Home page
Haber Menüsü


Amenábar: Korkuyu korkuyla yenen yönetmen  
“The Others-Diğerleri” filmiyle sinemalara gelen Alejandro Amenábar filmlerine bakışını anlatıyor.  
   
 
 
   
NTV-MSNBC
 
    30 Aralık—  Çocukluğunun hep korku içinde geçtiğini söyleyen Amenabar kendisine şaşmaktan geri kalmıyor. “Sonunda korku filmleri yazan ve yöneten biri olmakla kalmayıp bu türün fanatik bir hayranı olmam beni hayrete düşürüyor” diyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çocukken Alejandro Amenabar karanlıktan korkar ve mutlaka açık ışıkla uyurmuş. Şili’de doğup İspanya’da büyüyen yönetmeni belki o korktuğu hayaletler evinde ziyaret etmediler ama bu hayaletlerin korkusu gelecekteki filmciliğinin taşları oldu. Artık 29 yaşında olan Amenabar, bundan 3 sene önce çocukluk korkularını hatırladı ve Tom Cruise’un yapımcılarından biri olduğu ve aktörün eski karısı Nicole Kidman’in başrolünü oynadığı “The Others”ın hikayesini yazmaya başladı.
       
ÇOCUKKEN ÇOK KORKARDIM
       Kidman filmde her durumda İncil’den alıntılar yapan ve hastalıkları yüzünden eve hapsolmuş iki çocuğunu oturdukları İngiliz tarzı evin daha önceki - ve sürekli- “sakinlerinden” korumaya çalışan inançlı anneyi oynuyor.
The Others filminden

       Hâlâ çocuksu görüntüsünü koruyan Amenabar “Yanımda bir yakınım olmadan evdeki koridorlarda bile yürüyemezdim” diyor. “Çok kolay korkan bir çocuktum. Diğer her şey gibi tabii ki hayaletlerden de korkuyordum. The Others’daki çocukların korktukları şeylerin çoğu, küçükken benim de korktuğum şeyler…” Yine de filmdeki herşey çocukluktan seçilmiş hatıralar değil…
       Amenabar’in yarattığı sahnelerden biri (Kidman’in üst kattaki boş odadan gelen ayak seslerini duyduğu sahne) henüz birkaç sene önce, artık küçük ve korkak bir çocuk olmadığı bir zamana ait ve İspanya’daki evinde başına gelmiş.
       
  Alejandro Amenábar'dan korku üzerine
İspanyol yönetmen The Others filmi dolasıyla 'korku' üzerine düşündüklerini açıklıyor.
Sinemada korkudan tüylerimin ürpermesine dair ilk anım, çocukken gördüğüm bir rüya. Rüya görmek zaten bir film izlemek gibi değil midir?....(Devamı için tıklayın)

       “Odamdaydım, saat sabahın beşiydi. Birden tam tepemde sesinden çok ağır, çok büyük olduğunu zannettiğim birşeyin ayak seslerini duydum. Bu rahatsız edici komşumun kapısını çaldığımda karşımdaki kısa boylu oldukça zayıf bir kadındı ve kendisinin bu sesleri yapmadığını söyledi. Kaldı ki zar zor yürüyebiliyordu. O gecenin açıklamasını hiçbir zaman yapamadım, ama bir korku filmi için iyi bir sahne olacağını düşünmüştüm.”
       
KORKU İLE BAŞLADI
Amenabar, kamerası ile
       Genç yönetmen ilk olarak büyük kitleleri 1995 tarihli gerilim ve korku dolu “Thesis” adlı filmiyle büyüledi. 1997’de çektiği akıl sınırlarını zorlayan gizemli aşk öyküsü “Open Your Eyes”da henüz Hollywood’a ayak basmamış olan Penelope Cruz başroldeydi. Bu film şu sıralarda Amerika’da yeniden çevrimi ile gösterimde. Yeni versiyonun adı “Vanilla Sky”, Cameron Crowe tarafindan yönetilmiş ve başrollerinde yine Penelope Cruz ve şu anda özel hayatında da onunla birlikte olan Tom Cruise rol alıyorlar.
       Yönetmen tüm zamanların kendisine göre en iyi korku filmleri olarak “Rosemary’s Baby”, “The Innocents” ve “The Shining”i gösteriyor. Bu filmlerin çizgisinde Amenabar, özel efektlerle yerinizden hoplatan ama korkutmayan bir film olmaktansa “The Others”ın gerçekçi psikolojik bir korku filmi olmasını istemiş... “Günümüzde pek çok film bir özel efektler geçidine dönüşüyor. Bu gerçekten etkileyici olabilir ama ben bunun tam tersine sessiz bir film yapmayı istedim. Hayatımızda duyduğumuz ilk korkulara dair, karanlık ve sessizlik.”
Amenabar, The Others'ın oyuncularından Fionnula Flanagan ile sette.

       Film dünyasında Altıncı His sonrası denen zaman diliminde Amenabar izleyicinin sinemadan asla tahmin etmedikleri bir sonla şaşkına dönmüş ve donmuş halde terketmeyi istediklerinin farkında. Amenabar’ın amacı tüm filmin bu süpriz sona doğru mantıklı bir hikaye oluşturması. “Çoğunlukla olay süprizin kendisinde değil, sizin süprizi nasıl hazırladığınızda…Öyle ki sona vardığınızda artık herşey yerine oturmuş, ortaya bütün ruhuyla tamamlanmış bir hikaye çıkmalı. Herşey açığa çıktığında hikaye artık dürüsttür ve izleyicide etkisi çok büyüktür. Süprizin kendisi yazar için önemli olmamalıdır….”
       
TİPİK BİR İNGİLİZ KONUSU
       Ödüllü “Thesis” ve Avrupa box office hit’i “Open Your Eyes”, Amenabar’ı İspanya’nın Pedro Almodovar’dan beri ilk kamera arkası transferi haline getirdi. 20 milyon dolarlık bütçesiyle “The Others” İspanya’nın şimdiye kadarki en pahalı filmi.. Film ayrıca Amenabar’in ilk İngilizce filmi, böyle olması planlanmamasına rağmen…
       “The Others’ı İspanyolca yazdığımda yapımcılarım hikayenin hiçbir İspanyol ögeyi taşımadığını fakat mükemmel İngiliz ögelere sahip olduğunu söylediler. Fazlasıyla İngiliz karakterler, Jersey adasında Viktorya döneminden kalma bir ev. Filmi İngilizce çekmeliydik”, diyor yönetmen. Filmin İngilizce çekiliyor olması Amenabar’a bir problem yaratmamış ama genç oyuncuları Alaskina Mann ve James Bentley’in söylediği her sözü anladıklarından emin olmak istemiş.
       “Çocuklar konusunda çok endişeliydim, İspanyol bir adam sürekli İspanyol aksanıyla onlara ne yapıp yapmamaları gerektiğini söyleyip duruyor ve onlar muhteşem İngiliz çocuklar, aylarca gün ışığına çıkmadan yaşadılar. Ciltlerini mümkün olduğunca güneşten korumaya çalıştık. Bunun onlar için stresli olabileceğini düşündüm. Hep arkadaşları olmaya ve onlara güvenmeye çalıştım, böylece onlar da bana güvenebilirlerdi.”
Nicole Kidman, Alejandro Amenabar ve Fionnula Flanagan

       
       Kidman’ın yoğun takvimi ve Moulin Rouge’un çekimleri sırasında yaralanması, herşeyin ona göre ayarlanmasını gerektirmiş. “Beklememiz gerekiyordu. Nicole filme evet dedikten sonra ve ben de onu bu filmde görmek istedikten sonra yapacağımız tek şey beklemekti. Her ertelemeyi kendi lehimde kullandım. Çocuk oyuncuları uzun uzun aradım, oyuncuları seçtim ve sonra tekrar seçtim. Başka hiçbir terslik olmadı. Nicole çok profesyonel ve çalışkan bir aktris.”
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları