Home page
Haber Menüsü


İhracat devalüasyona karşın yetersiz  
Toskay   Devlet Bakanı Toskay, Şubat ayındaki devalüasyondan sonra gerçekleşen ihracatın tatmin edici olmadığını söyledi. Toskay, ekonomik programın ana kurallarını ihlal etmeden mikro sorunlara mikro çözümler getirilmesinin gerektiğini de belirtti.
Devlet Bakanı Tunca Toskay
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   31 Ekim—  Devlet Bakanı Tunca Toskay, Şubat ayındaki devalüasyondan sonra gerçekleşen ihracatın tatmin edici olmadığını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2002 bütçesinin görüşüldüğü sırada konuşan Toskay, finans kesimindeki kriz nedeniyle reel sektöre yeterince kredi aktarılamadığı için ihracatın yeterince gelişmediğini söyledi. Toskay, ekonomik programın ana kurallarını ihlal etmeden mikro sorunlara mikro çözümler getirilmesinin şart olduğunu da vurguladı. 

   
 
       
   
MSNBC News Sanayide % 4.1 büyüme hedefleniyor
MSNBC News Oral: KDV indirimi 2002'ye yansımayacak
MSNBC News Oral 2002 bütçesini açıkladı
MSNBC News 2002 yılı programı yayımlandı
MSNBC News 'Tasarruf önlemleri bayramdan sonra'
MSNBC News Bütçe, Meclis'te görüşülmeye başlandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Devlet İstatistik Enstitüsü bütçeleri ile ilgili bilgi veren Toskay, Türkiye’nin yılsonu itibarıyla 30- 31.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştireceğinin tahmin edildiğini belirtti.
       Toskay, 2001 yılında devalüasyona rağmen ihracatta yeterli düzeyde artış olmamasını finans kesiminde yaşanan krizle reel sektöre kaynak aktarılamamasına bağladı. Tunca Toskay, ekonomik programın ana ilkeleri ihlal edilmeden, mikro sorunlara mikro çözümler bulunması gerektiğini de söyledi.
       Bir işletme kapandığında ekonomiye tekrar kazandırılmasının iki yıl aldığını belirten Toskay, “Müteşebbis dediğimiz şey tarlada yetişmiyor” diyerek reel sektörü canlandırmaya yönelik önlemlerin zorunlu olduğunun altını çizdi.
       Toskay, 2002 yılından itibaren tüketici fiyat endeksi ağırlıklarının yenileneceğini de bildirdi. hane halkı gelir ve tüketim harcamaları anketinin sürekli hale getirileceğini belirten bakan Toskay, “Bu anketten elde edilecek bilgiler kullanılarak yeni kurulacak tüketici fiyat endeksleri ağırlıkları endeks sepetinde yer alacak” dedi.
       
EXİMBANK’TA KRİZDEN ETKİLENDİ
       Toskay, bu yıl içinde meydana gelen devalüasyona rağmen finans kesiminde yaşanan kriz ile reel sektöre fonlama yapılamaması nedeniyle ihracatta yeterli düzeyde artış olmadığını ifade etti. Eximbank’ın da yaşanan krizden etkilendiğini anlatan Toskay, bu bankanın 820 milyon dolarlık kredi kullandırdığını kaydetti. Devlet Bakanı Toskay, dampingli malların Türkiye’ye girerek haksız rekabete yol açmasının önüne geçilmesi amacıyla yasal hazırlıklar yaptıklarını anlattı.
       Toskay, DİE’nin çalışmaları ile ilgili bilgi verirken de yapılan son nüfus sayımı ile ilgili çok şikayet geldiğini, 73 il, 2317 ilçeden gelen şikayetlerin incelendiğini ve geniş açıklamanın daha sonra yapılacağını bildirdi.
       Devlet Bakanı Toskay, enflasyon hesaplamasında kullanılan verilerin daha güncel hale getirileceğini, “hane halkı gelir ve tüketim harcamaları anketinin” sürekli yapılacağını ve halkın en fazla ne kullandığının bu şekilde belirlenerek enflasyon hesaplamasının ona göre yapılacağını sözlerine ekledi. Bakanların sunuş konuşmalarının ardından milletvekilleri bütçeler üzerinde görüşlerini dile getirmeye başladılar.
       
TANRIKULU: BÜYÜME TALEP ARTIŞIYLA
       DPT Bütçesi ile ilgili bilgi veren Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, 2002 yılında hedeflenen büyümenin, 2001 yılında gerileyen yurtiçi talepteki artışla sağlanacağını söyledi. Tanrıkulu, 2002 yılı program hedeflerine ulaşılmasının makro ekonomik politikaların tavizsiz şekilde uygulanmasına bağlı olduğunu belirtti.
       Tanrıkulu, 2001 yılı sonunda ihracatın yüzde 9.8 oranında artarak 30.5 milyar dolara çıkmasının, ithalatının ise yüzde 24.8 oranında azalarak 41 milyar dolara düşmesinin beklendiğini söyledi.
       Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde rezerv hariç sermaye hareketleri dengesinin 10.4 milyar dolar açık verdiğini ifade eden Tanrıkulu, bu açığın yıl sonunda 16.2 milyar dolar düzeyinde olmasının beklendiğini kaydetti. Tanrıkulu, para ve kur politikasının fiyat istikrarını ve spekülatif hareketleri önleyecek biçimde uygulanacağını ifade ederek, şunları söyledi:
       “Gayri safi milli hasılanın 2002 yılında yüzde 4 büyümesi öngörülmektedir. Sektörel büyüme hızlarının tarımda yüzde 2.5, sanayide yüzde 4.1, hizmetlerde ise yüzde 4.3 olması beklenmektedir. 2002 yılı büyümesi esas olarak 2001 yılında önemli ölçüde gerileyen yurtiçi talepteki artıştan kaynaklanacaktır. Bu gelişmede bankacılık kesiminde yaşanan olumsuzlukların giderilmesiyle birlikte mali kesimle reel kesim arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve tüketici güveninin sağlanması önemli rol oynayacaktır.”
       Tanrıkulu, 2002 yılında ihracatın yüzde 4.9 oranında artarak 32 milyar dolara, ithalatın ise yüzde 11 oranında artarak 45.5 milyar dolara çıkmasının, dış ticaret açığının ise 8.4 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Tanrıkulu, sözlerini, “2002 yılı program hedeflerine ulaşılmasında makro ekonomik politikaların tavizsiz bir şekilde uygulanması hayati önemi haizdir. 57. Cumhuriyet Hükümeti bu programı eşgüdüm içinde uygulayacak kararlılığa sahiptir” şeklinde tamamladı.
       
AKARYAKITA ZAM GELMEZSE..
       Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz da, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün bütçesi ile ilgili bilgi verirken, 30 Eylül 2001 tarihi itibarıyla ulaştırma sektöründe 514 kilometre tesviye, 3 bin 471 kilometre stabilize kaplama, 5 bin 509 birinci kat asfalt, 5 bin 170 kilometre ikinci asfalt, 4 bin kilometre yol onarımı yapıldığını bildirdi. Köy içme suları, iskan hizmetleri, tarım sektörü ile ilgili çalışmalar konusunda da bilgi veren Yılmaz, bütçenin yetmemesi nedeniyle yıl içinde 59.2 trilyon lira ek ödenek aldıklarını anımsattı.
       Bu ödeneğin 35 trilyon lirasının akaryakıt için kullanıldığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: “İçinde bulunduğumuz yıl akaryakıta çok fazla zam geldi. Bu bütçeyi almasaydık arabalarımıza Haziran ayından itibaren koyacak akaryakıtımız yoktu, araçlarımızı çalıştıramayacaktık. İnşallah gelecek yıl akaryakıt fiyatlarına fazla zam gelmez de bu yılki sıkıntıyı yaşamayız.”
       Devlet Bakanı Yılmaz, eskiyen araç parkının yenilenmesi sonucunda elde kalan 292 aracın çeşitli belediyelere verildiğini bildirerek, “Bu dağıtım belediyelerden gelen isteklere göre yapılmıştır. Araçların dağıtımı sırasında hiçbir partizanlık gözetilmemiştir” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları