Home page
Haber Menüsü


 
Enron'un şirket merkezi
Enron hükümetten yardım istemiş
Dünyanın en büyük şirket iflası enerji devi Enron’la ilgili tartışma büyüyor. ABD Hazinesi Enron’un, iflası önlemek bankaların yardımını sağlanmasını istediğini bildirdi. Bu arada, Enron’un Bush yönetiminden 250 siyasetçiye yardım ettiği ortaya çıktı.
Washington
AA
 
    11 Ocak—  ABD’nin enerji devi Enron şirketinin ABD Hazine Bakanlığı’ndan iflasını önlemek için bankaların yardımını sağlanmasını istediği belirlendi. ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü Michele Davis’in açıklamasına göre, Enron şirketi Başkanı Lawrence Greg Whalley, Hazine Bakanlığı’nın iç finanstan sorumlu Bakan Yardımcısı (müsteşar) Peter Fisher’den geçen yılın Ekim ayı sonları ile Kasım ayı başlarında altı ile sekiz kez arayıp, iflasın önlenmesi için bankalara müdahale edilmesini istedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Enron başkanı büyümeden 'eminmiş'
MSNBC News ABD adaleti Enron'u soruşturuyor
MSNBC News Çöken Enron'a 1.5 milyar dolar kredi
MSNBC News Enron dört koldan soruşturuluyor
MSNBC News Enron, alacaklılardan korunma istedi
MSNBC News Enerji devi Enron iflasın eşiğinde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       ABD Başkanı George W. Bush yönetimi üst düzey yetkililerinin çoğuyla bağlantıları olduğuna dair ilk gösterge böylece ortaya kondu.
Enron, Başkan Bush’u da terletiyor

       ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü Davis, Enron’un bankalarla kredi uzatımına dair müzakerelerinde karar aşamasına yaklaşılırken, Enron Başkanı Whalley, Hazine Müsteşarı Fisher’den bankalara telefon etmesini istedi. Ancak, Fisher, bu telefonları etmedi.
       Bakanlığın açıklamasına göre, ABD Hazine eski Bakanı Robert Rubin de, Fisher’in Enron adına bankalara müdahalesi için girişimlerde bulundu.
       Halen Citigroup’un İcra Komitesi Başkanı olan Rubin, kredi derecelendirme kuruluşlarının Enron’un mali statüsüne dair olumsuz görüşlerini açıklamaya hazırlandıkları 8 Kasım’da Hazine Müsteşarı Fisher’e telefon edip, bankalar konusunda yardım istedi. Ancak, Fisher, böyle bir aramanın tavsiye edilmez olduğunu iletirken, Rubin bunun makul bir pozisyon olduğunu söyledi.
       ABD’nin en büyük bankası olan Citigroup, Enron’a 800 milyon dolar kredi açmış olduğundan, bu şirketin devamını, dolayısıyla da, daha önce kullandırdığı kredilerin geri dönmesini istiyordu.
       
SORUŞTURMA EKİBİ OLUŞTURULDU
       Bu arada, ABD Adalet Bakanlığı yolsuzluklar bölümü, Enron şirketi davası hakkında ulusal görev gücü, soruşturma ekibi oluşturdu. Enron şirketi yöneticilerinden 2000 yılı Senato seçimleri kampanyası için parasal katkı almış olan ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, Enron hakkındaki soruşturmadan çekildi.
       ABD Başkanı Bush’un siyaset hayatına en büyük mali katkı sağlayanlardan biri olan Enron şirketi Yönetim Kurulu (İcra Kurulu) Başkanı Kenneth Lay’in de, şirketin konkordatoya gittiği geçen sohbahar öncesinde ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill, Ticaret Bakanı Don Evans ve ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan’e telefon ettiği daha önce açıklanmıştı.
       ABD Enerji Bakanı Spencer Abraham’ın da, şirketin mali sorunlarınadair haberleri okuduktan sonra Kenneth Lay 2 Kasım’da çağırıp durumu sorduğu, ancak, bu görüşmede hiçbir rica ya da yardımda bulunulmadığı da duyuruldu. Enron şirketi, şirket üst düzey yetkilileri ile Enerji Bakanı Abraham’ın görüşmesi için Nisan ayından beri beş kez yazılı başvuruda bulundu, ancak, bunların hiçbiri kabul edilmedi.
Enron’un batışı denetimi gündeme getirdi

       Enron’un 2 Aralık’ta konkordato başvurusu öncesinde şirketin hisse senetleri değer kaybedince, işini kaybeden binlerce çalışanının emeklilik sandığı yatırımları da eridi.
       
ÇALIŞMA BAKANLIĞI: YARDIM İSTENMEDİ
       ABD Çalışma Bakanlığı, bu durumun düzeltilmesi konusunda Enron’un yardım istemediğini belirtirken, Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı Bush ve Enron şirketi başkanı arasına mesafe koyarak, şirket çalışanlarının zararlarını sınırlı tutmaya çabalıyor.
       Bu arada, Enron şirketinin iflasıyla, Enron ve diğer şirketlerdeki 401 (k) tipi emeklilik planlarını yöneten kuralların gözden geçirilmesi için ABD Başkanı Bush, baskı yapıyor.
       
Siyasetçilere Enron yardımı
       Bu arada, dünyanın en büyük şirket iflası niteliğindeki Enron’da, ABD Başkanı George W. Bush yönetimindeki en az 15 üst düzey yetkilinin geçen yıl itibariyle hisse sahibi olduğu, ABD’nin yasama organı Kongre’de 250’yi aşkın parlamenterin bu şirketten siyaset için yardım aldığı belirlendi.
       Kamu Bütünlüğü Merkezi’nin mali kayıtlarına göre, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ABD Başkanı Danışmanı Karl Rove, EPA idaresi Başkan Yardımcısı Linda Fisher, ABD Hazine Müsteşarı Peter Fisher ve ABD Başkanı’nın özel ticaret temsilcisi Robert Zoellick ve diğer bazı üst düzey yetkililer Enron şirketi hisselerine sahip.
       Ordu Sekreteri Thomas White, Pentagon’daki görevinden önce Enron şirketi başkan yardımcısıydı ve 50-100 milyon dolarlık hisseye sahipti. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Lawrence Lindsey de, Economic Strategies Inc. işletme direktörü olduğu sırada, Enron şirketine danışmanlık yapmıştı. ABD Başkanı’nın özel Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick de Enron’un danışmanlık konseyi üyesi olup, buradan yılda 50 bin dolar kazanıyordu.
       ABD Başkanı Bush yönetimindeki üst düzey yetkililerden ABD Başkanı Danışmanı Karl Rove, Ordu Sekreteri Thomas White, Enron şirketinin mali iflasa sürüklenmesinden çok önce, Bush yönetiminde görevi devralmaları öncesinde, federal etik kuralları gereğince hisse senetlerini elden çıkardıklarını açıkladı. Geçen yıl 83 dolara kadar çıkan Enron şirketi hissesinin adet fiyatı şimdilerde 1 doların altına indi.
       Kamu Bütünlüğü Merkezi’ne göre, ABD’de Enron kadar Amerikan federal yönetimi ve siyasetine derinden nüfuz etmiş, sıkı bağlantıları olan başka şirketler de var, ancak, bunların sayısı pek de fazla değil.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları