|
IMFnin Arjantin gibi Türkiyeye de yıllardır kötü tavsiyelerde bulunduğunu ifade eden gazete, Başkan Bushun, ne pahasına olursa olsun, Türk ekonomisini ayakta tutmayı arzuladığını, bu nedenle IMFnin yeni nakit yardımında bulunmasının beklendiğini de duyurdu.
TAVSİYELER KRİZE GÖTÜRDÜ
Türkiyenin, IMFnin tavsiyesiyle bir süre planlı devalüasyonlar programı uyguladığını, ancak bu programın 2000 yılı Aralık ayında bankacılık krizinin patlak vermesine yol açtığını hatırlatan gazete, IMF Türkiyeye 7.5 milyar dolar daha verdi ve özelleştirme önerisinde bulundu. Bunun sonucunda Türkiye 2001 başında lira kriziyle karşı karşıya geldi ve yeniden serbest kur rejimine geçmek zorunda kaldı diye yazdı.
Geçen Mayısta IMF 8 milyar dolar daha verdi ve yeni tavsiyelerde bulundu. Sonbaharda Türkiye yeni bir krizle daha karşılaştı. Şimdi IMF Türkiyeye 12 milyar dolar vermeyi planlıyor. Bu kredi ay sonunda yapılacak toplantıda IMF yönetim kurulunca onaylanacak diyen gazete, TL ve borsadaki yükselişin ekonominin sağlamlığından değil, IMFnin verdiği paradan kaynaklandığını da savundu.
ARJANTİNDE DE BENZER BAŞARILAR VARDI
Arjantinde de, duvara toslamadan önce benzeri başarılar yaşandığını yazan gazete şu görüşlere yer verdi:
IMFnin sağladığı krediler aktıkça, Türk politikacılar gerçek reformlara daha az önem vereceklerdir. Türkiye halen IMF kotasından yüzde 1500 daha fazla borç almış durumdadır. IMFnin Ecevite yeni tavsiyesi, vergi tabanını genişletecek bir vergi reformu olmuştur. Bu, IMF dilinde vergi artırımı demektir. Oysa Bush, ekonomik durgunluk içinde bulunduğu halde, ABD için vergi artırımını kesinlikle reddetmektedir. Ancak IMF bu tavsiyeyi başka ülkelere yaparken, Hazine Bakanlığı ses çıkartmamaktadır.
TÜRKİYE DAHA İYİSİNE LAYIK
ABDnin stratejik çıkarları göz önüne alındığında Türkiye bunlardan çok daha iyisine layıktır. Danışmanları Başkan Busha, Türkiyeye yeni bir dilim IMF kredisi daha verilmesi tavsiyesinde bulunabilirler. Yeni kredi Ankaraya biraz daha zaman kazandırır fakat refah getirmez. Arjantin bunun örneğidir. Eninde sonunda yeni bir kriz daha patlak verecektir. Rusya bu açıdan daha iyi bir örnektir. IMFyi saf dışı eden, vergi oranlarını indiren Rusya, sonunda rubleyi kendiliğinden istikrara kavuşturmuştur.
ABD, sınırlarını Türk mallarına açarak ve AB ülkelerini aynı şeyi yapmaya teşvik ederek, ayrıca 5 milyar dolarlık askeri borç yükünü hafifleterek Türkiyeye yardımcı olabilir. Türkiye, IMFye bırakılmayacak kadar önemli bir ülkedir ve dünya yeni bir Arjantin olayını kaldırabilecek kapasitede değildir. | |