Home page
Haber Menüsü


Borsa 2001 yılını rekorla kapattı
İstanbul Borsası’nda rekor tanımayan endeks 2001’in en yüksek düzeylerini gördü. Endeks ilk seansta % 1.47 artarak 13.808 puandan kapanması sonrasında, ikinci seansta satışlarla 13.783 puandan kapandı. Yılın son günündeki yükseliş ise yüzde 1.28 oldu.
İstanbul
NTV-MSNBC
28 Aralık— İstanbul Borsası, yılın son işlem gününde de rekor kırmayı sürdürdü. Dün 13.609 puanla 2001 yılının en yüksek kapanışı yapılırken, endeks açılıştan itibaren gelen alımlarla yukarı hareketini devam ettirdi. TMSF’nin sermaye yeterliliği düşük bankalara sermaye konulabileceğine yönelik düzenlemeleri, başta bankacılık sektörü olmak üzere alımlarla yukarı hareketliliğe yukarı hareketi hızlandırdı. Ulusal 100 Endeksi ilk seansta en yüksek 13.961 puanı görürken, seansın kapanışı yüzde 1.47 artışla 13.808 puandan yapıldı. İkinci seansta ise yükselişin ivmesini kaybetmesiyle yılın kapanışı 13.783 puandan yapıldı. Toplam işlem hacmi 726.1 trilyon lira olarak gerçekleşti.

   
 
       
   
MSNBC News Bankacılık sistemine taze kan
MSNBC News İhale yasası komisyondan geçti
MSNBC News IMF'nin desteği 2 milyar $ artıyor
MSNBC News Derviş: Maliye politikaları başarılı
MSNBC News Yeni alım için 0.92 cent beklenmeli
Internet Sites Seans içinde yükselen ve düşen hisse senetleri
Internet Sites Şirket profilleri ve İMKB verileri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Güne alıcılı başlayan piyasada 14000 seviyesinin denenmesine rağmen aşılamadığı gözlenirken, özellikle bankacılık sektörü hisselerinde gözlenen alımlar yukarı harekette belirleyici oldu. Uzmanlar, sıkışık seyir sonrası yükselişine devam eden piyasada işlem hacminin artması ve önemli bir direnç seviyesi olan 13500-13550 seviyesinin zorlanmadan aşılmasının gelecek haftalarla yükselişin ivmelenerek süreceğine işaret ettiğini belirttiler. Uzmanlar, ilk aşamada, 14 bin düzeyinin deneneceğini de belirttiler.
       
UZMANLAR NE DİYORLAR?
       Bayındır Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü Mehmet Gerz, IMF’den gelen desteğin yanında bankalar konusunda yapılan düzenlemelerin, bankacılık sektörü üzerindeki riskleri son derece azalttığını belirtti. Gerz, “Bankacılık sektöründe yoğun alımlar sözkonusu. Hisse senedi piyasaları olumlu seyrini gelecek yılın ilk günlerinden de devam ettirecek” dedi. Gerz, enflasyonun beklenenden daha iyi geleceğini öngörürken, bu gelişmenin yarattığı olumlu havayla piyasalarda alımların hızlandığını hatırlattı. “Orta ve uzun vadede yukarı hareket devam edebilir, ama asıl seyri dünyadaki konjonktür belirleyecek” diyen Gerz, yılın ilk günlerinde kar satışları gelse dahi piyasanın yönünün çevrilmeyeceğini öngördü.
       Yapı Kredi Yatırım Porföy Yönetimi Müdürü Mehmet Yıldız da, “Gelecek yılın daha iyi seyredeceğine yönelik beklentiler piyasaya hakim görünüyor. Bu olumlu seyrin devam etmesiyle endeks 1 cent düzeyini hedefleyecektir” dedi.
       
DÖVİZ SAKİN SEYRETTİ
       Yılın son gününde döviz sakin seyretti. Serbest piyasada dolar günü bin lira artışla 1 milyon 446 bin liradan kapatırken, mark 2 bin lira gerileyerek 648 bin liraya indi. Merkez Bankası da doların efektif satış kurunu alışta 1 milyon 438 bin 559 lira, satışta ise 1 milyon 448 bin 680 lira olarak açıkladı.
       Bono piyasasında faiz gerilerken, en fazla işlem gören 10 Temmuz vadeli bononun bileşik faizi 1 puanlık kayıpla yüzde 70.82’ye indi. Bu bononun Perşembe kapanışında faiz yüzde 71.62 olurken, 2 Ocak valörlü işlemler yüzde 69.9 faizle yüzde 70’in altına indi.
       Repo piyasasında ise en düşük faiz yüzde 50, en yüksek faiz yüzde 59 olurken ortalama oran yüzde 58.91 olarak gerçekleşti.
       
DOLARA TALEP ARTTI
       Avrupa Ortak Para Birimi Euro’ya 1 Ocak’tan itibaren geçilmesi, serbest piyasada dolara olan talebi artırdı. Kapalıçarşı piyasası ilgilileri, yılbaşından sonra yapılacak Euro dönüşümünde komisyon alınması nedeniyle, fark ödemek istemeyen vatandaşların son günlerde elindeki markı bozdurarak dolar ve az da olsa altın satın aldıklarını bildirdiler.
       Markını bankalarda tutan profesyonel yatırımcıların ise son değiştirme gününde marktan çıkacaklarını belirten ilgililer, TL’de kalmak istemeyen vatandaşların özellikle son birkaç gündür döviz bürolarında yığılmaya neden olduklarını, insanlarda telaş yaşandığını kaydettiler.
       Euro’yu henüz tanımayan yatırımcıların, Avrupa ekonomisinde ciddi bir düzelme görülmediği sürece bu para birimine yönelmek istemeyecekleri ve alışmalarının aylarca sürebileceği görüşünü dile getiren ilgililer, Kapalıçarşı ve ayaklı borsa piyasasında Euro’nun ancak dolar karşısındaki pozisyonunun yüksek olması halinde tercih edileceğini söylediler.
       Euro konusunda henüz bir kamuoyu oluşmadığını ve birçok döviz bürosundaki panolarda bile yer almadığını belirten ilgililer, yaz turizminin başlamasıyla Avrupalı turistlerin gelmesinin ardından Euro’nun piyasalarda daha fazla işlem görmeye başlayacağı görüşün dile getirdiler. Bu arada dövizin yasak olduğu dönemlerde kullanıldığı şekliyle dolar için tam, mark için çeyrek, sterlin için kraliçe tabirlerini kullanan ayaklı borsada henüz Euro için bir isimlendirme yapılmadığı öğrenildi.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları