|
|
|
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfının (TEMA), Ocak ayı etkinlikleri çerçevesinde, Yemişçinin konuşmacı olarak katıldığı Türkiyede Rüzgar Enerjisi Kullanımı konulu konferans düzenledi.
Konferansta konuşan Yemişçi, rüzgar enerjisi konusundaki çalışmalara 1998 yılında başladıklarını kaydederek, şunları söyledi:
Rüzgar enerjisine önem vermemizin birinci nedeni, fosil kaynaklarının tükenmesi ve kullanımının çevreye zarar vermesi. Hidro elektrik santrallar çevreye zararsız ancak, su kaynakları giderek tükeniyor. Çalışmalara ilk başladığımızda, rüzgar enerjisi aleyhinde propagandalar yürütüldü. Ancak zamanla, rüzgar enerjisinin ne çevreye, ne de doğaya hiçbir zararı olmadığı görüldü.
SADECE 3 SANTRAL VAR
Türkiyede ilk rüzgar enerjisi santralının Çeşmede kurulduğunu belirten Yemişçi, Türkiyede 3 adet rüzgar enerjisi santralı var. Bunlardan ARES, TEDAŞa enerji satan tek santral. Devletten tek kuruş para almadan kurulmuş bir santraldır. Halen, TEDAŞa 5.4 cente elektrik satıyoruz diye konuştu.
Dünyada, rüzgar enerjisine büyük önem verildiğini vurgulayan Yemişçi, sözlerini şöyle tamamladı:
Dünya, rüzgar enerjisinden 21 bin megawatt enerji elde ediyor. Türkiyede ise bu rakam 20 megawatt. Türkiyede 16 adet yap-işlet-devret modelli yapıma hazır onaylanmayı bekleyen proje var. Ancak projelere devlet, hazine garantisinin alım prensiplerinin yeniden belirlenmesi gibi bir bahaneyle onay vermiyor. Ülkemiz ekonomisinde bu kadar, istihdama açık bir ortam varken rüzgar enerjisi santrallarının yapılmaması düşündürüyor. |
|