Home page
Haber Menüsü


TBMM’de kapalı oturumlar
Yasama organında 1949 yılından bu yana değişik konulara ilişkin toplam 42 kapalı oturum yapıldı. Bunlardan 9’u Kıbrıs’a aitti. 10. Kıbrıs oturumu ise bugün yapıldı.
Ankara
AA
23 Kasım— Meclis arşivlerinde yer alan bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu’nda, Kıbrıs konusunda şimdiye kadar 9 kapalı oturum yapıldı. Bunlardan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın hemen ardından 18 Temmuz 1974 tarihinde yapılan son kapalı oturuma ilişkin gizli tutanaklar açıklandı.

   
 
       
    MSNBC News Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün ekonomik altyapısı
MSNBC News Denktaş Ankara'ya geliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu tarihteki kapalı oturum, Kıbrıs’taki gelişmelere ilişkin olarak “Dış siyasi olayların meydana getirdiği şartlar nedeniyle” gerçekleştirildi. Kıbrıs konusunda yapılan kapalı oturumların tamamı Ada’da Türkler’e yönelik olayların artmasından sonra yaşanan gelişmelerle aynı tarihe rastlıyor.
       Genel Kurul’da, 1949’dan bu yana Kıbrıs konusundaki kapalı oturumların ilki 16 Haziran 1958 tarihinde gerçekleşti.
       Kıbrıs konusunu 1964 yılında 4 ayrı kapalı oturumda ele alan Genel Kurul, 1965’te iki, 1967’de ise bir oturumda Ada’daki gelişmeleri değerlendirdi. Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından ise bir kapalı oturum yapıldı. Bu arada, 19 Şubat 1959 tarihinde Dışişleri Komisyonu’nda Kıbrıs’a ilişkin bir kapalı oturum gerçekleştirildi.
       
KAPALI OTURUMLAR
       Yasama organında 1949 yılından bu yana değişik konulara ilişkin toplam 42 kapalı oturum yaptı. Bu kapalı oturumlardan 3’ünün tutanakları açıklanırken, 39’una ilişkin “kapalılık” durumu sürüyor. Bu kapalı oturumlardan 24’ü TBMM Genel Kurulu’nda, 6’sı Cumhuriyet Senatosu’nda yapıldı. Kapalı oturumlardan 7’si Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu’nun birleşik toplantısında, ikisi 1982 yılındaki Danışma Meclisi’nde, üçü ise 12 Eylül sonrasında oluşturulan Milli Güvenlik Konseyi’nde gerçekleştirildi.
       Öte yandan, TBMM’deki kapalı oturum tutanakları arasında, 1959’da Dışişleri Komisyonu’ndaki Kıbrıs’a ilişkin kapalı oturumun yanı sıra 1958’de Dışişleri Bakanlığı bütçesinin komisyondaki görüşmelerine ilişkin kapalı oturum tutanakları da yer alıyor. Bu tutanakların da kapalılık durumu devam ediyor.
       TBMM’nin 21. yasama döneminde bugünküyle birlikte yapılan kapalı oturum sayısı 2’ye çıkacak. Genel Kurul, 2 Haziran 2000 tarihinde Rusya Federasyonu ile yapılan Mavi Akım Projesi konusunda bir kapalı oturum gerçekleştirmişti.
       
AÇIKLANAN TUTANAKLAR
        Tutanakları açıklanan kapalı oturumlardan biri 1951 yılında iki ayrı oturum halinde gerçekleştirildi. Türk Ceza Kanunu’nun bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin TBMM’deki bu oturumlarda, hükümet “komünist teşkilatına dair” bilgi verdi. Kıbrıs’a ilişkin 1974’te Meclis ve Senato’nun birleşik toplantısında yapılan kapalı oturumun tutanakları ise 1994 yılında açıldı. Bu oturumlarda dış siyasi olaylar ve Kıbrıs konusu görüşüldü, ayrıca 14 ilde sıkıyönetim ilan edilmesi ele alındı.
       Tutanakları açıklanan üçüncü kapalı oturum ise Milli Güvenlik Konseyi’nde, 19 Eylül 1980 tarihinde Sıkıyönetim Kanunu’na ilişkin görüşmeleri içeriyor. Bu oturumun tutanakları ise 15 Ekim 1980 tarihinde açıklandı.
       
10 YILLIK YASAK
       TBMM İçtüzüğü hükümlerine göre, kapalı oturumlarda Genel Kurul Salonu’na salona milletvekilleri ve bakanların dışında kimse alınmıyor. Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında, kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamıyor. Bunlar, “devlet sırrı” olarak saklanıyor.
       Kapalı oturum tutanak ve özetleri oturum tarihinde itibaren 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine karar verebiliyor.
       Kapalı oturumlara ilişkin tutanaklarının birleştirilmesinden sonra, kapalı bir oturumla tutanak özeti okunuyor. Tutanak, özetle birlikte bir zarfa konarak hazır bulunan katip üyeler tarafından hemen mumla mühürlenerek, Meclis arşivine veriliyor.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları