Home page
Haber Menüsü


Mutfakta fiyatlar enflasyonu solladı
2001 yılında enflasyon yüzde 88.6 olurken, zorunlu gıda tüketiminde fiyatlar enflasyonu geride bıraktı. İstanbul’da ayçiçek yağında artış %173, tozşeker %147, un %140, yumurtada %127’yi buldu.
İstanbul
AA
4 Ocak— Tüketiciler, zorunlu tüketim maddelerinde geçen yıl meydana gelen artışlar karşısında 2000 yılını mumla aradı. Zorunlu tüketim maddelerinde 2000 yılında görülen fiyat düşüşü, geçen yıl tersine döndü. 2001 yılında zorunlu tüketim maddelerinin bazılarında 3 haneli fiyat artışları görülürken, mutfakta ateş bacayı sardı. İstanbul’da bazı temel gıda maddesi fiyatlarındaki artışlar, DİE’nin açıkladığı yıllık enflasyon rakamlarının çok üstünde gerçekleşti.

   
 
       
   
MSNBC News TİM: Enflasyon sonuç, üretime bakalım
MSNBC News Kenya'da bile enflasyon 1'in altında
MSNBC News 2001'in zam şampiyonu sarımsak, sebze ve elektrik
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yıllık fiyat artışları ayçiçeği yağında yüzde 173.2, mısırözü yüzde 158.1, tozşekerde yüzde 147.1, salçada yüzde 145.5, unda yüzde 140.4, yumurtada yüzde 127.2 oldu. 2000 yılında fiyatı hemen hemen hiç artmayarak tüketicinin yüzünü güldüren çay, ayçiçeği ve mısırözü yağı fiyatları bu yıl tüketiciyi üzdü.
       
EKMEKTE FİYAT ARTIŞI % 60
       Geçen yıl zorunlu tüketim maddesi ekmeğin fiyatı yüzde 60.0 artışla 200 bin liraya yükselirken, kahvaltıların vazgeçilmezi beyaz peynir yüzde 46.0 artışla 4 milyon 950 bin liraya ulaşarak 5 milyon lira sınırına dayandı.
       Dargelirlinin öğün kurtarıcısı siyah zeytin yüzde 30.7 artışla 4 milyon 250 bin liraya, milli yemeklerimizden bulgurun fiyatı yüzde 95.4 artışla 850 bin liraya, kurufasulyenin fiyatı yüzde 85.1 artışla 2 milyon 500 bin liraya yükseldi.
2001’i yüzde 88.6 enflasyonla uğurladık

       Zorunlu tüketim maddesi sütün litre fiyatı yüzde 51.8 artarak 850 bin liraya, pirincin kilogram fiyatı yüzde 81.6 artarak 1 milyon 680 bin liraya çıkarken, nohut, yeşil ve kırmızı mercimeğin kilogram fiyatları da 2 milyon lira sınırını zorluyor.
       Fiyat artışlarından tavuk eti de nasibini alırken, tavuk etinin kilogram fiyatı yüzde 67.7 artışla 2 milyon 650 bin liraya çıktı.
       2000 yılı sonunda 230 bin liraya satılan makarnanın paketi 480 bin liraya, 320 bin liraya satılan bir paket margarinin fiyatı 710 bin liraya, tanesi 55 bin liraya satılan yumurtanın fiyatı ise 125 bin liraya yükseldi.
       Yemeklik kıymanın fiyatı geçen yıl yüzde 14.0 artarak 4 milyon 550 bin liraya, yağsız kıymanın fiyatı da yüzde 16.0 artarak tüketicisinin yüzünü bir nebze de olsa güldürdü. Sosis ve sucuk fiyatlarındaki artış ise yüzde 18.6-30.3 düzeyinde kaldı.
       
FİYAT ARTIŞLARI ENFLASYONU SOLLADI
       DİE, 2001 yılı enflasyon oranlarını TÜFE’de yüzde 68.5, TEFE’de yüzde 88.6 olarak açıklarken, margarin yağı, un, salça, bulgur, makarna, tozşeker, yumurta, ayçiçeği ve mısırözü yağı gibi zorunlu tüketim maddelerindeki fiyat artışları bu oranları solladı.
       Ekmek, kıyma, süt, beyaz peynir, pirinç, kurufasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, tuz, çay, zeytin, su, tavuk eti, sucuk ve sosis fiyatlarındaki artış ise DİE’nin açıkladığı enflasyon oranının altında kaldı.
       İstanbul’daki bazı büyük marketlerden derlediği temel gıda maddelerinin 3 Ocak 2001-3 Ocak 2002 tarihlerindeki fiyatları ile artış oranları şöyle:


       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları