Home page
Haber Menüsü


Karakoyunlu
Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu
 
‘Hedef komşuyla ihracatı artırmak’
 
Devlet Bakanı Karakoyunlu, dış ticarette komşu ülkelerin payının artırılmasının öncelikli hedef olarak nitelendirerek, en kısa sürede ticari ilişkilerin canlandırılacağını söyledi.
 
Kazan
AA
 
1 Kasım—  Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Türkiye’nin geçen yıl başlattığı komşu ülkelerle ticareti geliştirme stratejiyle, dış ticarette komşu ülkelerin payının artırılmasının amaçlandığını vurguladı. Karakoyunlu, bu çerçevede Türk-Rus ekonomik ve ticari ilişkilerinin de, en kısa sürede yeniden canlanma sürecine gireceğine olan inancını dile getirdi.

   
 
       
   
MSNBC News İhracat devalüasyona karşın yetersiz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada, Mavi Akım projesi’nin devreye girmesiyle Rusya ile ticarette dengenin Türkiye’nin aleyhine daha büyüyeceğine işaret eden Bakan Karakoyunlu, “satın aldığımız doğalgaz karşılığında, Türk mal ve hizmetlerinin ihracına imkan sağlayan mekanizma yeniden canlandırılmalı” dedi. Türk-Rus İş Konseyi 9. Ortak Toplantısı, Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bu sabah başladı.
       Türk heyetine Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu’nun başkanlık ettiği toplantıda, Türk ve Rus taraflar, ekonomik ve ticaret alanındaki ilişkileri geliştirme yolunda, son dönemlerde yeni fırsatlar çıktığını vurguladılar.
       Rus yetkililer Türk işadamlarını, Rusya ekonomisine daha fazla yatırıma davet ettiler. Bunun, alt yapı imkanlarının oluşturulduğunu bildirdiler. Türk konuşmacılar da, gelişen işbirliği imkanlarıyla paralel olarak ortaya çıkan, dış ticaret dengesizliği sorununa dikkat çektiler.
       
EKONOMİK YAPILAR BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR
       Devlet Bakanı Karakoyunlu ise toplantının açılış oturumunda yaptığı konuşmada, iş konseyinin bu toplantısının Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılmasını, bu bölgenin Türk yatırımcılara daha yakından tanınma fırsatı yaratması ve ilişkilerin bölgeler bazında da gelişmesine katkı yapması açısından önemli gördüğünü belirtti. Karakoyunlu, “Türkiye Cumhuriyeti olarak 2000 yılında başlattığımız ve çok olumlu sonuçlarını aldığımız, komşu ülkelerle ticareti geliştirme stratejisiyle, dış ticaretimizde komşu ülkelerin payını artırmayı amaçlıyoruz” dedi.
       Türkiye için, kuzeydeki komşususu Rusya ile ilişkilerin her zaman birincil derecede önem taşıdığını vurgulayan Karakoyunlu, iki ülke ekonomik yapılarının, birbirlerini tamamlayan özelliklere sahip olduğunu ifade etti.
       Bakan, iki ülke ticari ilişkilerinde son yıllarda yaşanan duraklamaya rağmen, son dönemde yaşanan bazı gelişmelerin iyimser yaklaşımları güçlendirdiğini ifade ederek, “En kısa sürede ekonomik ve ticari ilişkilerin, yeniden canlanmaya sürecine gireceğine inancımı, iş konseyinin bu toplantısına gösterilen yoğun ilgi güçlendirmekte, Türk ve Rus işadamlarının düşüncelerimizi paylaştığını ispat etmektedir” diye konuştu.
       
TİCARET HACMİNDEKİ DENGESİZLİK
       Bakan konuşmasında, önemli gördüğü bir iki soruna da işaret etme ihtiyacı duyduğunu bildirdi. Karakoyunlu, Türkiye ve Rusya arasında 4.5 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacminin, Türkiye aleyhine bire 6 oranında bir dengesizlik olduğunu anımsattı.
       Bu toplantıda işadamlarının, Türkiye’den Rusya’ya, daha fazla ihracat imkanlarını geliştirmeleri suretiyle, dengesizliğin giderilmesine katkı yapacakları inancını dile getirdi.
       “Böyle toplantıların insanlara kazandıracağı bir cesaret ve ilham vardır”diyen Karayoyunlu, Türkiye’nin açığın giderilmesine yönelik olarak Rusya’ya bir çözüm önerileri paketi sunduğunu da ifade etti.
       
DOĞALGAZ KARŞILIĞI İHRACAT
       Karakoyunlu, mavi akım projesinin devreye girmesiyle dış ticaret açığının, Türkiye aleyhine daha da büyüyeceğine dikkat çekerken, şunları söyledi: “Satın aldığımız doğalgaz karşılığında, Türk mal ve hizmetlerinin ihracına imkan sağlayan mekanizma yeniden canlandırılmalıdır. Geçmişte var olan bu mekanizmaya, yeniden işlerlik kazandırılması bizim açımızdan hayati önem taşımaktadır. Bu çerçevede, tarafımızca hazırlanan ve Rus tarafına tevdi edilen anlaşma taslağı üzerindeki görüşmelerin, en kısa sürede başlayacağını umut etmekteyim.”
       
EXİMBANK’IN ALACAKLARI
       Karakoyunlu, ikinci bir sorun olarak da, 380 milyon doları bulun Türk Eximbank alacaklarına dikkati çekti. Bakan, “Bu alacaklar, iki ülke arasındaki ticaretin finansmanında ciddi tıkanmalara yol açmakta, ticaretimizin dengeli bir şekilde gelişmesi üzerinde menfi etki yaratmaktadır. Bu konuda, yakında Ankara’da yapılacak toplantıda, konunun çözümüne yönelik olmulu kararlar alınacağını umut ediyorum” şeklinde konuştu.
       Diğer Türk konuşmacılar da, dış ticaret dengesizliği noktasına dikkat çektiler. Türk-Rus İş Konseyi Eş Başkanı Turgut Gür, “Dengesizlik, Mavi Akım Projesi ile daha da açılacak. Bu nedenle, Türkiye’nin, doğalgaz ödemelerinin, en azından bir bölümünün mal ve hizmetlerle karşılanması gerktiğini düşünüyorum” dedi. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Nabi Şensoy da, bu dengesizliğin giderilmesi konusunda, Türk işadamlarına çok aktif görevler düştüğünü söyledi.
       
GÜR’DEN DUMA’YA ÇAĞRI
       Türk-Rus İş Konseyi Eş Başkanı Turgut Gür, Türk müteahhitlerin Rusya’daki işlerinde büyük sorunlar yaratan çifte vergilendirme konusuna değindi.
       Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma’nın, Türkiye- Rusya, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasını onaylarken, inşaat sektörünü dışarda bıraktığını, bu sektöründe anlaşmaya dahil edilmesini hayati önemde gördüklerini belirtti. Gür, daha sonra yaptığı açıklamada, “Duma’nın bir protokol ile müteahhitlik hizmetlerini de anlaşma kapsamına alması için çalışmalar yürütüyoruz. Bizim ve sayın büyükelçinin çabaları ile Duma’nın 450 üyesinden, 150’sinin desteğini sağladık. Desteği artırarak, konuyu sonuçlandıracağımızı düşünüyorum” dedi.
       
GİRİŞİMCİLERE ÖZELLEŞTİRME ÇAĞRISI
       Rusya Devlet Mülkiyet Bakan Yardımcısı Sergey Kosirev de konuşmasında, Türk işadamlarına, Rusya’daki özelleştirme imkanlarından faydalanmaları çağrısında bulundu.
       Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komitesi Eş Başkanı olan Devlet Mülkiyet Bakanı Farit Gazizüllin’in, görev alanı kapsamındaki bu çalışmada, Türk iş çevrelerinin aktif rol alması çağrısı yapan Sergey Kosirev, yaklaşık 7 bin devlet işletmesinin, özel sektöre devretmeyi veya kiralamayı beklediğini söyledi.
       Türk-Rus İş Konseyi, Rusya tarafı eş başkanı Vladimir Karastin, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve Türkiye’den Rusya ekonomisine daha fazla yatırım yapılması için, imkanların artık daha elverişli olduğunu bildirdi.
       Karastin, yeni gümrük mevzuatının, Türk tarafına, Rusya’ya daha fazla ithalat fırsatı yarattığını, yatırım ortamının da, vergi oranlarının düşürülmesi ve diğer mevzuat değişiklikleri ile daha elverişli hale getirildiğini anlattı.
       Toplantıya evsahipliği yapan Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Ravel Muratov ise “Tataristan Hükümeti’nin, Türk-Rus İşkonseyi çerçevesindeki işbirliğinin gelişmesi için, elinden gelen herşeyi yapacağı konusunda sizi temin ederim” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları