Home page
Haber Menüsü


Asker gönderme için ne demişlerdi?
NTV-MSNBC
2 Kasım— Hükümet, Afganistan operasyonunda yer almak üzere Türk askerinin gönderilmesine karar verdi. ABD’de 11 Eylül’de yapılan terörist saldırıların ardından gelişen süreçte Ankara’dan yapılan açıklamalar şöyleydi:

   
 
       
    MSNBC News ANKET: Afganistan'a asker gönderme kararı
MSNBC News Türk askeri Afganistan'a gidiyor
MSNBC News ABD Türkiye'nin desteğinden memnun
MSNBC News Rumsfeld:Türk hükümeti karar verecek
MSNBC News Demirel: Afgan kararı hukuki
MSNBC News Yılmaz: Afgan kararı Türkiye'nin hayrına
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Bülent Ecevit, 22 Eylül günü bir özel televizyonda Türkiye’nin Afganistan harekatına asker gönderip göndermeyeceğine ilişkin soruya şu yanıtı vermişti:
       
“TÜRKİYE ASKER GÖNDERMEZ”

       “Afganistan’a dışarıdan birlikler yığmak yerine, çünkü bunların başarılı olamayacağı geçmiş deneyimlerden de görüldü, Afganistan’ın kuzey kesiminde muhalif gruplar var. Onların kumandanları, askerleri var. Fakat aralarında bir birlik yoktu. Onlar arasında birlik sağlayarak, kara harekâtını daha çok Afganlıların kendilerinden beklemek uygun olur. Türkiye, asker gönderemez oralara ama askeri eğitim verebilir. Muhaliflerden bazılarıyla da çok öteden beri yakın ilişkimiz var. Özellikle Raşit Dostum’un başkanlığındakiler. Onun dışında birlikler de var. Biz bunları bir araya getirip deneyimlerimiz doğrultusunda askeri eğitim verebiliriz. Tabii eğer istenirse, böylelikle asıl görev doğrudan doğruya Afgan muhaliflerine düşüyor.”
       
“TÜRKİYE SAVAŞA NEDEN GİRSİN?”

       Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, 1 Ekim günü Meclis açılışı resepsiyonunda yaptığı konuşmada Afganistana karşı operasyona Türkiye’nin katılma ihtimalinin sorulması üzerine de Orgeneral Kıvrıkoğlu, “Milli Güvenlik Kurulu kararı açıklandı. (Türkiye’nin menfatine ve çıkarlarına aykırı olmamalıdır Türkiye’nin katkıları) diye...” dedi. “Türkiye savaşa girebilir mi?” sorusuna, “olur mu canım, Türkiye niye girsin” karşılığını veren Kıvrıkoğlu, “kara herakatı olmadan sonuç almak mümkün olur mu?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Kara herakatı bir kere çok zor. Orası Doğu Anadolu’dan daha kötü bir arazi yapısına sahip. O araziye girecek kuvvetler kaybolur. Onun için bir kara harekatı akıl karı değil. Ancak ne olabilir? Hedeflerin yerleri tespit edilir. Uçaklardan veya gemilerden bomba atılarak bunlar yok edilebilir veya tespit edilen hedeflere helikopterlerle özel kuvvetler indirilir ve onlar bertaraf edilir. Kara herakatı olmaz.”
       
SEZER: MECLİS’İN YETKİSİ
Live Vote is temporarily unavailable.

       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 10 Ekim günü Afganistan’a yönelik operasyona asker gönderilmesi konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine de “Hayır, şimdi öyle bir talep yok” dedi.
       Sezer, “Başkomutanlık yetkinizin hükümete devredilmesi gibi bir şey söz konusu mu” sorusuna karşılık da “Hayır, değil” yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve uluslararası nezaket kuralları gereği dışında silahlı kuvvetlerin gönderilmesi gerektiğinde izni verecek mercinin TBMM olduğunu hatırlatarak, “Anayasa’nın kuralı bu” dedi.
       
YILMAZ: HER TÜRLÜ KATKI İÇİN HAZIRIZ
       ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, 17 Eylül’de bir gazetecinin, “ABD’nin gerçekleştireceği bir operasyonda Türkiye’nin rolü ne olabilir” sorusuna, “Türkiye, kendisinden istenen her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu söyledi. İş ki bu katkı amacına uygun olsun” karşılığını verdi.
       
“TÜRKİYE RİSK ÜSTLENMEMELİ”


       MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli 10 Ekim günü harekatın terörle mücadele amaçlı başlatıldığını, Türkiye’nin bu nedenle taraf durumuna geldiğini vurguladı Bahçeli,
       “Operasyon Ortadoğu’ya sıçrarsa Türkiye şu andaki tavrını yeniden gözden geçirmeli. Afganistan’da terörle mücadele amacıyla başlatılan bu savaş o ülke ile sınırlı kalmalı. Amerika’nın yarım kalan hesabını kapatmaya girişmesi halinde biz taraf olmamalıyız. Türkiye risk üstlenmemeli. ” dedi.
       
ÇİLLER: YETKİNİN İÇERİĞİ ÖNEMLİ
       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de 10 Ekim günü, hükümetin asker gönderme yetkisi istemesi durumunda destek olacaklarını ancak bunun için yetkinin içeriğini bilmek istediklerini açıklamıştı.
       
ERDOĞAN: İKNA EDİLMELİYİZ
       AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da 10 Ekim günü yaptığı açıklamada asker gönderme konusunda hükümetin getireceği yetki yasasına destek vermeyeceklerini açıkladı. Erdoğan: “ABD’ye yapılan saldırının delillerinin açıkça ortaya konulması gerekir. Şu ana kadar açıklanmadı. Bizim asker gönderilmesine destek olabilmemiz için ikna edilmemiz gerekir” dedi.
       
KUTAN: ASKER GÖNDERİLMEMELİ
  CHP’nin feraseti
"Diyarbakır Misak-ı Milli sınırları içindedir ama Türkiye Ankara’dan idare edilir."
Verheugen’in Diyarbakır ziyaretine yönelik bu eleştiri kimden dersiniz? MHP’nin, BBP’nin, ATO Başkanı Sinan Aygün’ün günahını almayın. Bu açıklama CHP’nin... Grupbaşkanvekili Haluk Koç herkesten önce davrandı ve demeci patlattı: "Kürdü, Çerkezi, Lazıyla Türkiye bir bütündür."
Yaşasın. İşte CHP’den beklenen feraset! Bir sorunun çözümüne somut katkı ancak bu kadar sağlanabilir. Kutlamak lazım... Kimi partililer, Kıbrıs tartışmaları sırasında gerçekleşen meşhur ATO toplantısına ülkücü, aydınlıkçı ittifakına CHP’nin yanlışlıkla katıldığını savunuyorlardı.
Haluk Koç’un bu son demeci ortada hiç bir yanlışlık olmadığını gösteriyor. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, sorunların barışçı çözümü konusunda ne kadar samimiyetsizse, "teröre karşıyız" açıklamaları ne kadar gerçek dışıysa, Haluk Koç ve dolayısıyla CHP’nin görüşleri de barışçı çözümden o kadar uzak.
Birilerinin terörü yeniden canlandırmaya çalıştığı, atılan önemli adımları suistimal etmeye çalıştığı bir dönemde, sosyal demokrat bir partinin herhalde "Türkiye bir bütündür"den başka söyleyecek sözü de olmalı.
CHP yönetimi "Medya bizi AB'ye karşı, tutucu bir parti gibi göstermeye çalışıyor" diye şikayet etmekte ne kadar haklı, takdiri sizin.

       SP Genel Başkanı Recai Kutan, 10 Ekim günü “Türkiye kendisini maceraya sürükleyecek bu operasyona asker göndermemelidir” dedi. Kutan, “Afganistan’a bombalar yağıyor. Kana kan, şiddete şiddet, acıya acı çözüm değildir. Bombardıman derhal durdurulmalıdır.
       ABD’nin hem mağdur, hem savcı, hem yargıç hem de infaz memuru olmasına izin verilemez. Hedefi ve sonucu belli omayan bir maceraya Türkiye atılamaz. Türkiye’nin böyle bir saldırıya destek vermesi, hele hele asker göndermesi doğru değildir” diye konuştu.
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları