Home page
Haber Menüsü


Karsan’ın ihracatı; 50 milyon dolar
Peugeot lisansıyla Partner, Boxer, J9 ve Fiat İçin Ducato marka, hafif ticari araç üreten Karsan, özel ürünler ile başka markalar için de fason üretim planları yapıyor. Şirket 2002 için şimdiden 50 milyon doların üzerinde ihracatı garantiledi.
Bursa
AA
17 Aralık— Peugeot lisansıyla “Partner”, “Boxer”, “J9” ve Fiat için “Ducato” marka hafif ticari araç üreten Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., ambulans, taksi ve gezici karakol gibi özel ürünlerin yanı sıra, başka markalar için üretim planları yapıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Motorlu araç sayısı 7.2 milyonu aştı
MSNBC News Krizin faturası: Karsan'da 150 kişi işsiz
MSNBC News Peugeot, 6.800 adet 206 model otoyu geri çekiyor
MSNBC News Lada'dan ticari araç atağı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, esnek yapısı sayesinde farklı markalar için aynı anda üretim yapabilme özelliğiyle uluslararası pazarlarda da kabul gören Karsan’ın, 2002 yılı için 50 milyon doların üzerinde ihracatı şimdiden garantilediğini bildirdi.
       Karabağ, Karsan’ın, ekonomik kriz nedeniyle ihracata yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdığını belirterek, Peugeot Partner modelinin Avrupa’ya ihracatı konusunda “Automobiles Peugeot” ile sağlanan anlaşmanın, Avrupa pazarının kapılarını açtığını söyledi.
        Peugeot’un uluslararası üretim organizasyonuna Karsan’ı dahil etmesinin kendilerine güç verdiğini, bu çerçevede 4 bin 512 adet Peugeot Partner’ın, Şubat-Temmuz 2002 döneminde Avrupa’ya dağıtılmak üzere doğrudan Peugeot Fransa’ya ihraç edileceğini anlatan Karabağ, 30 milyon dolar tutarındaki bu siparişin yüzde 100 yerli sermayeli bir üretici tarafından gerçekleştirilmesinin önemine dikkati çekti.
       Firmanın başlıca hedefinin yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan araçları, yerlilik oranlarını sürekli artırıp, uygun fiyatlarla iç ve dış piyasalara sunmak olduğunu vurgulayan Karabağ, “J9 ihracatı ile birlikte, 2002 yılı için şimdiden 50 milyon doların üzerinde ihracatı garantiledik” dedi.
       Karsan’ın, iç pazarın yüzde 65 oranında daralması ve yoğun fiyat rekabetine rağmen, yılın ilk 10 ayında iç pazar payını yüzde 6.8’den yüzde 11.8’e çıkardığını kaydeden Karabağ, bu yılı 8 bin adet üretim ve satış ile stoksuz bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
       
ÖZEL ÜRÜNLER
       Karabağ, ihracatın yanı sıra kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte araç üretimine de ağırlık verdiklerini belirterek, bu yıl ilk kez PTT’ye Peugeot Partner, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ve Sağlık Bakanlığı’na 400’ü aşkın ambulans satışı gerçekleştirdiklerini kaydetti.
       Partner Taksi, Jandarma Gezici Karakol aracı, sağdan direksiyonlu J9 gibi “özel ürün” araçların prototip çalışmalarının da tamamlandığını bildiren Karabağ, şunları söyledi:
       “Teknoloji, kapasite ve kalite olarak dünya standartlarına ulaşan fabrikamızda, 2002 yılında başka markaların üretimine de yer vermeyi hedefliyoruz. Büyük adette üretim yapan üreticilerden farklı olarak, boyutları ve esnekliği sebebiyle mevcut modellerin türevi olan özel ürünleri üretebilme olanağına da sahip olan Karsan, yüzde 100 yerli sermayeli olmanın sağladığı hızlı karar verebilme avantajının getirdiği olanakları da kullanarak, yine 2002 yılında ve ileride iç ve dış pazarlardaki uluslararası oyuncu konumunu, yeni projeler öncesinde güçlendirmeyi planlıyor.”
       
YENİ YATIRIMLAR
       Karabağ, 2001 yılını 80 trilyon ciro ile kapatmayı hedeflediklerini ve kriz döneminde dahi yatırımlara ara vermediklerini belirterek, yan sanayi bölümünde reorganizasyona gittiklerini, yeni boyahane yatırımını tamamladıklarını ve 2002 yılı için öngörülen 1.2 milyon dolar tutarındaki Bilgi Sistem Teknolojisi (ERP) yatırımının ön çalışmalarını tamamladıklarını kaydetti.
       Karsan’ın, yeni bir markaya hizmet vermek üzere eski fabrikasını da işler hale getirmeyi planladığını kaydeden Karabağ, 2002 yılından itibaren Toyota ve Renault için “kataforez kaplama” hizmeti vereceklerini, mevcut kalıp imalat kapasitesinin de Tofaş aracılığı ile yurtdışına kiralanması için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi.
       Karabağ’ın verdiği bilgiye göre, Karsan’ın bu yılki üretim ve ihracatı şöyle gerçekleşti:
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları