Home page
Haber Menüsü


Enron Beyaz Saray’ı sarsıyor
Enron’un iflas sırasında kredi notunun düşmemesi için Bush’tan yardım istediği belirtiliyor. Skandala Hazine Bakanı Paul O’Neill ve Ticaret Bakanı Donald Evans’ın da adı karıştı. Denetim şirketi Arthur Andersen’in geleceği de tartışma konusu oluyor.
Washington
NTV
14 Ocak— 21. yüzyılın en büyük iflası Beyaz Saray’ı sarsmaya devam ediyor. Seçim kampanyası sırasında Başkan George W. Bush’a büyük oranlarda maddi yardımda bulunduğu iddia edilen Enron’un iflas sırasında da kredi notunun düşmemesi için Başkan Bush’tan yardım istediği belirtiliyor.

   
 
       
   
MSNBC News Enron hükümetten yardım istemiş
MSNBC News Enron hisselerini UBS Warburg alacak
MSNBC News Enron skandalı Bush'u da zorluyor
MSNBC News ABD adaleti Enron'u soruşturuyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Bu konudaki haberlere karşın Bush sessiz kalırken, Hazine Bakanı Paul O’Neill ve Ticaret Bakanı Donald Evans da skandaldan paylarına düşeni almaya başladılar.
       
TALEBİ BUSH’A İLETMEMİŞLER
       ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill ve Ticaret Bakanı Donald Evans, Enron’un iflası ile bir bağlarının bulunmadığını ve iflas sırasında şirketin herhangi bir talebini Başkan Bush’a iletmediklerini açıkladılar.
       Aralık ayı başında Enron’un iflasını açıkladığı günlerde, Hazine Bakanı O’Neill’ın Enron Başkanı Ken Lay ile 2 kez telefonla konuştuğu belirlendi.
       Ken Lay ayrıca Amerikan Ticaret Bakanı Donald Evans’ı da telefonla aradı. Lay’ın bu telefonlarda her iki bakandan da acil yardım talebinde bulunduğu kaydediliyor.
       Ancak Pazar günü bir televizyon programında konuşan O’Neill, Ken Lay ile konuşmasında hiçbir özel durumun gündeme gelmediğini belirtti. O’Neill, yardım talebin Başkan’a iletip iletmediği konusundaki soruya ise “Beni her arayanı başkana haber veremezdim” yanıtını verdi.
       O’Neill’ın iflası, “Şirketler doğarlar ve ölürler, bu kapitalizmin bir oyunudur” diye yorumlaması ABD Kongresi’nde de tepkiye neden oldu.
       Kongrenin Enron iflası ile ilgili komitesinde görev yapan Senatör Joseph Liebermann, O’Neill’in tutumunu, “18. yüzyıl soğukkanlılığı olarak” nitelendiriyor. Liebermann’a göre ayrıca, iflası çözebilecek nitelikteki “özel dosyaların” kaybolması bir başka skandal.
       1990’dan bu yana Enron’un politik kampanyalar için 6 milyon dolara yakın para harcadığı ve bunun yarısına yakın kısmının 2000 yılındaki seçimlerde harcandığı iddia ediliyor.
       Son seçimlerde de Texas merkezli Enron şirketinin hemşehrisi Bush’u desteklediği biliniyor.
       
ARTHUR ANDERSEN’İN GELECEĞİ TEHLİKEDE
       Öte yandan mali müşavirlik şirketleri arasında dünyada ilk beşte, “kaymak tabakasında” yer alan Arthur Andersen’in iflas eden Enron şirketinin mali teftiş belgelerinin bazılarının imha edildiğini ifşa etmesi geleceğini riske attı.
       ABD Kongresi Demokrat Partili Senatörü Joseph Lieberman, CBS’in “Face the Nation” programında, Time Dergisi’ndeki habere atfen, Arthur Andersen’in çalışanlarına Enron şirketiyle alakalı mali teftiş materyellerinin imhası talimatını vermiş olması halinde, Arthur Andersen aleyhinde ceza davası açılabileceğini söyledi.
  ABD TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK İFLAS
Enron piyasada değeri 80 milyar dolar olan ABD'nin 7. büyük şirketi.
Geçen ay çöken şirketin iflası ABD tarihindeki en büyüğü.
Teksas merkezli enerji şirketinin hisseleri bir yılda 82 dolardan 1 dolara düştü.
Enron batmadan önce yöneticiler hisselerini satmayı becerebildi. Enron'un son günlerinde 600'den fazla üst düzey yöneticiye hisseye bağlı olarak 100 milyon dolara yakın ikramiye ödendi.
Ancak, 1.000'i İngiltere'de olmak üzere 6.000 Enron işçisi işten atıldı.
Binlercesi sosyal sigorta ikramiyelerini ve maaşlarını kaybettiler. Çünkü, Enron hisselerine dayalı bir emeklilik planına bağlıydılar. Şirket batmadan önce hisseleri satmalarına izin verilmedi.
Aralarında JP Morgan ve Citigroup gibi devlerin de bulunduğu 54 sayfalık bir listedeki Enron alacaklılarına yasal ödeme önceliği emeklilerden önce verildi.
Bir zamanlar geleneksel bir doğalgaz şirketi olan Enron, riskli ve yeni bir alan olan enerji ticareti işine girince sorun yaşamaya başladı.
Enron çalışanları, Arthur Andersen ve muhasebe firması hakkında 1 milyar dolarlık dava açtı. Enron'un borçlarını saklamasına yardımcı olduğunu savunuyorlar.
ABD Adalet Bakanlığı ve Kongre de ayrı ayrı soruşturmalar sürdürüyor.
Ancak, ABD yönetiminde yer alan bazı bürokratların son seçim kampanyasında Enron'dan bağış aldığı biliniyor.
Son seçimlerde Enron'un adaylara 2.4 milyon dolar bağış yaptığı ve en çok bağış yapan 50 şirket arasında bulunduğu belirtiliyor.

       Lieberman, bağımsız olduğu varsayılan Arthur Andersen’in Enron’un durumuyla çok alakalı gerçekleri bildiğinin anlaşıldığına dikkat çekti.
       Enron şirketinin mali denetçisi Arthur Andersen, personeline 12 Ekim’deki talimatla, en temel “çalışma belgeleri” haricinde Enron şirketi hakkındaki mali teftiş materyellerinin tümünü imha etmelerini istemişti.
       Time Dergisi, Enron şirketinin Temmuz-Eylül döneminde 618 milyon dolarlık zararı açıklamasından dört gün önce, Arthur Andersen’in Enron şirketinin hesapları üzerinde çalışan personeline kayıtların imhası talimatının verildiğini yazdı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları