Home page
Haber Menüsü


HSBC’nin hedefi standartlarda artış
HSBC Bank A.Ş. Genel Müdürü Piraye Antika, Demirbank ile Demirbank’ı TMSF’den alan HSBC Bank A.Ş’nin Genel Müdürü Piraye Antike, birleşmeyi Aralık ayı içinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
İstanbul
AA
1 Kasım— Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki Demirbank’ın HSBC Bank plc’ye satışının ardından yeni döneme ilişkin planlar konusunda basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen HSBC Bank A.Ş. Genel Müdürü Piraye Antika, 20 Eylül’de alım sözleşmesi yaptıklarını ve 30 Ekim’de de bankanın yüzde 100’ünü devraldıklarını hatırlatarak, bu süre zarfında TMSF’nin bankayı yeniden yapılandırma ile geçirdiğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News HSBC: Yatırımımız fırsatçılık değil
MSNBC News Demirbank'ın HSBC'ye satışı tamam
MSNBC News Global Finance: En iyi banka İş
MSNBC News 30 bin işsiz bankacı arayış içinde
MSNBC News Novabank'tan Sitebank'a teklif
MSNBC News Kentbank da satışa çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkezi Londra’da olan HSBC Bank’ın Türkiye’de 2 bankası bulunduğunu belirten Antika, “Aralık ayı içinde birleşmeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İki banka birbirini çok iyi tamamlıyor. HSBC Bank kurumsal, Demirbank bireysel” dedi.
       
ŞANS FAKTÖRÜ
       Neden Demirbank’ı tercih ettiklerinin sorulması üzerine Antika, “Özellikle bireysel bankacılığa girmek için Demirbank çok uygundu. Ama yine de şansa bağlı. Sahibi Fon’a devrolmadan önce bize satmak istiyordu” diye konuştu.
       Birleşmelerde amacın gelirin birleştirilip giderlerin azaltılması olduğunu vurgulayan Antika, iki bankanın birleşmesinin pratik bir kolaylık getireceğini, HSBC Bank A.Ş.’nin daha ufak bir banka olması nedeniyle bu birleşmenin bir Osmanlı-Garanti Bankası birleşmesi gibi de olmayacağını kaydetti.
       Şube sayısının ne olacağı konusunda ise Antika, sadece şubeleri değil tüm iş birimlerini rantabl açısından gözden geçirdiklerini söyledi.
       Rantabl bir bankanın gereği neyse yapacaklarını belirten Piraye Antika, şöyle devam etti:
       “Her alanda bütün işi gözden geçireceğiz. Bizim iş yapma standardımıza uydurmaya çalışacağız. Kontrol olarak, iç prosedürler olarak, risk yönetimi disiplini olarak... Bu çok önemli, Türkiye’nin geçirdiği ortamdan dolayı. Faiz riski diğer piyasa riskleri gibi bu alanda bizim uluslararası standartlar seviyesinde risk yönetim anlayışı ve disiplinimiz var. Öncelikle şu anda onun tesisine çalışıyoruz bankada. İlk ajandamız bankanın kontrollerini bizim standartlarımıza uygun hale getirmek.”
       Personel yönetiminde dünyadaki politikalarının eşit işe eşit ücret, fırsat eşitliği, performansa göre değerlendirme şeklinde olduğunu ifade eden Antika, “Aynı şekilde devam edeceğiz. Şu anda Demirbank’ın üst yönetimini tamamiyle muhafaza etme, yani bizimle çalışmak isteyen herkesle çalışıyoruz ve tüm üst yönetimi de kullanıyoruz. Böyle de devam edecek. Artık Demirbank HSBC değil, tek takım var Türkiye’de” dedi.
       Antika, personel azaltmasının söz konusu olabileceğini, ancak bir rakam söyleyemeyeceğini belirtti.
       
TÜRKİYE’DEKİ VARLIK BÜYÜYECEK
       Antika, HSBC’nin Demirbank’ı satın almakla kendilerinden beklentisinin, Türkiye’deki varlıklarını büyütmek olduğunu söyledi. Antika, “HSBC, Türkiye ekonomisinin gelişmesine koşut bir şekilde Türkiye’de Demirbank’ın ve HSBC’nin mevcut işlerini yürütmemizi istiyor” dedi
       HSBC’nin dünyanın en iyi sermayelendirilmiş kurumlarından biri olduğunu belirten Antika, “Türkiye’de de böyle olacak. Demirbank’ı 150 milyon dolar sermaye büyüklüğü ile aldık. Birleşmeden sonra 250 milyon dolar sermaye, özkaynak olacak. Şu anda alınan risklere karşı da bir hayli yüksek bir sermayedir” dedi. Başka banka alıp almayacaklarına ilişkin olarak Antika, şu anda başka bir bankayı düşünmediklerini, ancak birtakım portföyler alabileceklerini kaydetti.
       Antika, “aldığımız bilançoyu sindirmekle meşgulüz. Dün bankadaki ilk günümüzdü. İlk önceliğimiz kendi standartlarımıza uygun bir kontrol modeli getirmek. Şu anda bütün ekip prosedürlerle ve risk yönetimi disipliniyle meşgul” diye konuştu.
       Önümüzdeki 5 yıla ilişkin bir hedef olup olmadığının sorulması üzerine Antika, henüz bir hedef koymadıklarını, Türkiye gibi bir ülkede kendi deneyimine göre 5 yıl gibi uzun vadede bir plan yapılamayacağını, Türkiye ekonomisi ne oranda büyürse en azından o kadar işlerini büyüteceklerini belirtti.
       
YENİ BANKAYA İSİM HSBC BANK TÜRK
       HSBC Bank’ın yanı sıra Demirbank’ın da Genel Müdürü olan Piraye Antika, yeni bankanın ismi konusunda ise, “İçinde HSBC’nin bulunduğu bir isim olacak. Demirbank ismi olmayacak, çünkü isim hakkı aileye de ait. Demirbank ismi ancak bankanın kültürel mirası olarak kalabilir. Bizim gönlümüzde yatan, izin olursa HSBC Bank Türk A.Ş., izin olmazsa HSBC Bank A.Ş. olması” dedi. Hukuki birleşmenin Aralık ayında sonuçlanacağını duyuran Antika, iki bankayı birleştirmenin hem TMSF’nin ön şartı hem de kendi istekleri olduğunu, birleştirmeme şansı olmadığını kaydetti.
       Antika, Genel Müdürlük binası olarak şu anda Levent’teki binayı kiraladıklarını belirtti. Tüm dünya için zor bir yatırım ortamı bulunduğuna da işaret eden Antika, HSBC’nin uzun vadeli karar veren bir grup olduğunu, 11 Eylül’den sonra Türkiye için verdiği kararı tekrar gözden geçirmediğini söyledi.
       Sektörün geleceğine ilişkin olarak da Antika, bankacılık sektörünün önümüzdeki dönemde daha rantabl olacağını, banka sayısını azalacağını, birleşmelerle milli bankacılığın, sektörün bu krizden daha güçlü çıkacağını anlattı.
       2002 yılı bütçesinin IMF ile imzalanan programa uyumlu olduğunu da söyleyen Antika, enflasyonu halletmeden faizlerin düşürülemeyeceğini, Türkiye’nin refaha kavuşması için de öncelikle üretmesi gerektiğini belirtti.
       Yabancı bankaların pozisyon alarak doların yükselmesine neden oldukları yönündeki eleştirilere de açıklık getiren Antika, talebin arzdan daha yüksek olması nedeniyle dövizin yükseldiğini, HSBC Bank’ın böyle bir pozisyon almadığını, Merkez Bankası’na tüm alış satış işlemlerini ilettiklerini bildirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları