Home page
Haber Menüsü


ABD Türkiye’nin desteğinden memnun
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Phil Reeker, ABD’nin, Türkiye’nin, terörizme karşı gösterdiği güçlü destek ve yakın işbirliği dolayısıyla minnettar olduğunu bildirdi.
Washington
AA
2 Kasım— ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Phil Reeker, ABD’nin, Türkiye’nin, terörizme karşı gösterdiği güçlü destek ve yakın işbirliği dolayısıyla minnettar olduğunu bildirdi. Amerikalı Demokrat Parti milletvekili Robert Wexler, Bush yönetimini, Türkiye’nin ekonomik ihtiyaçlarını karşılamaya çağırdı. Öte yandan NTV’ye özel açıklama yapan İngiltere Başbakanı Blair’in sözcüsü, Türkiye’nin birlik gönderme kararını ‘teröre karşı mücadelede önemli bir kararlılık gösterisi’ olarak niteledi.

   
 
       
    MSNBC News Türk askeri Afganistan'a gidiyor
MSNBC News İsmail Cem: Bu Türkiye'nin de savaşı
MSNBC News Büyükelçi Pearson: Türkiye'ye minnettarız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İngiltere Başbakanı Blair’in sözcüsü, NTV’nin sorusu karşısında şöyle konuştu: ‘Türkiye’nin kararı, bir jest olmanın ötesinde, uluslararası terörizme karşı mücadeleye bağlılığını göstermesi açısından çok önemli. Türkiye’nin Müslüman bir ülke olması da bunun önemini ayrıca artırıyor, çünkü bugüne kadar Afganistan’a karşı girişilen harekata hiçbir İslam ülkesinin destek vermediği yolunda yanlış değerlendirmeler yapılıyordu. Türkiye’nin tavrı, bu izlenimi yalanlaması açısından büyük önem taşıyor.’
       Türkiye’nin Afganistan’a asker gönderme kararı, Washington’u çok memnun ederken, Başkan Bush’un da dahil olduğu Amerikalı yetkililer, Ankara’ya minnettarlıklarını dile getirdi. Ancak bu durumun Türkiye’ye ekonomik destekle doğrudan bağlantısı olmadığı ve dış finansman öncesinde IMF’nin istediği tasarruf önlemlerinin mutlaka alınması gerektiği vurgulandı.
Türk askeri Afganistan’a gidiyor

       
‘MİNNETTARIZ’
       ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Reeker, Afganistan operasyonunun başladığı tarihten bu yana başlatılan Washington’da yabancı basın için verdiği haftalık brifingde, “askeri destek de dahil olmak üzere, Türkiye’nin koalisyonun çabaları için önerdiği desteğe minnettarız” dedi.
       ABD’nin, terörizmle mücadelede ülkelerin önerdiği desteğin niteliğini açıklamama politikasının uzantısı olarak Reeker, Türkiye’nin önerdiği desteğin niteliğine ilişkin soruların, Türk hükümetine yöneltilmesini tavsiye etti.
       ABD’nin 11 Eylül’de saldırıya uğramasının ardından bütün dünya ülkelerinin biraraya geldiğini belirten Reeker, 5. maddeyi yineleyen NATO ile, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu’nun, terörizme karşı destek yönünde çıkardıkları kararları hatırlattı. Reeker, “Türkiye’nin gösterdiği güçlü destek ve yakın işbirliği dolayısıyla minnettarız. Türkiye’ye, desteği için teşekkür ediyoruz” dedi.
       
TÜRKİYE’YE EKONOMİK YARDIM YAPILMALI
       ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler, ABD Başkanı George W.Bush yönetiminden, Türkiye gibi kritik bir müttefikin ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması için “ne gerekiyorsa yapılmasını” istedi. Wexler, bu yönde kendisi ve kongredeki “Türk-Amerikan Dostluk Grubu’nun”, yoğun çalışma yürüttüğünü de bildirdi.
       
‘EN YAKIN MÜTTEFİKLER TÜRKİYE VE İNGİLTERE’
       Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin Washington’daki yıllık konferansı nedeniyle ABD Kongresi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Wexler, terörizmle mücadelede Türkiye ve ABD’nin “omuz omuza” çalıştığını belirterek, “Terörizme karşı şu anda gerçek anlamda işbirliği yapan 3 ülke var. ABD, İngiltere ve Türkiye, üçümüz, terörizme karşı birlikteyiz” diye konuştu.
       ABD Başkanı George W.Bush’un Ulusal Güvenlik Konseyi Üyesi Matt Bryza da, terörizmle mücadele ve güvenlik işbirliği çerçevesinde, ABD’nin en yakın müttefiklerinin İngiltere ve Türkiye olduğunu bildirdi.
Bush: Örneğimiz Atatürk

       
“EKONOMİK DESTEK ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
       Türkiye’de, finansal açıkların kapatılması için ABD’den yeni ekonomik destek yönünde karar çıkıp çıkmadığı sorusuna karşılık Bryza, “Halen bunun üzerinde çalışıyoruz. Ancak henüz bir karar verilmedi” dedi. Bryza, Türkiye’nin, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in liderliğinde çok önemli adımlar attığını ve gerçekleştirilen reformların takdir edildiğini söyledi. ABD’de 11 Eylül saldırılarının gerçekleşmesinden önce Türk basınında, “acı reçete” uygulamasının yankılarının görüldüğünü ve bunun da ekonomik olarak doğru yönde gidildiğinin işareti olduğunu belirten Bryza, 11 Eylül olaylarının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomi üzerinde sıkıntı yarattığını kaydetti.
       
“BAKÜ-CEYHAN OLUYOR, OLACAK”
       Bryza, kulislerde konuşulan “Rusya izin vermeyecek, yeterli petrol yok veya ABD yönetimi yeterince istekli değil” yönündeki söylentilerin ise kesinlikle doğru olmadığını belirterek, “Bakü-Ceyhan oluyor ve olacak” dedi. Bryza, boru hattının Gürcistan yerine Ermenistan’dan geçmesi yönünde ortaya atılan düşüncenin ise ABD yönetimi tarafından kabul edilmediğini, yatırımcıların isteği ve ABD’nin stratejik çıkarları çerçevesinde, Bakü-Tiflis-Ceyhan rotasının, başta ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney olmak üzere ABD yönetimi tarafından desteklendiğini söyledi.
       Bölgede özellikle Gürcistan’ın, “zayıflığına” işaret eden Bryza, Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze’yi, “tehlikeli ancak kritik” reformları yaşama geçirmesi yönünde cesaretlendirdiklerini de kaydetti. Türkiye’nin Kafkaslar’da kritik rolü olduğunu belirten Bryza, “Gürcistan konusunda Türkiye ile birlikte çalışmaya ihtiyacımız var” dedi. Bryza, “Bazıları, Afganistan meselesi var diye ABD’nin boru hatlarına ilgisini yitirebileceğini düşünüyor. Ancak boru hatları şu anda, eskisinden de önemli konumda” dedi.
       
“DENKTAŞ’IN MASAYA DÖNECEĞİNİ UMUYORUZ”
       Bryza, ABD’nin, Kıbrıs konusunda, BM’nin çabalarını desteklediğini hatırlatarak, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, “masaya dönmesini umduklarını” söyledi. Bryza, Kıbrıslı Türkler’in endişelerini ABD’nin anladığını vurgulayarak, “Kıbrıs, muhtemelen Avrupa Birliği üyesi olacak ve ABD olarak, bunu bloke etmeye gücümüz yok. Saat işliyor. Birşeyler yapılması gerekiyor” diye konuştu.
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları