Home page
Haber Menüsü


Oyakbank Genel Müdürü Mehmet Özdeniz ve Yönetim Kurulu Başkanı Caner Öner
Oyakbank’ın hedefi ilk beşe girmek
Sümerbank’ı bünyesine katarak büyüyen Oyakbank, birleşme çalışmalarını tamamladı. Oyakbank Genel Müdürü Özdeniz, hedeflerinin Türkiye’nin ilk beş bankası arasında yeralmak olduğunu söyledi.
İstanbul
AA
    12 Ocak—  Oyakbank Yönetim Kurulu Başkanı Caner Öner, Sümerbank ile birleşmenin dün tamamlandığını belirterek “Bugün artık tek banka olarak faaliyete başladık” dedi. Öner, Maslak’taki Oyakbank Genel Müdürlüğü’ndeki toplantıdaki konuşmasında, geçen yıl çeşitli fırsatlar yakaladıklarını ve bu doğrultuda Sümerbank’ı satın aldıklarını söyledi. Oyakbank Genel Müdürü Mehmet Özdeniz ise, Oyakbank’ın hedefinin Türkiye’nin en büyük beş bankası arasında yeralmak olduğunu açıkladı.  

   
 
       
   
MSNBC News OYAK'ın karı 600 trilyona gidiyor
MSNBC News Sümerbank OYAK'ın oluyor
MSNBC News Sigortada aslan payı 15 şirketin
Internet Sites Ulusoy: Emirleri ben veriyorum
MSNBC News Derviş: Düzenleme büyümeyi hızlandıracak
MSNBC News BBDK kaynak aktarımını izleyecek
MSNBC News IMF: Bankalara destek olumlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Oyakbank’ın geçmişinin yabancı bankaya dayandığını belirten Öner, 6 bankanın toplandığı Sümerbank’la bu nedenle birleşmenin çok zor olduğunu ve 4, 5 ay içinde Sümerbank’ı yeniden yapılandırarak birleşmeyi gerçekleştirdiklerini kaydetti. Türkiye’de Oyakbank’ın 250’den fazla noktada şubesi bulunduğunu anlatan Öner, bankanın sermaye yeterliliği rasyosunun yüzde 60’a yakın olduğunu, tahsili gecikmiş alacaklarının da sıfır düzeyinde olduğunu kaydetti.
       Öner, Oyakbank’ın organizasyonundan yönetim anlayışına yepyeni bir banka olduğunu ifade ederek, “Yepyeni bir şevk ve heyecanla açılışı yapıyoruz. Onun için (bu banka tertemiz ve pırıl pırıl) diyoruz” dedi.
       
ÖZDENİZ: HEDEF İLK 5
       Oyakbank Genel Müdürü Mehmet Özdeniz de, yaygın şube ağı ve müşteri temas noktalarıyla geniş kitlelere ulaşmayı planladıklarını belirterek, “İlk hedefimiz Türkiye’nin ilk 5 bankası arasında yer almak” dedi.
       Özdeniz, Bankanın 1984 yılında First National Bank of Boston olarak kurulduğunu ve 1996’da Oyakbank A.Ş. ünvanını aldığını hatırlatarak, 10 Ağustos 2001’de Sümerbank A.Ş’nin satın alınmasıyla başlayan birleşme sürecinin dün Sümerbank’ın Oyakbank’a devriyle tamamlandığını ifade etti.
       
MEVDUAT 2 KATRİLYON, KAR 167 TRİLYON
       Özdeniz, 2001 sonu itibariyle bankanın toplam mevduatının 2 katrilyon 570 milyar lira, net karının 167 trilyon lira, toplam aktifinin 3.1 katrilyon, kredilerin 378 trilyon lira olduğunu belirterek, Türkiye’de 2001 yılında ilk 9 ayda verilen taşıt kredilerinin yüzde 65’inin Oyakbank tarafından verildiğini kaydetti.
       Yurtiçinde 149, yurtdışında Berlin ve Bahreyn olmak üzere iki şubeleri bulunduğunu bildiren Özdeniz, satın aldıkları Etibank’a ait 32, Kentbank’a ait 6 şubenin de hizmete girmesiyle yurtiçi toplam şube sayısının 187’ye çıkacağını söyledi.
       
ÖZEL BANKALAR İÇİNDE 10.
       Özdeniz, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, bankanın Eylül sonu itibariyle Sümerbank’la birleşik bilançolarıyla Türkiye’de 13’üncü veya 14’üncü sırada bulunduğunu belirterek, “Bu da özel bankalar içinde 10’uncu banka demek” dedi.
       Sağlıklı bir bankanın sermaye yeterlilik rasyosunun ne olması gerektiğine yönelik bir soru üzerine Özdeniz, bir banka için herzaman yüzde 12 ile yüzde 18 arasında istikrarlı bir rasyonun tercih edilmesi gerektiğini söyledi. 2002 yılına dair hedeflerinin ne olduğu sorusu üzerine ise Özdeniz, bankanın müşteri kitlesinin büyük oranda arttığını ve bu yıl da artışın aynı hızla devam edeceğini ifade etti.
       Özdeniz, bilançoyu büyüteceklerini ve karlılığı artıracaklarını, ürün geliştirmeye yönelik de yatırım yapacaklarını anlatarak, “Bütçemiz büyük. Önümüzdeki dönemi Oyak için ufukta gayet ışıklı görüyoruz. Bu yılın hem bankacılık sektörü açısından, hem de Oyak açısından iyi bir yıl olacağını umuyoruz” diye konuştu. Mehmet Özdeniz, “Türkiye’de bankalar arası sıralamada kaçıncısınız? sorusunu ise, Eylül sonu itibariyle Sümerbank’la birleşik bilançolarımızla Türkiye’de 13’üncü veya 14’üncü oluyoruz. Bu da özel bankalar içinde 10’uncu demek” diye yanıtladı.
       
YASA İSTENEN DESTEKLE UYUM İÇİNDE
       Oyakbank Genel Müdürü Özdeniz, TBMM’de kabul edilen ve bankalara kaynak aktarılmasını öngören yasaya dair bir soru üzerine de, şöyle konuştu:
       “Yasa, bankacılık sektörüne verilmek istenen destekle tamamen uyum içinde görünüyor. Bazı bankaların tabii ki sermaye ihtiyacı olabilir. Bir bankanın sermaye ihtiyacı varsa, bu sermayenin başkası tarafından konması, hem banka, hem sektörün ileriye gitmesinde katkı yapıyorsa olumlu bakmak gerekir. Ancak yasanın bazı yönetmelikler ve talimatlarla desteklenmesi lazım. Bazı yasalarda değişiklik yapılması lazım. Dolayısıyla ilk uygulamaları beklemek gerekir. İlk uygulamada hata olmazsa yasa, bankacılık sektörünün iyi gitmesine katkı sağlayacaktır.”
       Kredi hacmine ilişkin bir soru üzerine de Özdeniz, bir banka için 378 trilyon liralık kredinin düşük olduğunu ifade ederek, banka kredilerinin hızla büyüyeceğini ve bu yılın 3. ve 6. ayı sonunda bilançonun değişeceğini söyledi.
       Özdeniz, “Bankanın likit kalma politikası herzaman devam edecektir. Herzaman likiditemiz yüksek olacak ve bu ekstra güvenceyi taşıyacağız” diye konuştu.
       Para piyasalarındaki hedeflerinin ne olduğuna yönelik soruyu ise, Özdeniz, “Sümerbank, yılın son 3 ayında hazine bonosu işlemlerinde devamlı ilk 10 banka arasındaydı. Bu yıl da para piyasalarında oldukça aktif olacağız. Para piyasaları işlemlerinde Oyakbank mutlaka önde gelen bankalardan biri olacak” şeklinde yanıtladı.
       “Yabancı bankalarla birleşme konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu da Özdeniz, “Çok uluslu şirketler gibi çalışacak bankalar için ekonominin çok çok iyi olması lazım” diye yanıtladı.
       Mehmet Özdeniz, sendikasyon kredisinin sadece müşteri finansmanına yönelik olduğunu ifade ederek, Oyakbank’ın şu an müşteri finansmanını rahatlıkla sağladığını, ancak 6’ıncı aydan sonra bir sendikasyon kredisinin gerçekleştirilebileceğini bildirdi.
       
YABANCI ORTAKLIĞA GEREK YOK
       Oyakbank Yönetim Kurulu Başkanı Caner Öner de, gazetecilerin Oyakbank’ın yönetim anlayışındaki değişikliğe dair soruları üzerine şöyle konuştu:
       “Oyak 1961’de özel bir kanunla kuruldu. SSK’ya, Emekli Sandığı’na nasıl prim yatırılıyorsa, burası için de askerlerin maaşlarından bir parça para kesiliyor. Oyak ile askerler arasında bunun dışında bir ilişki yok. Oyak’ın yönetiminde tamamen profesyonel insanlar var. Dolayısıyla Oyak’a bağlı şirketlerin hepsi özerktirler, bağımsızdırlar. Herhangi bir holding yönetiminden farklı değiller. Şirketlerini yönetmez, yönetim kadrosuyla yönlendirir.”
       Öner, satın alınan Kentbank ve Etibank şubelerinin çoğunu satın almadıklarını sadece kira sözleşmelerini devraldıklarını ifade ederek, içindeki menkullerini aldıkları bu şube çalışanlarına da işlerine devam etme imkanı verdiklerini kaydetti.
       Yabancı bankalarla birleşme ve ortaklığa dair bir soru üzerine de Caner Öner, “başarılı olmak için ille bir yabancıyla ortaklık yapmaya gerek yok. Teklifler her zaman olursa düşünebiliriz. Ancak başlangıçta öyle bir niyetimiz yoktu” diye konuştu. Öner, global banka olmanın sadece dışardan banka satın almak şeklinde algılanmaması gerektiğini, bu noktada bilinebilirliğin çok olduğunu söyledi.
       Oyak’ın üye sayısına dair bir soru üzerine de Öner, üye sayısının kanunla belirlendiğini belirterek, Oyak’ın sivillere açılma doğrultusunda henüz tasarı halindeki özel emeklilik şirketi girişimi olduğunu ve bununla sivillere açılmayı düşündüklerini ifade etti.
       Yeni bankanın ilk ürünlerinin ne olduğuna yönelik soruyu da Öner, “İlk yarı bitmeden ilk ürünleri göreceğiz. Ay sonuna doğru reklam filmimizi televizyonlarda izleyebiliriz. Yarından itibaren de reklam kampanyamız başlıyor” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları