Home page
Haber Menüsü


 
Laeken Zirvesi’ne AGSP damgası
 
Belçika’nın dönem başkanlığını noktalayacak ve iki gün sürecek olan Laeken Zirvesi bugün başladı. Çok yoğun bir gündeme sahip olan zirvede Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası ile Yunanistan’ı ikna çabalarının ön plana çıkması bekleniyor.
 
Brüksel
NTV-MSNBC
 
14 Aralık —  Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Laeken Zirvesi bugün başladı. AB üyesi 15 ülkenin liderleri AB anayasası, Afganistan’daki savaş, Ortadoğu ve küresel terörizm gibi konuları masaya yatıracak. AB’nin genişleme stratejilerinin de görüşüleceği zirvede, 2004’te Birliğe alınması öngörülen 10 ülkenin de değerlendirilmesi yapılacak, ancak zirvenin bir numaralı gündem maddesi Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) olacak. AGSP de dahil olmak üzere zirvenin gündeminde Türkiye’yi yakından ilgilendiren 3 konu yer alıyor. Yunanistan’ın AGSP konusundaki itirazlarının, özel bir formülle giderilmesi hedefleniyor.

   
 
       
    MSNBC News AB'den Türkiye'ye veto hakkı iddiası
MSNBC News Fontaine'den AP Başkanlığı'na veda
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Laeken Zirvesi’nin ilk gününde AB liderleri AGSP’yı ele alacaklar. Ankara’nın da çok yakından izleyeceği toplantıda Yunanistan’ın Ankara Mutabakatı olarak bilinen ve AB-NATO kurumsal işbirliğinin çerçevesini çizen İstanbul Belgesi hakkındaki son görüşleri ve değişiklik önerileri ele alınacak.
Atina’dan veto hazırlığı
Hafta başında düzenlenen Genel İşler Konsey toplantısında Yunanistan, Ankara Mutabakatı’nın 2. ve 12. maddelerine çekince getirerek eklemelerin yapılmasını talep etti. Atina Ankara Mutabakatı’nın sadece Türkiye’ye garanti verdiğini Türkiye’nin de AB’ye aday ve ülkelere garanti vermesi gerektiğini ileri sürerek değişiklik teklif etmişti.
Yunanistan’dan AGSP’ye çekince
Yunanistan ayrıca AB’nin karar mekanizmalarının bağımsızlığının hatırlatılmasını ve NATO imkan ve yetenekleri kullanılmadan AB önderliğinde yapılacak operasyonlarda nihai kararın AB’ye üye ülkelere ait olduğunun hatırlatılmasını istiyor.
       
ATİNA’YI İKNA İÇİN MEKTUP
       Yunanistan’ın Türkiye ile varılan ve diğer Avrupa Birliği üyelerince desteklenen formüle karşı çıkması üzerine yaşanan sorunun ise giderilmesi bekleniyor. Belçika’nın Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis’e bir mektup göndererek, Atina’nın endişelerinin giderileceği taahhüdünde bulunduğu belirtiliyor. Tahminler, Türkiye ile varılan uzlaşma çerçevesinde hazırlanan İstanbul Belgesi’ne dokunulmayacağı, ancak Yunanistan’ın belgeye sokmak istediği ifadelerin sonuç bildirgesine ek olarak gireceği yönünde.
       
HOLLANDA’DAN ATİNA’YA VETO TEHDİDİ

       Hollanda ise Yunanistan’a açık bir uyarıda bulunarak İstanbul Belgesi’nde bir değişiklik yapıldığı hatta Yunanistan tarafından sürüncemede bırakıldığı takdirde AB’nin acil müdahale gücünün işlevsellik kararını veto edeceğini ve acil müdahale gücünün yürürlüğe giremeyeceğini vurguladı.
       
AB entegrasyonunda önemli sınav

       AB Dönem Başkanı Belçika ise Laeken Zirvesi’nde sorunun çözüleceğini belirtti. Zirvedeki görüşmeler olumlu sonuçlanırsa AGSP Bildirisi yayımlanacak ve AGSP’nin ‘operasyonel olduğu’ ilan edilecek. Askeri kimlik arayışındaki AB, 1999 sonunda, Helsinki zirvesinde, 2003 yılına kadar, 60 bin askerlik bir ‘acil müdahale gücü’ oluşturmayı kararlaştırmıştı. Bu oluşumun, gereğinde, 60 gün içinde müdahaleye hazır hale getirilmesi ve en az bir yıl görev sürdürebilecek yetenekte olması için çalışılıyor.
       
TERÖRİST ÖRGÜTLER LİSTESİ GÜNDEMDEN ÇIKARILDI
       Zirvenin gündeminde yer alan bir diğer önemli konu ise terörle mücadele konusundaki çalışmalardı, ancak Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel bugün yaptığı açıklamada terör örgütleri ve teröristler listesi konusunun gündeme alınmayacağını söyledi. Michel, basına yaptığı açıklamada, terörizmin tanımının yapıldığını ve bunun bile bir başarı olduğunu, liste konusunda ise çözümü mümkün gözükmeyen sorunlarla karşılaşıldığını anlattı. “Tartışma için zaman bulamadık” diyen Michel, “Bir terörist eylemi belirlemek ve kınamak kolay, ama bir terör örgütünü tanımlamak çok zor” şeklinde konuştu. Michel’in, bu açıklaması, Belçika Dönem Başkanlığı’nın ilk ‘başarısızlık itirafı’ olarak yorumlanıyor.
       AB’nin terör örgütlerinin listesini ve mal varlıklarının dondurulacağı kurum, kuruluş ve kişilerin listesini açıklaması bekleniyordu. Türkiye’nin gönderdiği 11 örgütlük liste AB içerisinde tartışmalara neden oldu. Almanya, Avrupa Federe İslam Devleti’nin bugüne kadar silahlı eylem yapmadığını ileri sürerek, terör örgütlerin istesinde yer almasına karşı çıktı. Keza IBDA-C ve İslami Hareket örgütlerinin de silahlı eylemlerde bulunmadığını ileri sürerek, listede yer almasına karşı çıktı.
       
BELÇİKA VE HOLLANDA’NIN DHKP-C ÇEKİNCESİ
       DHKP-C’nin terör örgütleri listesinde yer almasına karşı çıkan Belçika ve Hollanda ise sözkonusu örgütün AB’de hiçbir şekilde silahlı eylemlerde bulunmadığını ve bu çerçevede listede yer almaması için çekincelerini dile getirdi. Türkiye’nin gönderdiği listede yer alan ve PKK’nın siyasi kanadı olarak bilinen ERNK’nin listede yer almaması için Fransa ve Yunanistan çekincelerini dile getirdi. Bu çerçevede AB’nin terör örgütler listesinde sadece PKK’nın yer alması konusunda mutabakata ulaşıldı.
       
TÜRKİYE’YE YENİ STRATEJİ TEKLİFİ
       AB genişleme politikasına gelince, AB liderleri, Birliğin genişleme politikası çerçevesinde Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen’in hazırladığı strateji raporunu ele alacak.
       Komisyon AB-Türkiye ilişkilerine ivme kazandırmak amacıyla Türkiye’ye yeni strateji geliştirmeyi teklif ediyor. Komisyon’a yakın kaynaklar teklif edilecek yeni stratejinin, Türkiye’yi üyelik müzakerelerinden bir önceki süreç olan tarama sürecine hazırlamayı ve bu çerçevede idari ve teknik düzeyde çalışmaların ve işbirliğinin yapılmasını öngörüyor.
       11 Nisan 2001 tarihinde düzenlenen AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında kurulması kararlaştırılan ve AB müktesebatının 29 başlığını kapsayan alt komitelerin tarama sürecinin hazırlığına çalışmaları da alınması beklenen kararlar arasında.
       
Cem: AGSP’de uzlaşma ciddi

       Laeken Zirvesinin 2. gününde AB’ye aday ve üye ülkeleri bir araya getiren Avrupa Konferansı’na Türkiye adına Başbakan Bülent Ecevit katılacak. Avrupa Konferansı’nın gündeminde AB geleceğine ilişkin çalışmalar, terörle mücadele ile genişleme süreci ele alınacak. Zirvede, AB’nin geleceğinin ve reformlarının tartışılacağı, Konvansiyon olarak adlandırılacak platformun yapısı da belirlenecek. Konvansiyon’a, AB üyesi ve adayı ülkelerden bir hükümet ve iki parlamento temsilcisinin katılması öngörülüyor.
       
Türkiye Konvansiyon’a katılacak
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları