Home page
Haber Menüsü


“Bankacılık Yasası büyük çelişki”
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, “devleti küçültmekten söz edenlerin, devleti batık bankalara ortak etmeye çalışmalarının büyük bir çelişki olduğunu” söyledi. Toplantıda sendikalar emeklilikte yaş sınırında ısrar ederken, uzlaşma sağlanamadı.
Ankara
CNBC-E
15 Ocak— İşçi ve memur sendikaları ile sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu “Emek Platformu”nun Başkanlar Kurulu, Başbakanlık’a sunulan kademeli emekliliğe ilişkin yasa taslağı ile çalışanların sorunlarını değerlendirmek üzere Türk-İş Genel Merkezi’nde toplandı.

   
 
       
   
MSNBC News FT: Bankacılık Yasası, kritik dönemeç
MSNBC News IMF: Bankalara destek olumlu
MSNBC News Düzenleme ancak 6 ayda sektörü toparlar
MSNBC News Bankalara destek tasarısı yasalaştı
MSNBC News Türk-İş: Zorunlu emekliliğe zorlanan bize bildirsin
MSNBC News Meral: Arjantin olmayız ama...
MSNBC News Bayram Meral: Re'sen emekliliğe gerek yok
MSNBC News Meral: IMF re'sen emeklilik istiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantının açılışında konuşan Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Türk-İş Genel Başkanı Meral, yeni yıla, 2001 yılının ağır sorunları ile girildiğini belirterek, çalışanların 2001 yılında yine iş güvencesine kavuşamadığını kaydetti.
       Meral, işçi konfederasyonu başkanları ile bir süre önce Başbakan Bülent Ecevit’i ziyaret ettiklerini anımsatarak, Başbakan Ecevit’in kendilerine halen Başbakanlık’ta bulunan İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın 15 Ocak’a kadar TBMM’ye sevk edileceğini söylediğini hatırlattı.
       Meral, “Başbakan’ın verdiği söze karşı İş Güvencesi Yasa Tasarısı hala TBMM’ye sevkedilmedi. Sayın Başbakan’ın verdiği bu sözlerini yerine getirmesini ümit ediyoruz” dedi. Çalışanların Tasarrufu Teşvik Fonu’nda biriken paralarının geçen yıl da ödenmediğine dikkati çeken Meral, yeni oluşturulan İşsizlik Sigortası’ndaki paralara “göz dikildiğini” ileri sürdü.
       Kamu sözleşmelerinde yaptıkları özveriye karşı kazanılmış haklarına “göz dikildiğini” ifade eden Meral, “Çalışanların ve halkın sorunlarına kulak tıkayan, bunları görmezden gelen hükümet, 2001 yılı boyunca IMF’nin ve sermaye kesiminin taleplerini harfiyen uyguladı. Cumhurbaşkanı’nın veto etmesine rağmen Tütün Yasası ile devlet güvenlik mahkemelerinin uygulama alanını daraltan yasanın aynen onaya sunulması bu tavrın örneklerini oluşturdu” diye konuştu.
       
BÜYÜK ÇELİŞKİ
       Türk-İş Genel Başkanı Meral, “daha önce 19 bankayı fona devredenlerin, bugün fona devretmemek için batmadan önce bankalara kaynak aktarma yolunu seçtiklerini” vurgulayarak, şöyle konuştu:
        “Halkın ihtiyaçlarının karşılanması ve çalışanlara iş imkanı yaratılması söz konusu olduğunda devleti küçültmekten söz edenlerin, bankacılar sıkıntıya girdiğinde devletten medet ummaları ve devleti batık bankalara ortak etmeye çalışmaları büyük çelişkidir. 2002 yılı Bütçesi, yoksulluk bütçesidir. Bu bütçenin yarıya yakını faizlere ayrılmıştır. Bugün IMF’nin istekleri doğrultusunda sürdürülen politikaların Türkiye’yi ne hale getirdiği ortadadır. IMF, Arjantin’de olduğu gibi Türkiye’de de sınıfta kalmıştır.”
       
KADEMELİ EMEKLİLİK
       Hükümetin genelde sermaye kesimini dinlediğini, diğer kesimlerle ilgili uygulamaları “oldu bittiye” getirdiğini savunan Meral, Ekonomik ve Sosyal Konsey’in 30 Mart 2001 tarihinden bu yana toplantıya çağrılmamasının bunun en açık örneği olduğunu söyledi.
       Meral, Başbakanlık’a sunulan kademeli emekliliğe ilişkin yasa taslağının hazırlanmasında görüşlerine başvurulmadığını belirterek, “SSK emekliliğinin kademelendirilmesi ile ilgili taslak, bizden bağımsız hazırlanmıştır. Bakanlar Kurulu’na gönderildikten sonra yine itirazlar üzerine konuyla ilgili toplantılar düzenlenmeye başlamıştır. Bu örnekler çoğaltılabilir” dedi.
       Geçmişte halkın sorunlarını görmezden gelen bazı siyasilerin bunun bedelini ağır ödediklerine işaret eden Meral, halkın değil, IMF’nin isteklerini ön planda tutan hükümetin bu tutumunu devam ettirmesi halinde ilk seçimlerde ağır bir bedel ödemesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
       Meral, 2002 yılının zor bir yıl olacağının şimdiden anlaşıldığını belirterek, Emek Platformu’nun, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ülkesi ve halkı için yapıcı ve yol gösterici tavrını sürdüreceğini sözlerine ekledi.
       
İŞÇİ TARAFI YAŞ KONUSUNDA ISRARLI
       Yapılan toplantıda, uzlaşma sağlanamadığı öğrenilirken, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK yeni kademeli emeklilikte alt yaş sınırının kadınlarda 50, erkeklerde 55 ve prim ödeme gün sayısının ise 5 bin gün olarak belirlenmesinde ısrar etti. TİSK de, işçi konfederasyonlarının bu önerisine olumlu bakarken; hükümet kanadı konfederasyonların talebini kabul etmedi.
       Hükümet kanadının kademeli emeklilikte alt yaş sınırını kadınlarda 57, erkeklerde 59, prim ödeme gün sayısının ise 6 bin olarak belirlenmesini işçi konfederasyonlarına önerdiği, ancak bu önerinin işçi konfederasyonlarınca kabul edilmediği öğrenildi.
       Başbakanlık’a sunulan yeni kademeli emeklilik yasa taslağında alt yaş sınırı kadınlarda 57, erkeklerde 60 ve prim gün ödeme sayısı 6 bin 200 olarak yer alıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları