Home page
Haber Menüsü


Ekonomi politikaları başarılı değil
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Derin durgunluk ve yüksek enflasyon yaşanan ülkede ekonomik politikaların başarısından söz edilemez” dedi. Sanayi Bakanı Tanrıkulu da, olumsuz haberlerin nakit tutma oranını artırdığını söyledi.
Nevşehir
AA
27 Ekim— Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomide yaşanan derin durgunluğa karşın enflasyonun yüzde 75 gibi yüksek bir orana ulaştığını belirterek, “hem derin bir durgunluk, hem de yüksek enflasyon yaşanan bir ülkede, ekonomik politikaların başarısından söz edilemez” dedi. Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da, ekonomiye güvensizliğe neden olan haberlerin, halkın nakite olan talebini artırdığını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Vergi indirimi piyasayı canlandıracak
MSNBC News Esnaf ilanla kredi arıyor
MSNBC News KDV indirimi tartışması büyüyor
MSNBC News Eczacıbaşı: 2002 sanayinin zor yılı
MSNBC News Kavi: Hükümet yeni hedefler koysun
MSNBC News Sanayici-bankacı uzlaşması
MSNBC News TOBB: Kredi sözleşmeleri adil olsun
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Tanrıkulu ile birlikte Nevşehir Ticaret Borsası’nın yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Daha sonra Borsa toplantı salonunda TOBB Konseyi 4. toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu, şubat ayında Türk ekonomisinde ortaya çıkan mali bunalımın giderek ekonomik krize dönüştüğünü, üretim ve yatırımlarda büyük gerilemeler yaşandığını kaydetti.
       Bu gerileme sonunda her biri büyük uğraş ile kurulan fabrika ve işyerlerinin kapanmakta olduğunu, yüzbinlerce insanımızın işini kaybettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
       “Nisan ayında uygulamaya konan güçlü ekonomiye geçiş programında, bugüne kadar istenen sonuçların alınamadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Ekonomide yaşanan derin durgunluğa karşın, enflasyon yüzde 75 gibi yüksek bir orana ulaşmıştır. Hem derin bir durgunluk, hem de enflasyon yaşanan bir ülkede ekonomik politikaların başarısından söz edilemez.”
       
YOLSUZLUK EKONOMİYİ YARALIYOR
       Hisarcıklıoğlu, reel kesimin görüşlerinin alınmamasının ülkemizde ekonomik krizlerin yaşanmasına neden olduğunu belirterek, “devlet yönetiminin şeffaf olmamasının ve bürokrasinin hantallığının sebebi olduğu yolsuzluk ve vurgunlar, Türk ekonomisini derinden yaralamaktadır. Bütün bu gelişmeler Türk ekonomisinde uygulanan iktisat politikalarının yeniden gözden geçirilmesinin ve devletin yeniden yapılandırılmasının gerekli olduğunu açık bir biçimde ortaya koymaktadır” diye konuştu.
       TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 22 Ekim’de sektörlerin sorunları ve çözü önerilerini ilgili bakanlara sunduklarını anımsatarak, önerilerinin en iyi şekilde ele alınmasını istediklerini bildirdi.
       
DÖVİZ KURLARI ÖNGÖRÜLEBİLMELİ
       Firmaların üretim ve yatırım kararlarını rasyonel biçimde alabilmesi için faiz ve döviz kurlarının makul hata payları ile öngörülebilir olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Reel sektörün yeterince küçüldüğü bir ortamda devletin de kendisini küçültmesi gereklidir. Bu küçülme yatırımların azaltılması yoluyla değil, cari harcamaların ve israfın önlenmesi yoluyla olmalıdır.”
RıFAT HISARCıKLıOĞLU
TOBB Başkanı
       “Kamu maliyesinin ve para politikasının nasıl uygulanacağını açık bir şekilde ortaya konması önemlidir. Ancak para politikasının 2002 yılında hangi esaslara göre yürütüleceğine ilişkin yeterli bilgi ve açıklık yoktur. Diğer taraftan 2002 yılı bütçesinin temel büyüklükleri ortaya konmuş olmakla birlikte, bütçe büyüklüklerinin oluşmasında dayanılan varsayım ve öngörüler açık değildir. Bütçedeki faiz dışı fazlanın iç talebi daraltarak krizin derinleşmesine yol açacağı endişesini taşımaktayız. Reel sektörün yeterince küçüldüğü bir ortamda devletin de kendisini küçültmesi gereklidir. Bu küçülme yatırımların azaltılması yoluyla değil, cari harcamaların ve israfın önlenmesi yoluyla olmalıdır.”
       Hisarcıklıoğlu, ekonomimizde yaşanan talep yetersizliğini ortadan kaldırmak ve kayıtdışına kaçışı önlemek için katma değer vergisi oranlarının yeniden ele alınması gerektiğini de bildirerek, “daha gerçekçi bir biçimde tariflerin ve vergi oranlarının belirlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
       
TANRIKULU: NAKİTE TALEP ARTIYOR
       Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da, medyada sürekli olumsuz haber ve yazılara yer verildiğini, bu durumun halkın nakit para tutma eylemini artırdığını belirtti. Tanrıkulu, oda başkanlarının sorunlarını dinledikten sonra yaptığı konuşmada, sorunların tamama yakınını bildiklerini, ancak tüm sorunların çözümünü yüzde 100 giderecek finansal yapının olmadığını kaydetti.
       Tanrıkulu, aktarılan sorunların, vergisel düzenlemeler, küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) yönelik krediler, enflasyon muhasebesi gibi ortak sorunlar bulunduğunu, sorunların çözümüne bu konulardan başlamanın daha akılcı olduğunu belirterek “sorunlar öncelikli tespit edilerek birer birer çözülecek” dedi.
       Tanrıkulu, TOBB koordinasyonunda 22-23 Ekim tarihleri arasında yapılan toplantıdan da çok ümitli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
       “Sonuna kadar inisiyatifimizi kullanıp sorunların çözümünde ortak bir noktada buluşulmasını sağlayacağız. Katkının en büyüğü bizim bakanlığımızdan geldi. Sorunların çözümü için büyük çaba içindeyiz. Buna karşın bakanlığımızın en büyük eksikliği finansal enstürümanlarının elinden alınmasıdır. TOBB Başkanı bizim bakanlığımızı kendilerini ilgilendiren 3 bakanlık arasında ilk sırada göstermesine rağmen, şu an sadece sadece tescil için geliniyor.”
       
ORTAK HEDEFLER OLMALI
       Tanrıkulu, ülkemiz ekonomisinin enflasyonu düşürmek, üretim, istihdam, ihracat ve yatırımları artırmaya öncelik verdiğini, bu gayenin bütün kitlelerin ortak hedefi olması gerektiğini belirtti. Bakan Tanrıkulu, buna karşın ekonomik haber ve yorumlarda işlerin nasıl düzeltileceğine, nasıl üretime yönelineceğine dair yorum ve önerilere çok nadir rastlanıldığını belirterek, şunları söyledi:
       “Medyada devamlı omlumsuz haber ve yazılara yer verilmektedir. Olumsuz haber ve yazılar haktan nakit para tutma eylemini artırmakta ve halkımızın bankalardan nakit parasını çekmesine yol açmaktadır. Menkul kıymet borsalarından, tahvil ve hisse senetleri alım satım piyasasında gereken hareketlilik görülmemektedir. Bu durum piyasada likitide darlığı yaratmakta ve faiz hadlerini yükseltmektedir.
       
GÜVEN BUNALIMI
       Ekonomimizdeki belirsizlik ve güven bunalımı sonucunda yatırım ve tüketim harcamaları azalmakta, böylece giderek derinleşen bir durgunluğa girilmektedir. Aynı zamanda büyük ihtiyaç duyduğumuz yabancı sermayenin ülkemize girmesi de sağlanamamaktadır. Yatırım kararlarının ertelenmesi yaşanan krizi daha da ağırlaştırmaktadır. Bu kısır döngü devam edip gidiyor.”
       Bakan Tanrıkulu, ekonominin geleceği hakkında pozitif düşüncenin başarılabilmesi, dedikodu ekonomisine ve fırsatçılara dur denilebilmesi durumunda, ekonomik krizlerin daha çabuk biteceğini de bildrirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları