Home page
Haber Menüsü


Fon’daki tahvillerin vadesi uzayacak
Hazine, Fon kapsamındaki bankalarda bulunan tahvillerin vadesini uzatmayı planlıyor. 49 katrilyonluk tahvilin bir bölümünün vadesinin 2003-2007 yılına uzatılması gündemde.
Ankara
CNBC-E
27 Kasım— Hazine, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamındaki bankalarda bulunan tahvillerin vadesini uzatmayı planlıyor. Bu arada, Merkez Bankası Fon bankalarından alınan DTH hesaplarında zorunlu karşılıkların kademeli olarak alınacağını açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News "Özel bankalar dolar bazında % 19 küçüldü"
MSNBC News Mevduat satışı teklifleri yarın
MSNBC News 'Bankacılıkta yabancı payı artacak'
MSNBC News Fon bankalarının zararı 2.8 milyar $
MSNBC News Türkbank yeniden bankacılık yapıyor
MSNBC News Bankacılığın parlak 10 yılı
MSNBC News Etibank'ta teklif süresi uzadı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  CNBC-e’nin aldığı bilgilere göre, kamu ve fon bankalarının elinde bulunan yaklaşık 49 katrilyon lira değerindeki tahvil ve bonoların, bir bölümünün 2003-2007 arasında değişen vadelere uzatılması amaçlanıyor.
       Bono ve tahvillerin vadesini, mevduat satışı sırasında değiştirecek olan Hazine’nin, projesini bu hafta tamamlayacağı belirtildi.
       Öte yandan, Hazine’nin 2002’nin finansal programını gelecek hafta açıklamayı hedeflediği öğrenildi.
       
ZORUNLU KARŞILIKLAR KADEMELİ OLARAK ALINACAK
       Bu arada, Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bankalarından devralınan döviz tevdiat hesaplarının zorunlu karşılıklarının kademeli olarak tesis edileceğini bildirdi.
       Açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Kararı ile hisseleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen bankaların zorunlu karşılık yükümlülüklerinin, Bankalar Kanunu gereğince kaldırıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, bu nedenle söz konusu bankaların nezdlerinde bulunan Türk Lirası mevduat ve döviz tevdiat hesapları için zorunlu karşılık tesis etmemekte oldukları vurgulandı.
       Banka Meclisi’nin dünkü toplantısında, Merkez Bankası Kanunu’nun verdiği yetki çerçevesinde yeni kararlar aldığı kaydedilen açıklamada, bu kararlar hakkında da şu bilgiler verildi:
       “Toplantıda, Türkiye’de kurulmuş veya şube açmak suretiyle faaliyet gösteren bankalarca, TMSF bünyesinde bulunan bankalardan devralınan döviz tevdiat hesapları için zorunlu karşılık oranının, devir tarihini izleyen ilk Cuma gününden başlamak üzere ilk dört hafta için yüzde 1 olarak uygulanması ve 96/1 sayılı Tebliğimizdeki orana ulaşıncaya kadar her 4 haftada bir, birer puan arttırılarak tesis edilmesi kararlaştırılmış olup, söz konusu uygulama, Zorunlu Karşılıklar Hakkındaki Tebliğ’in Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren yürürlüğe girecektir.”
       
NE GETİRECEK?
       Merkez Bankası açıklamasında, söz konusu düzenlemeyle bugün için zorunlu karşılığa tabi bulunmayan Fon bankalarındaki döviz tevdiat hesaplarının diğer bankalarca devralınması halinde, kademeli olarak yüzde 11 oranına ulaşacak şekilde zorunlu karşılığa tabi tutulmasının sağlanacağı vurgulandı.
       Devredilecek Türk Lirası mevduatların ise devir tarihinden itibaren genel esaslar çerçevesinde zorunlu karşılığa tabi bulunmayacağı ifade edildi. Açıklamada, uygulamanın detayları hakkında da şu görüşlere yer verildi:
       “Buna göre bankalarca TMSF bünyesindeki bankalardan örneğin, 3.12.2001 tarihinde devralınan döviz tevdiat hesapları, 7.12.2001 tarihli cetveller ile raporlanacak ve devralınan döviz tevdiat hesapları için, en geç 21.12.2001 tarihinde yüzde 1 oranında zorunlu karşılık tesis edilecektir. Söz konusu yüzde 1’lik oran 7.12.2001, 14.12.2001, 21.12.2001 ve 28.12.2001 tarihli cetvelleri içeren dört hafta için geçerli olacak, 4.1.2002 tarihli cetvelden itibaren yüzde 2’ye çıkarılacak ve her dört haftada bir, birer puan arttırılmaya devam edilerek Tebliğ’deki yüzde 11 olan zorunlu karşılık oranına ulaşılacaktır.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları