Home page
Haber Menüsü


Tansu Çiller  
Çiller: Üretim olmadan krizden çıkılmaz
Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, üretim olmadan krizden çıkılamayacağını söyledi.
Tülay Ağaoğlu/Ankara
NTV
 
    6 Aralık—  DYP lideri Tansu Çiller, iç politikadan dış politikaya ve ekonomiye kadar pek çok konuda NTV’ye özel açıklamalarda bulundu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çiller, Türkiye’yi bir yılda yüzde 7 büyüyen bir ülke haline getirecekleri vaadinde bulundu. Çiller güçlü bir ekonomisi olmayan Türkiye’nin bu durumun bedelini dış politikada ödediğini öne sürdü.
       Çiller’in hükümete eleştirileri ve önerileri şöyle:
       
KIBRIS
       “Kıbrıs bir kazaya kurban gitmek üzereyken Türkiye bu meseleye el attı. Ama oysa kaza adım adım geliyordu ve bunu görüyorduk. AB sıkıştı, ama öbür taraftan Kıbrıs da sıkıştı. Sanki Kıbrıs’ta bedel ödersek, yani AB’ye verirsek sanki Kıbrıs’ı alırız. Onlar eğer Kıbrıs’ın güney kesimini üye olarak alırlarsa biz de kuzey Kıbrısı alırız. Ne demek bu almak? Diyelim ki aldık. Diyelim ki AB’yi feda ettik. O zaman Kıbrıs’ı almış olacak mıyız? Sorunu çözmüz olacak mıyız? Çünkü Kıbrıs’ı aldığınızın ertesi günü karşınızda Yunanistan değil, AB olacak. Ve AB’nin bir parçası sizin karşınızda olacak. Yaptırımlar Yunanistan’ın değil AB’nin olacak.
       
“NE AB’DEN NE DE KIBRIS’TAN VAZGEÇİLEBİLİR”
       Bedel ödeme eğer ima edilen AB ise Kıbrıs’ta çözüm diye ortaya koyduğunuz strateji Kıbrıs’ı da kurtarmıyor. Kıbrıs için çözüm olmuyor. Türkiye ne AB’den ne de Kıbrıs’tan vazgeçilebilir. Eğer bedel ödetmeye kalkarsa bir iktidar o zaman kendisi bedel ödemelidir. Çünkü Türkiye’yi bu hale getiren bu mesuliyeti taşıyan hiç bir hükümet iktidarda kalmaya devam edemez.
       Kıbrıs aslında Bin Ladin’in finansal desteğini aldığı bir yer. O bağlamda oraya getirmek lazımdı. Güney Kıbrıs Rum kesimi Bin Lidan’in finansal deseteğini aldığı yer. Bin Ladin’in kardeşinin finansman merkezi olarak kullandığı bir yer. Keza bir çok teröristin pasaport aldığı yer Güney Kıbrıs Rum yönetimi. Nitekim Öcalan’ın da pasaportunu aldığı yer. O kadar açık. bu şablona hemen Güney Kıbrıs Rum kesimini oturtmak lazım.
       
AVRUPA GÜVENLİK VE SAVUNMA POLİTİKASI (AGSP)
       AGSP çerçevsende Türkiye bir takım meseleleri masaya getiriyorsa, bunlar birbirine bağlı meseleler değildir, ama bir yerde de bağlı meselelerdir. Bütün bunların hepsini birarada haledebiliyor olması lazım. Bütün bunları çok iyi kullanabilirdi. Türkiye maalesef imkanlarını ekonomi için borç alarak tüketiyor. Tükettikçe de bunun siyasi bedeli Kıbrıs oluyor. AB oluyor. Gelmesi gerekli olan yere gelmemesi oluyor. Güçlü bir ekonominin caydırıcılığını kullanamayan Türkiye bedelini siyasi olarak dış politikada ödüyor.
       
EKONOMİ
       Türkiye’yi bu hale getiren bu iktidardır. Türkiye’yi bu hale getiren iç ve dış borçlardır. Bu bozulma bu hükümetin eseridir. Hiç kimse bunun bedelini cumhuriyete, demokrasiye bundan önceki 10 yıla, 20 yıla, esnafa, çiftçiye kesmesin. Bu beceriksizliğin bedelini ödeyecek bir kurum varsa o da hükümetin kendisidir. Bugünkü uygulanan politika sayın İnönü’nün savaş yıllarında uyguladığı politikadır.
       Üretim olmadan katiyen Türkiye bu işin içinden çıkmaz. Üretim için Türkiye’nin öncelikli olarak istihdam ve döviz kazanma kıstaslarını kullanması lazım. Tarım kesimine, tarım kesimini verimliliğini artırıcı şekilde subvansiyon vermeniz doğrudur. Subvansiyonun şeklini değiştirmeniz doğrudur. Ama yok etmeniz, çiftçiyi ve üretimi yok eder. Yüzde 40 insan tüketmezse ne olur. Onlar bu defa esnafı batırır. Esnaf batınca hem çitfçi hem esnaf batıyor. Memurları da tüketemez hale getiriyorsunuz. Bu spiral böyle dönüyor. Biz bunu kırarız. Biz bunu kırdık daha önce. Yine kırarız. Biz bir yıl içinde Türkiye’yi yüzde 7 büyümeye getiririz. Bugünkü şartlarda konuşuyorum. Bugünkü kadar kötüleşmiş bir ekonomiyi devralalım, 1 yıl içinde Türkiye’yi yeniden yüzde 7 büyüyen OECD ülkesi haline getiriz. 6 ay sonra bu hükümet daha ne zararlar vercek bilemiyorum.
       
SEÇİM
       Bence mecbur kalacaklar. Çok büyük bir korku var. Hükümet zaman zaman bu korkuyu ifade ediyor. Mesela yüzde 10 barajlarını düşürelim diyorlar. Ekonomi ve millet daha reaksiyon göstermeye devam edecek. Maalesef Türkiye daha dibe oturmadı. Birkaç ay daha daha da kötüleşecek. Bir noktaya oturacak. O nokta bugün tahammül edemediğimizden daha kötü olacak. O tahammül edilebilir bir nokta değil Türkiye için.
       
SEÇİM HÜKÜMETİ
       Bizim destekleyeceğimiz başka tarzdaki hükümet mutlaka seçime götürmeli. Böyle bir tabloda çok büyük farklılık yaratmak mümkün değil. Başbakanın dışişleri ve ekonomisini bütün olarak koordine etmesi lazım. Bir tek başbakan yapabilir bunu Türkye’nin sisteminde. Türkiye de artık bu seçimi ve sandığı bekliyor. Buna herkes karar verirse tek başına iktidarın yapacağı bir şey yok. Bunda medya da halk da sivil toplum örgütleri de bir büyük sorumlulukla karşı karşıya.”
       
 
       
    MSNBC News Çiller: MHP tarımı tasfiye ediyor
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları