| | | Öneriler arasında, gücün NATOya ait tesislerden istifade etmemesi durumunda bile, müttefik ülkelere veto hakkı verilmesinin bulunduğu kaydedilen haberde, Yunanistanın bu önerilere karşı çıktığına, önerilerin kabul edilmesi durumunda Türkiyenin, gücün operasyonları konusunda fiilen veto hakkına sahip olacağına işaret edildi.
AB GÜCÜNE TÜRK KELEPÇESİ
Gazetede bu konuda Türk kelepçesi başlığıyla yayımlanan bir yorumda da, Koşmak isteyen bacaklarını bağlamamalı. Ancak büyük bir ekonomik güç olan AB, askeri konulara geldiği zaman aynen bunu yapıyor. Bu alanda dikkatli davranmak gerekli, ama AB müdahale gücünün gelecekte nerede görev yapacağına karar verilmesini Türkiyenin eline vermek büyük bir siyasi aptallık denildi.
Yorumda, Türkiyeye Ege ya da Kıbrıs konusunda güvence verilebileceği, ancak Türkiyenin güvenlik çıkarlarının bu kadar geniş bir alana yayılmasının hata olduğu belirtilerek, AB, daha başından itibaren, eğer Ankaranın işine gelmezse kendisi için bu kadar önemli bir bölgede hareket yeteneğini kısıtlamış oluyor görüşü savunuldu.
Türkiyenin ve ABnin çıkarlarının farklı olduğu için krizler ortaya çıkacağı öne sürülen yorumda, AB, güvenlik politikasının bazı kısımlarını diğer ülkelerin isteklerine göre şekillendirdiği takdirde güvenilirliğini yitirecektir. Bu nedenle AB, Türkiye ile yapılması planlanan bu anlaşmayı yırtmalı ve sadece kendi gücüne güvenmelidir ifadesi kullanıldı. | |