| | | Okuyan, çalışma bölge müdürleri toplantısının açılışındaki konuşmasında, yeni yasaların hazırlanmaya devam edeceğini belirterek, 12 Eylül ihtilalinden kalma tüm yasalar çağdaş bir hale getirilecektir dedi.
4447 sayılı Sosyal Güvenlik Reformu Yasasını oluşturan 64 maddenin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurulduğunu, Anayasa Mahkemesinin ise 64 maddenin tümünü onayladığını hatırlatan Okuyan, 64 madde içinde 77 fıkradan, kademeli geçişe ilişkin 10 fıkranın, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti.
Okuyan, Yeni yasa tasarısında birinci derecede dikkate alacağımız husus, Anayasa Mahkemesinin hukuki mütalaasıdır. Hazırladığımız yeni taslakta, Anayasa Mahkemesinin hukuki mütalaasını öne çıkardık dedi.
TÜM TARAFLARDAN GÖRÜŞ ALINDI
Okuyan, yeni yasa taslağını hazırlarken, aralarında Türk-İşin de bulunduğu ilgili sosyal taraflardan görüşler geldiğini ve bunları değerlendirdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
Ama biz esas olarak hukuki gerekçeyi almak zorundayız. Bir oransal eşitlik sağlanmıştır. İptal edilen geçişte sadece yıllar itibariyle bir düzenleme yapılıyordu. Bu sefer ayları da içine alacak şekilde ve bir oransal eşitlik getirmek suretiyle bir kademeli geçiş tablosu ortaya konuldu. Bu taslak, Bakanlar Kurulunda müzakere edildikten sonra, TBMMye intikal ettirilecektir.
ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRÜLEBİLİR
Bir gazetecinin, Çıkarılacak yasanın tekrar Anayasa Mahkemesine götürülmesi ihtimali var mı ? sorusu üzerine Okuyan, Her yasa Anayasa Mahkemesine götürülebilir. Anayasa Mahkemesi, öyle bir talep olursa onu inceler. Bu, Anayasa Mahkemesinin takdirindedir. Yeni hazırladığımız taslağın Anayasanın bozmayla ilgili gerekçeli hükmüne uygun bir taslak olduğunu düşünüyoruz diye konuştu.
Okuyan, bir başka soru üzerine, taslak üzerine bakanların görüş belirtebileceğini ve katkıda bulunabileceğini söyledi. | |