Home page
Haber Menüsü


Enflasyon hedeflemesine erteleme
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aykut Ekzen, enflasyon hedeflemesine geçişi 2002’nin ilk çeyreğinde değerlendirileceğini açıkladı. Ekzen, 20 milyon liralık banknotların da fiziki sorunların aşılması için çıkarıldığını kaydetti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
2 Kasım— Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aykut Ekzen, enflasyon hedeflemesine geçiş konusunu 2002 yılının ilk çeyreğinde değerlendireceklerini söyledi. Ekzen, 20 milyon liralık banknotların fiziki ve teknik sorunların aşılması için çıkarıldığını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News ABD: Programa destek sürecek
MSNBC News Ek kaynak 18 milyar dolara ulaşabilir
MSNBC News IMF, hükümetten önlem paketi bekliyor
MSNBC News Oral'dan KDV indirimine yeşil ışık
MSNBC News ATO: Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişmeli
MSNBC News TÜSİAD vergi indirimi istedi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekzen, 20 milyonluk banknotun tanıtımının yapıldığı basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Ekzen, enflasyon hedeflemesi için yurtdışından gelecek kaynağı ve 2001 yılı sonunda bütçenin bağlanmasını görmek kaydettiğini kaydetti.
       Enflasyon hedeflemesi için gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler konulması gerektiğini belirten Ekzen, “Konulacak hedefe göre, diğer ekonomik büyüklüklerin belirlenmesi önemli” diye konuştu.
       
BANKNOT BİR SONUÇ
       Türkiye’de parasal büyüklüklerdeki değişmelerin enflasyon nedeni olmaktan daha çok sonucu olduğunu belirterek, 20 milyon liralık banknotların fiziki ve teknik sorunların aşılması amacıyla çıkarıldığını söyledi. Ekzen, 20 milyon liralık banknotların tedavüle çıkarılması ve 100 bin liralık banknotların dolaşımdan çekilmesi nedeniyle basın toplantısı düzenledi.
       
20 milyonluklar 5 Kasım’da piyasada
20 milyon liralık banknotların 5 Kasım Pazartesi günü tedavüle çıkarılacağını belirten Ekzen, buna neden olarak, yüksek enflasyonun banknot dağıtımına ve kullanımına yönelik ortaya çıkardığı fiziki ve teknik sorunlarının aşılmasının amaçlanmasını gösterdi. Ekzen, şöyle dedi:
       “Ek tedbirlerle desteklenmekte olan Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nın ödün verilmeden uygulanması halinde yüksek enflasyonun çözümleneceğine ve sonrasında yüksek enflasyon nedeni ile paranın satın alma gücündeki aşınmadan kaynaklanan ve yüksek kupürlü yeni banknotların basılması ihtiyacının eskisi kadar yoğun olarak duyulmayacağı ve bu konunun gündemden düşeceğine inancımız tamdır.”
       
700 TRİLYONLUK BANKNOT HAZIR
       Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ekzen, 700 trilyon liralık 20 milyonluk banknotun, şu anda Merkez Bankası şubelerinde ve KKTC’de tedavüle verilmeye hazır olduğunu söyledi. Banknotların 7 sıfırlı olmasını üzücü olarak niteleyen Ekzen, 10 milyon liradan sonra 20 milyon liralık banknotların çıkarılmasının daha çok teknik bir zorunluluk nedeni ile olduğunu söyledi.
       Paradan sıfır atılmasına ilişkin olarak Merkez Bankası’nın yeterli çalışmayı yaptığını hatırlatan Ekzen, bu konu ile ilgili kanun tasarısının Bakanlar Kurulu gündeminde beklediğini kaydederek, şöyle devam etti:
       “Ancak enflasyon oranının böyle bir parasal değişimi gerçekleştirilmesine olanak verecek seviyeye gelmesi halinde biz bir an önce sıfırlardan kurtularak eskisi gibi, Cumhuriyet döneminden bu yana kullanılan düzeydeki bir para düzeyine kavuşmak için her türlü hazırlığımızı yapmış bulunuyoruz.”
       
17 AYDA BİR ÜST KUPÜR
       1980’li yıllardan itibaren Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler ve enflasyonist ortam nedeniyle Türk Lirası’nın alım gücünün düştüğünü hatırlatan Ekzen, artan emisyon ve işlem hacmine bağlı banknot talebinin karşılanabilmesi için son 10 yıl içinde ortalama 17 ay süre ile bir üst kupürde yeni banknotun tedavüle çıkarıldığını söyledi.
       Ekzen, 250 bin liralık banknotların yaklaşık 5 ay, 500 bin liralık banknotların 22 ay, 1 milyon liralık banknotların 24 ay, 5 milyon liralık banknotların 28 ay ve 10 milyon liralık banknotların ise 24 ay süre ile en büyük kupürlü banknot olarak tedavülde bulunduğunu kaydetti.
       Dolaşımdaki en büyük kupür olan 10 milyon liralık banknotların tedavüle çıkarıldığı 5 Kasım 1999 tarihinde yaklaşık 1.9 katrilyon lira olan emisyon hacminin 1999 yılı sonunda 2.3 katrilyon liraya, 2000 yılı sonunda 3.8 katrilyon liraya, 17 Eylül 2001 tarihi itibariyle de 5.3 katrilyon liraya yükseldiğini belirten Ekzen, 2001 yılı sonunda, Aralık ayındaki Ramazan Bayramı’nın da etkisiyle emisyon hacminin yaklaşık 5.6 katrilyon lira olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
       
EMİSYON ARTIŞI EFLASYON SEVİYESİNDE
       Türkiye’de parasal büyüklükteki değişmelerin enflasyonun nedeni olmaktan çok sonucu olduğunu ifade eden Ekzen, emisyon hacmindeki artışa bakıldığı zaman artış oranının hemen hemen enflasyon seviyesinde olduğunun görüleceğini kaydetti. Emisyon hacmindeki bu artışın nominal bir artış olduğunu belirten Ekzen, şöyle devam etti:
       “Emisyon hacmindeki söz konusu nominal artış, yüksek değerli bir banknot basılmadıkça, hem dolaşımdaki banknot sayısının artırılmasını zorunlu kılmakta hem de yüksek kupürlü banknotların toplam emisyon hacminin içindeki paylarının çok yüksek rakamlara ulaşılmasına yol açmaktadır. Nitekim artan emisyon hacmine paralel olarak 20 Aralık 1999 tarihi itibarıyla yaklaşık 816 milyon adet olan dolaşımdaki banknot sayısı 2000 yılı sonunda 950 milyon adete, 17 Eylül 2001 tarihi itibarıyla 1 milyar 105 milyon adet ile en yüksek seviyesine ulaşmıştır.”
       Tedavülde bulunan 10 milyon liralık ve 5 milyon liralık banknotların değer olarak toplam emisyon hacmi içindeki payının bir üst kupürde yeni bir banknotun dolaşıma çıkarılmasını fazlasıyla gerektirecek şekilde yüzde 95 oranına yükseldiğini belirten Ekzen, sadece 10 milyon liralık banknotların payının yaklaşık yüzde 72 olduğunu söyledi. Ekzen, şöyle devam etti:
       “Diğer taraftan ekonominin içinde bulunduğu yüksek enflasyon ve nominal faizler nedeniyle tedavüldeki paranın piyasa ile Merkez Bankası arasındaki yüksek dolaşım hızının etkisiyle 10 milyon liralık banknotların tedavüle verildiği 5 Kasım 1999 tarihinde 23.4 katrilyon lirası olan Merkez Bankası şubelerinde gerçekleştirilen tahsilat ve tediye işlemlerinin toplamı, 2000 yılı sonunda 45.5 katrilyon liraya yükseldi. 2001 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise 47.8 katrilyon lirası olarak gerçekleşmiştir.
       Sözkonusu işlem hacminin 2001 yılı sonunda 65 katrilyon, 2002 yılı sonunda ise 95 katrilyon lirasına ulaşacağı tahmin edilmekte olup bu kadar yüksek bir işlem hacminin 10 milyon liralık banknotlarla gerçekleştirilmesi imkansız hale gelecektir.”
       
MALİYETLER YÜKSELECEK
       Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ekzen, toplam işlem hacmi artarken tedavüle üst kupürlü yeni bir banknotun çıkarılmaması halinde ve 10 milyon liralık banknotlarla işlemlerin sürdürülmesi halinde, piyasa ve Merkez Bankası arasındaki banknotların dolaşım hızının daha da artacağını söyledi.
       Ekzen, ayrıca bu durumun banknotların üretim, dağıtım, sayım, muhafaza ve imha işlemleri maliyetlerinin yükselmesine, Merkez Bankası’nın ve finans sisteminin vezne işlemlerinin önemli ölçüde artmasına neden olacağını belirterek, dolayısıyla banknot dağıtımında ve halkın banknot taleplerinin karşılanmasında zorlukların yaşanmasının kaçınılmaz olacağını kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları