Home page
Haber Menüsü


Toprakbank Fon’a devredildi
BDDK, gerekli önlemleri almayan ve zararı özkaynaklarını aşan Toprakbank’ı TMSF kapsamına aldı. Toprak Holding Başkanı Halis Toprak da, Toprakbank’ın el konulmasından önce yaptığı açıklamada, ‘Niçin fazla yatırıma teşvik ettiniz?” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Kasım— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), gerekli tedbirleri almayan, kaynaklarını hissedarlarının oluşturduğu sermaye grubuna aktaran, zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank’ı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına aldı.

   
 
       
   
MSNBC News "Özel bankalar dolar bazında % 19 küçüldü"
MSNBC News Türkbank yeniden bankacılık yapıyor
MSNBC News 'Bankacılıkta yabancı payı artacak'
MSNBC News Satılamayan bankalara tasfiye
MSNBC News Fon bankalarının zararı 2.8 milyar $
MSNBC News Bankalar 2002'de özelleşmeye hazır
MSNBC News Mevduat ihalesine teklifler netleşti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Konuyla ilgili BDDK açıklamasında, 30 Kasım 2001 gün ve 538 sayılı kararla, Bankalar Kanunu kapsamında verilen talimatlara rağmen gerekli tedbirleri almaması, kaynaklarını bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye atacak biçimde hissedarlarının oluşturduğu sermaye grubuna aktarması, zararının özkaynaklarını aşarak yabancı kaynaklara sirayet etmesi, maliye bünyesindeki zaafiyet sonucu faaliyetini sürdürmesi mevduat sahiplerinin haklarını ve mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşürmesi nedeniyle, 4389 Bankalar Kanunu’nun 3 ve 4 numaralı fıkralarına istinaden Toprakbank A.Ş’nin yönetim ve denetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildiği bildirildi.
       Fonun yönetimi ve denetimine devredilen Toprakbank’ın zararının sermayesine tekabül eden kısmını ödeyerek hisse senetlerine sahip olduğu belirtilen açıklamada, bankanın bugünden itibaren Fonun sahipliği altında her türlü bankacılık hizmetine sürdürmeye ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceği vurgulandı.
       
ENDİŞEYE GEREK YOK
       Açıklamada, bu nedenle, Toprakbank ile iş ilişkileri bulunanların, mudilerin ve diğer alacaklarının endişelenmesini ve mevduatlarını çekip vadesinden önce bozdurmasını gerek bulunmadığı kaydedildi.
       BDDK’nın açıklamasında, Toprakbank’ın fona devredilmesinin yanı sıra bankanın eski sahibi Toprak Grubu’na bağlı sınai ve ticari işletmelerin de faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli önlemleri alınacağı ifade edildi.
       
18. BÜYÜK BANKA
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Toprakbank, 2000 yılı sonu itibariyle 1 katrilyon 87.6 milyar lira aktif büyüklükle bankalar arasında 18. sırada bulunuyor. Devir öncesi ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank, 1992 yılında kuruldu. Geçen yıl sonu itibariyle 166 şubesi, 2.505 personeli bulunan banka, 3 trilyon 357 milyar lira kar açıklamıştı.
       
TOPRAKBANK’A YENİ YÖNETİM
       Bu arada, devredilen Toprakbank’ta yeni yönetim de belirlendi. Devir sonrası Toprakbank Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Cemalettin Hasdemir atandı.
       Yeni düzenleme kapsamında bankanın yönetim kurulu üyeliklerine Aydın Özben, Mehmet Suphi Bilgin, Mehmet Topçu ve Mustafa Tuluğ Uluğtekin, denetim kurlu üyeliklerine ise Oğuz Aktan ve Erhan Şahingür getirildiler.
       
’NİÇİN FAZLA YATIRIMA TEŞVİK ETTİNİZ?’
       Bu arada, ekonomik kriz yüzünden 1 milyar dolar zarar ettiğini açıklayan Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, devleti teşvik belgeleriyle kendisini gücünden fazla yatırıma teşvik etmesinden ötürü zorda kaldığını söyledi. Hakkında medyada yer alan yorumları yanıtlayan Halis Toprak, kendisini devletin zor duruma düşürdüğünü savundu.
       İşadamı Toprak, yaptığı açıklamada, devletin yatırım teşviki vaadine güvenip yatırım yaptıklarını, ancak 4 yıldır söz konusu teşviki alamadıklarını öne sürdü. Teşvik alamadığı için zor durumda kaldığını belirten Halis Toprak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Teşvik kredileri verilmeyecek idiyse, neden kararname çıkarıldı? Neden teşvik belgeleri verildi? Niçin beni gücümden fazla yatırıma teşvik ettiniz? Dünyadaki hiçbir devlet bizdeki gibi yatırımcısını batırmaz.”
       
LONDRA’DAKİ EV
       İşadamı Toprak, açıklamasında Londra’daki eviyle ilgili olarak da bilgi verdi. Toprak evin, arsa alıp konut yaparak satan Holding bünyesindeki inşaat şirketine ait olduğunu belirtti.
       Tüm sanayi tesislerinin tam randımanla çalıştırılmasını isteyen Halis Toprak, “Özel sektör 2001 yılını 2000 yılından devreden birikimi ile geçiştirdi. Ama 2002 yılı için böyle bir birikim yoktur” dedi.
       
İMKB’DEN AÇIKLAMA
       Öte yandan Toprakbank, Toprak Finansal Kiralama ve Toprak Factoring’in hisse senetlerinin sıraları, 3 Aralık Pazartesi gününden itibaren geçici olarak işleme kapatıldı. İMKB’nin Borsa bülteninde yer alan açıklamada, şöyle denildi:
       “Ulusal Pazar’da işlem görmekte olan Toprakbank A.Ş, Toprak Finansal Kiralama A.Ş. ve Toprak Factoring A.Ş. hisse senetlerinin sıraları, Toprakbank A.Ş’nin yönetim ve denetiminin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine ilişkin, BDDK’nın yazısının Borsa Başkanlığı’na ikinci seans sonrası bildirilmesi nedeniyle, 3 Aralık 2001 Pazartesi gününden itibaren geçici olarak işleme kapatıldı.”
       
KARAR RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
       Diğer yandan, Toprakbank’ın devrine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Gerekli tedbirleri almayan, kaynaklarını hissedarlarının oluşturduğu sermaye grubuna aktaran, zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank’ın, TMSF kapsamına alındığı bildirildi.
       Karara göre, Toprakbank, mali bünyesindeki olumsuzlukların giderilmesini teminen Bankalar Kanunu kapsamında alınması istenilen tedbirleri almadı, kaynaklarını bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde hissedarlarının oluşturduğu sermaye grubuna aktardı.
       Zararı özkaynaklarını aşarak yabancı kaynaklara sirayet eden ve mali bünyesindeki zafiyet sonucu bu haliyle faaliyetlerini sürdürmesi mevduat sahiplerinin haklarını ve mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşüren Toprakbank, temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin 4389 Bankalar Kanunu’nun 14. maddesinin 3 ve 4 numaralı fıkralarına istinaden TMSF’ye devredildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları