Home page
Haber Menüsü


Yılmaz: Protokolde tadilat yapılmalı
ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Yılmaz, mevcut yapıyla sorunların çözümünün zor olduğunu veya bunun uzun zaman aldığını belirterek, koalisyon programında ve protokolünde küçük tadilat yapılmasını önerdi.
Ankara
NTV
14 Kasım— ANAP Genel Başkanı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, bir süre önce gündeme getirdikleri “Yeniden Yapılanma İçin Öneriler” paketininin hayata geçirilmesi üzerinde durdu. Yılmaz, bunun gerisinde “asla ve asla” kısır siyasi hesaplar ve parti bağnazlığı bulunmadığını bildirdi. Yılmaz, “Önerilerimizin hayata geçirilmesi için eğer koalisyon partilerinin bir fedakarlık yapması gerekiyorsa ANAP bu fedakarlığa hazırdır” dedi.

   
 
       
    MSNBC News Yılmaz:Türkiye AB ödevini yapmadı
MSNBC News ANAP 'sivillerden' destek istiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yılmaz, önerilerinin Türkiye için köklü bir değişim niteliğinde olduğunu ifade etti. Değişimin her zaman fedakarlık, psikolojik, sosyolojik ve siyasi altyapısının oluşmasının zaman gerektirdiğini kaydeden Yılmaz, “İçinde bulunduğumuz şartlar bu zamanın olabildiği kadar kısa olmasını, uygulama ve kararlılık sürecine hemen geçilmesini gerektirmektedir” dedi.
       
“KISIR HESAP İÇİNDE DEĞİLİZ”
       Köklü değişimleri gerçekleştirmeyi öngören önerileri gündeme getirmelerinin gerisinde “Asla ve asla” kısır siyasi hesaplar ve parti bağnazlığı bulunmadığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
       “Önerilerimizin hayata geçirilmesi için eğer koalisyon partilerinin bir fedakarlık yapması gerekiyorsa ANAP bu fedakarlığa hazırdır. Çünkü yaşananlar göstermiştir ki mevcut yapıyla sorunların çözümü ya mümkün olmamakta ya da fevkalade zaman, enerji ve itibar kaybına yol açmaktadır. Daha iyisini yapabilme imkanı varken zor bela yürüyen bir sistemde ısrar etmenin akılcı hiçbir gerekçesi olamaz.
       
“UZLAŞMA OLACAĞINA İNANIYORUM”
       Biz diyoruz ki Türkiye’nin sorunlarının hiçbiri çözülemeyecek şeyler değildir. Biz çözümleri ve çözüm yöntemlerini ortaya koyduk. Şimdi geriye bunları hayata geçirecek olan irade ve organizasyon kalmaktadır. Bu konuda da koalisyon ortaklarımızla bir uzlaşmaya varacağımıza ve Türkiye’de yeni bir dönemin kapısını açacağımıza inanıyorum.”
       
KRİZİN İKİ BOYUTU
       Yılmaz, Türkiye’de Kasım ayından bu yana yaşanan krizin iki boyutu bulunduğunu bildirdi. Yılmaz, “Birinci boyutu, reel ekonomiyi, politik unsurları ilgilendiren boyutudur. İkinci boyutu ise güven bunalımı olarak ortaya çıkan psikolojik sorunlardır” dedi. Krizin ekonomik-politik kaynaklarının çözümüne ilişkin “Yeterli olmasa da” önemli birtakım adımlar atıldığını ifade eden Yılmaz, buna karşın sorunun psikolojik boyutunun henüz çözülemediğini ve güven bunalımının ortadan kaldırılamadığını kaydetti.
       
HIZLI VE VERİMLİ YÜRÜTME
       Yılmaz, Türkiye’de bir yılda gerçekleştirilen işlerin normal zamanda bir hükümet döneminde bile yapılamayacak büyüklükte olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Krizden çıkış için bütün bu alanlarda eş zamanlı ve birbirini destekleyen tedbirlerin alınması şarttır. Bu bakımdan birbirlerinden çok farklı siyasi anlayışlara sahip partilerin koalisyonundan oluşan bir hükümet yapısını, yol açtığı sıkıntılara rağmen değişim sürecinin dengeli ve en az sancıyla gerçekleştirilmesini sağlayacak bir fırsat olarak görüyoruz. Dolayısıyla bizim sıkıntımız hükümetin kendisiyle veya koalisyonun yapısıyla ilgili değildir. Biz aynı yapı üzerinde, bugünkü siyasi yapı üzerinde küçük bir reorganizasyonla işlerin çok daha hızlı, çok daha verimli yürütülmesinin sağlanacağına inanıyoruz.”
       
EKONOMİDE KOORDİNASYON SORUNU
       Yılmaz, ekonomide birçok yararlı iş yapılmasına karşın koordinasyon sorunu çözülemediği için yeterli sonucun elde edilemediğini, devletin küçültülmesi yönünde varolan mutabakatı hayata geçirmeden içerde ve dışarıda güven unsurunu sağlayabilmenin mümkün olmadığını, daha etkili ve rasyonel bir yönetim yapısında işlerin yürütülmesinin daha kolay olacağını söylediklerini belirtti.
       
KÜÇÜK TADİLAT
       ANAP lideri, bütün bunları yapabilmek için koalisyon protokolü ve hükümet programında bazı küçük tadilatlara gereksinim olduğunu bildirdi. Yılmaz, şunları söyledi: “Burada açıkça ve samimiyetle ifade ediyorum. ANAP olarak derdimiz siyasi çıkar sağlamak değildir. Niyetimiz krizden istifade edip parti olarak konumumuzu güçlendirmek değildir. Hedefimiz güç alanımızı genişletmek değildir. Hiçbir kimseye hiçbir kuruma, hiçbir toplum kesimine yönelik bir beklentimiz söz konusu değildir.
       Bir tek amacımız vardır: Amacımız, ülkeyi bir an önce kriz ortamından çıkartmak ama güven sorununu çözebilmek için bu vesileyle yılların birikimi olan dertleri çözecek köklü bir değişim sürecini de başlatmaktır. Bizim söylediklerimize değil de kendi kafalarındaki birtakım senaryolara inanmayı tercih edenler için bizim yapabileceğimiz birşey yoktur. Hadiseleri komplo teorisinin at gözlüklü yaklaşımı ile değil de sağduyulu, objektif, samimi ve serinkanlı bir zaviyeden değerlendirenler ne dediğimizi ve ne yaptığımız anlamakta ve bizi desteklemektedirler.”
       
“ÖNERİLER ZEMBİLLE İNMEDİ”
       Tarihi sürekli tekerrür ettirmenin ülkeye sadece zaman kaybettirdiğini de bildiren Yılmaz, ANAP’ın 1980’li yıllarda ortaya koyduğu siyasi programına “Canhıraş” bir biçimde karşı çıkanların bugün bu programı savunduklarını söyledi.
       Yılmaz, bugün söylediklerinin de yarın Türk siyasetinin ortak gerçeği olacağına inandıklarını ifade ederek, bu kez “İş işten geçmeden, komplekse, korkuya, kıskançlığa kapılmadan” önerilerinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
       
UYUMA RAĞMEN KRİZ
       ANAP’ın tespitleri ve önerilerinin gökten zembille inmiş, Pandora’nın kutusundan çıkmış şeyler olmadığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
       “Bizim önerilerimiz, Bütün kurumların yıllarca konuştuğu, tartıştığı, olgunlaştırdığı düşüncenin programlaşmış şeklidir. Yani Türkiye’nin sağduyusunun ürünüdür. Türk insanının beklentilerinden süzülüp gelen görüşlerdir.
       ANAP bu inanç içinde bu önerilerini dile getirmeye devam edecektir. İnanıyorum ki koalisyon ortaklarımız da bu meseleyi ufak siyasi hesapların üzerine çıkıp Türkiye’nin ortak çıkarlarının gerektirdiği olgunlukla karşılayacaklar ve Türkiye bu kadar çalışkan bir Meclis’e rağmen, bu kadar uyumlu bir hükümete rağmen kriz içinde çalkanıp duran bir ülke görüntüsünden kurtulacaktır.”
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları