Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: KDV’de indirim yok
Devlet Bakanı Kemal Derviş, KDV oranlarında indirim yapılmasının sözkonusu olmadığını söyledi. Derviş, IMF ile niyet mektubunda sorun bulunmadığını ve bugün imzalanacağını da belirtti.
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    18 Ocak—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Katma Değer Vergisi oranlarında indirim yapılmasının sözkonusu olmadığını söyledi. Başbakan Bülent Ecevit’le birlikte ABD’de temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Derviş, Uluslararası Para Fonu’na sunulacak, Niyet Mektubu’yla ilgili pürüz kalmadığını ve bugün imzalayacaklarını açıkladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Niyet Mektubu bugün imzalanacak
MSNBC News IMF: Reformlar eskisinden de hızlı
MSNBC News WSJ: Türkiye'yi IMF'ye bırakmayın
MSNBC News Derviş: Irak'a operasyon döviz rezervlerini etkilemez
MSNBC News Derviş: Ekonomiye tek şöför lazım
MSNBC News IMF'den stand-by onayı ay sonunda
MSNBC News IMF: Bankalara destek olumlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Şubat ayının ilk haftasında toplanacağını umduğunu belirten Derviş, “Özellikle dar gelirli vatandaş bu iyiye gidişin neticesini ancak büyümeye kavuştuğumuz zaman, yani gerçekten Türkiye’de yatırımlar, istihdama yönelik yatırımların hızlanmasıyla dar gelirli vatandaş bu iyileşmenin sonuçlarını elde edebilecek. Bu henüz başlamış değil. Şu anda piyasalar buna hazırlanıyor. Olumlu bir ortam oluşuyor. Ama bu olumlu ortamın bütün halkımız, çalışan halkın üstündeki etkisini ancak önümüzdeki aylarda göreceğiz” diye konuştu.
       
GEZİ BAŞARILI GEÇTİ
       Derviş, Başbakan Bülent Ecevit’in gezisinin başarılı olduğunu ifade ederken, “Çok güzel hazırlıklarla, çok başarılı bir üç gün oldu. Ekonomi boyutu da çok önemliydi. Bu konuda ABD’li yetkilileriyle çok olumlu görüşmeler yapabildik. Türkiye’deki son iyiye giden ama hala sorunların da devam ettiği ortamı ayrıntısıyla onlara anlatabildik. Gerçekten 2002 yılına çok daha güçlü giriyoruz. Ve Amerikalı dostlarımız da o bakımdan memnun. Fakat önümüzde hala sorunlar var” dedi.
       Derviş, yasal altyapının TBMM’nin desteğiyle önemli ölçüde değiştiğini de hatırlatarak, “Daha dinamik, daha dünyada yarışabilen ve büyümeyi istikrarlı bir şekilde sürdüren bir ekonominin altyapısı oluştu 2001 yılında, yasalarla, düzenlemelerle. Tabi, bazı şeyleri tamamlamak lazım bu alanda. Ancak giderek, bu altyapı kişilere bağlı olmadan herhangi bir insanın veya herhangi bir şahsın önemi azalacak, esas Türkiye’deki kurumların ve ekonomiyi yöneten altyapının önemi ön plana çıkacak” dedi.
       
Dünya Bankası: Türkiye zor virajı döndü

       Derviş, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, yapılacak düzenlemeler arasında şeffaflığın güçlendirilmesiyle ilgili kararnameler, kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı bulunduğunu söyledi. Derviş, şöyle konuştu:
       “Yatırım ortamının düzeltilmesiyle ilgili, şeffaflığın güçlenmesiyle ilgili bazı kararnameler var. Ayrıntısını şimdi açmak mümkün değil. Ondan kamu bankalarının yeniden yapılanmasıyla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı var. Bankacılık yasasının yürürlüğe girmesi var. Başlı başına konular bunlar. Bunlar zaten gündemde. Kamuoyu bunları takip ediyor. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bunlar da tamamlanabilirse, o zaman IMF İcra Kurulu toplanabilecek” dedi.
       
LİDERLER NİYET MEKTUBUNU BİLİYOR
       Derviş, bir gazetecinin İcra Kurulu’nun onayının Şubat başına kadar tamamlanıp tamamlanamayacağı şeklindeki sorusunu, şöyle yanıtladı:
       “Niyet mektubunu sunduk. Niyet mektubunun içeriği tabi liderler tarafından 20 Aralık’tan beri biliniyor. Yani, onda yeni bir şey yok. Bu her demokratik ülkede olduğu gibi, yasal bir süreç var. Bu yasal süreç kendi anayasamızın çerçevesinde yerine geliyor. Yani, burada her zaman gecikme sorunları olabilir tabi fakat benim umudum şubat başında icra kurulunun toplanıp, bu yeni programa şubat ayında girebilmemiz. Ve önemli boyuttaki dış kaynağın da, zaten piyasalar bunu bekliyor. Bir şeyler olacak gözüyle bakılıyor. Ama yine de teyid edilmesi ve İcra Kurulu’nun fiilen toplanıp karar vermesi önemli.”
       Derviş, İcra Kurulu’nun toplantısı olmadan ‘olmuş gibi’ bakmanın ya da ‘oldu’ demenin çok yanlış olduğunu ifade ederek, “Herşey İcra Kurulu’nun yetkisinde Programı inceleyecek. Niyet mektubunu bugün imzalayacağız. Dolayısıyla onlar da okuyacaklar. Kendi başkentlerine bildirecekler. Dolayısıyla orada bir prosedür var, bu prosedürün de yerine geçmesi lazım. Sizin de bir şekilde anlayış göstermeniz lazım. Yani, hiçbir şey oluncaya kadar kesin değil” dedi.
       Derviş, yasaların onaylanması konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in tavrına ilişkin bir soruyu da, şöyle yanıtladı:
       “Cumhurbaşkanı’nın kendi de Anayasa ve yasalar çerçevesinde kendi yetkisini kullanacak. O da sanıyorum bu kadar önemli konuda çok dikkatli bir çalışma yapması ve her boyutunu tartışması çok doğaldır, çok doğal karşılıyorum. Anayasamızın gereğidir. O konuda da bir sıkıntımız yoktur.”
       
KDV’DE İNDİRİM YOK
       Derviş, bir gazetecinin Katma Değer Vergisi’nde indirim olup olmayacağı şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:
       “KDV’de hiçbir şekilde düşüş olamaz. Vergi indirimi yapan ABD’nin durumuyla Türkiye’nin durumu çok farklı. ABD’nin bizdeki kadar büyük bir borç yükü yok. Tabi ki borç yükünü azaltmamız gerekiyor. Onu yapabilinceye kadar da vergi konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Ama dar gelirliler için tabi ki özellikle KOBİ kredileri, istihdam yaratacak, yatırım yaratacak, dar gelirlilere ulaşacak yatırımları desteklemek çok önemli. Yeni bankacılık yasasında da biliyorsunuz, bu konuda çok ciddi adımlar var.”
       Derviş, özellikle sağlık ve eğitim harcamalarının kesilmemesi için Maliye Bakanı’yla çalışmalar yaptıklarını da belirterek, “Sosyal boyutları mümkün olduğu kadar güçlendirmeye çalışıyoruz. Ama esas sosyal sorunlarımıza çözüm hızlı büyüme ve istihdamdır” dedi.
       
SERDENGEÇTİ: ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
       Daha sonra sözalan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ise 2001 yılının büyük zorluklar içinde geçmesine karşın, önemli yapısal adımların atıldığı bir yıl olduğuna dikkkat çekti.
       Derviş, “2002 yılından itibaren, daha önce de belirtildiği gibi Merkez Bankası’nın niyeti enflasyonu Türkiye ekonomisinin gündeminin ana noktasına oturtmaktır” dedi.
       Hazine Müsteşarı Faik Öztrak da, Aralık ayından itibaren iktisadi aktivitede canlanmanın görüldüğünü dile getirerek, “Herşeyi zamanında yerine getirebildiğimiz sürece sürdürülebilir büyüme oranını koruyabileceğiz” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları