|
TİM: Enflasyon sonuç, üretime bakalım Kenya'da bile enflasyon 1'in altında 2001'in zam şampiyonu sarımsak, sebze ve elektrik |
|||
Yıllık fiyat artışları ayçiçeği yağında yüzde 173.2, mısırözü yüzde 158.1, tozşekerde yüzde 147.1, salçada yüzde 145.5, unda yüzde 140.4, yumurtada yüzde 127.2 oldu. 2000 yılında fiyatı hemen hemen hiç artmayarak tüketicinin yüzünü güldüren çay, ayçiçeği ve mısırözü yağı fiyatları bu yıl tüketiciyi üzdü. EKMEKTE FİYAT ARTIŞI % 60 Geçen yıl zorunlu tüketim maddesi ekmeğin fiyatı yüzde 60.0 artışla 200 bin liraya yükselirken, kahvaltıların vazgeçilmezi beyaz peynir yüzde 46.0 artışla 4 milyon 950 bin liraya ulaşarak 5 milyon lira sınırına dayandı. Dargelirlinin öğün kurtarıcısı siyah zeytin yüzde 30.7 artışla 4 milyon 250 bin liraya, milli yemeklerimizden bulgurun fiyatı yüzde 95.4 artışla 850 bin liraya, kurufasulyenin fiyatı yüzde 85.1 artışla 2 milyon 500 bin liraya yükseldi. 2001i yüzde 88.6 enflasyonla uğurladık Zorunlu tüketim maddesi sütün litre fiyatı yüzde 51.8 artarak 850 bin liraya, pirincin kilogram fiyatı yüzde 81.6 artarak 1 milyon 680 bin liraya çıkarken, nohut, yeşil ve kırmızı mercimeğin kilogram fiyatları da 2 milyon lira sınırını zorluyor. Fiyat artışlarından tavuk eti de nasibini alırken, tavuk etinin kilogram fiyatı yüzde 67.7 artışla 2 milyon 650 bin liraya çıktı. 2000 yılı sonunda 230 bin liraya satılan makarnanın paketi 480 bin liraya, 320 bin liraya satılan bir paket margarinin fiyatı 710 bin liraya, tanesi 55 bin liraya satılan yumurtanın fiyatı ise 125 bin liraya yükseldi. Yemeklik kıymanın fiyatı geçen yıl yüzde 14.0 artarak 4 milyon 550 bin liraya, yağsız kıymanın fiyatı da yüzde 16.0 artarak tüketicisinin yüzünü bir nebze de olsa güldürdü. Sosis ve sucuk fiyatlarındaki artış ise yüzde 18.6-30.3 düzeyinde kaldı. FİYAT ARTIŞLARI ENFLASYONU SOLLADI DİE, 2001 yılı enflasyon oranlarını TÜFEde yüzde 68.5, TEFEde yüzde 88.6 olarak açıklarken, margarin yağı, un, salça, bulgur, makarna, tozşeker, yumurta, ayçiçeği ve mısırözü yağı gibi zorunlu tüketim maddelerindeki fiyat artışları bu oranları solladı. Ekmek, kıyma, süt, beyaz peynir, pirinç, kurufasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, tuz, çay, zeytin, su, tavuk eti, sucuk ve sosis fiyatlarındaki artış ise DİEnin açıkladığı enflasyon oranının altında kaldı. İstanbuldaki bazı büyük marketlerden derlediği temel gıda maddelerinin 3 Ocak 2001-3 Ocak 2002 tarihlerindeki fiyatları ile artış oranları şöyle: |
||||
| ||||
Bankaların kara tahtaları siliniyor | |||
|
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler | Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları |
|||||||||||||||||