalı oldukları için, ABD’nin ekonomik durgunluğa girdiği geçen yıl bunun cezasını çektiler. Ancak, Güney Kore’nin azalan elektronit ve yarıiletken ihracatını, otomobil, gemi gibi eski ekonomi ürünleri telafi etti.
       İkincisi, iç talep dinamik ve üretim için kurtarıcı oluyor. 4 kez yapılan faiz indiriminin de katkısıyla iç tüketim geçen yıl yüzde 2.6 arttı. Uzmanlar, Kore’nin küresel yavaşlamadan korunan büyük bir yerel ekonomiye sahip olduğunu ifade ediyorlar.
       Üçüncüsü ise, Kore’nin yapısal zayıflıklarının onarılması, ekonominin canlanmasına yardımcı oldu. Bankacıyık sektörü, 1997’den bu yana ilk kez kara geçti ve en az bunun kadar önemli olan bir geliyme de, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 58 milyar dolarlık kurtarma kredisi vadesinden önce ödendi.
       IMF’nin Seul’deki Temsilcisi Paul Gruenwald, “Kore’de krize neden olan faktörlerin büyük bir bölümü ortadan kalktı” diye konuşuyor.
       
BAZI SORUNLAR DA YOK DEĞİL
       Ancak, ekonominin canlanmanın sürdürülebilirliğine yönelik bazı tehditler de var... Çin’in geçen yıl Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması, dev ekonominin Güney Kore ihracatının önünü kesmek için ucuz ve kalabalık işgücünü yoğun biçimde kullanacağı endişelerini artırdı. Ayrıca, yabancı sermayenin Çin’e yöneleceği yönünde kaygılar da var.
       Rekabet edebilirlik konusunda önemli tehdit de Japonya’dan geliyor. Japon Yeni’nin Kore Wonu karşısında son 2.5 yılın en düşük seviyesine inmesi, Japon ürünlerini daha ucuz hale getirirken, iki ülkenin elektronik, otomobil, gemi gibi aynı alanlarda mal satması tehdidi daha da güçlendiriyor.
       Güney Kore Maliye Bakanı Jin Nyum, yenin değer yitirmeyi sürdürmesi halinde Asya’da ‘ekonomik kaostan’ söz etmesi, Kore açısından tehlikenin boyutu hakkında fikir veriyor.
       
REFORMLAR İVMESİNİ YİTİRDİ Mİ?
       Büyümenin sürdürülebilirliğine karşı en büyük tehlike ise, reform programının ivmesinin yavaşlaması... Financial Times, reform hızının yavaşladığını, politikacıların Aralık’ta yapılacak başkanlık seçimi öncesinde zor kararlar almak istemediğini savunuyor.
       ‘Chaebol’lerin yeniden yapılandırılması programı da yavaşladı. Sınırsız borçlanma ve büyüme nedeniyle 1997 krizine kısmen neden olduğu savunulan bu dev aile şirketlerinin, aynı politikaları tekrarlamasına izin verileceğinden de korkuluyor.
       Samsung Elektronic gibi bazı şirketler krizden güçlü çıkmayı başarsa da, diğerlerinin hala düşük kar ve yüksek borçlarla boğuştuğu biliniyor.
       Hükümetin, bankacılık sektörünün yüzde 30’unu satma yönündeki girişimleri, yabancı müşteri çıkmadığı için ertelendi. Bu da bankaların taze sermaye ve Batı tarzı yönetim becerileri açılğının daha da artmasına neden oluyor.
       Karamsar da yok değil. Kore Üniversitesi Ekonomi ve Siyaset Bilimi Profesörü Park Yung-cnul, “Büyük şirketlerin ve finans kurumlarının yeniden yapılandırılmasında epey gidecek yol var. Kore hakkında bu ani iyimserliğe neden olacak önemli bir değişim göremiyorum” diye konuşuyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları