Home page
Haber Menüsü


Reel sektöre yeni destek geliyor
Kredi borcundan zorda kalan şirketlerin kurtarılması için yeni uygulamalar geliyor. Şirketlerin borcunu ödeyebilmesi için temerrüt faizi uygulamasına son verilecek.İcra takibindeki bankalar aynı statüde değerlendirilecek, alacaklıların hücumu frenlenecek.
Murat Gener/İstanbul
NTV
18 Ekim— Reel Sektörü Kurtarma Planı dahilinde zorda kalan şirketlere yönelik yeni uygulamalar geliyor. Kredi borçları nedeniyle zorda kalan şirketlerin kredi borcunu ödeyebilmesi için temerrüt faizi uygulamasına son verilecek. İcra takibi yapan bütün bankalar, aynı statüde değerlendirilecek ve alacaklı hücumu engellenecek.

   
 
       
   
MSNBC News Batık krediye Krueger reçetesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Reel Sektörü Kurtarma Planı dahilinde hafta başında Devlet Bakanı Kemal Derviş ve reel sektörle banka temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıların ardından kredi sorununun çözümü için alınan tedbirler netleşmeye başladı.
       
TEMERRÜT FAİZİNİN KALDIRILMASI GÜNDEMDE
       Reel sektör finansman sorunları ve yüksek kredi borçlarının ödenmesinde kolaylık sağlanması amacıyla yeni dönemde gecikme karşılığında alınan faiz miktarı olarak da bilinen temerrüt faizi uygulamasına son verilmesi bekleniyor. Bu uygulamayla vadesinde ödenmediği ya da ödenemediği için katlananan borçlar reel sektör firmaları için artık daha az yük olacak.
       
Derviş: İstanbul Yaklaşımı Ekim sonu faaliyette

       Hatta uygulamayla yüksek borç faizi yükü altında ezilen şirketlerin yüklerinin yüzde 300 ila 500 arasında azalacağına da dikkat çekiliyor. Bu yaklaşımın hayata geçirilmesi için, firmalardan alacaklı tüm bankaların işbirliğini kabul etmeleri gerekiyor.
       
BORÇLUYA HÜCUMA SON
       Batık borçların iflas dışında çözülmesi için geliştirilen ‘Londra Yaklaşımı’nın paraleli niteliğindeki İstanbul Yaklaşımı uygulamasıyla, borçlarını ödemede zorlanan şirketler alacaklıların hücumundan kurtulacak.
       Batık borçların rehabilitasyonu aşamasında varlık yönetim şirketleriyle birlikte öne çıkan borçların iflas dışında çözülme planı “Londra Yaklaşımı”nı oluşturuyor.
       Devalüasyon ve kriz yükleriyle karşı karşıya kalan firmalar borçluların birden borç takibine geçmeleriyle birlikte ayakta kalmak da zorlanıyorlardı. Uygulamayla, tüm alacaklılar aynı statüde olacak ve alacaklı tarafı oluşturan bankalar belli bir koordinasyon içinde hareket edecekler. Uzmanlar, alacaklıların kendi aralarında anlaşarak ortak hareket etmesinin, firmanın faaliyetinin devamını sağlayarak, alacakların kurtarılabileceğinden yana hemfikir.
       
Özen: Çerçeve belirlendi, resmi boyamaya başladık

       
HUKUKİ DEĞİŞİKLİKLER
       Devletin sorunlu olan şirketlerin önünü açması için hukuki değişiklikler de gündemde. Bu kapsamda, Üretim ve Finans Danışma Kurulu’na katılan taraflar, Karşılık Kararnamesi ve İcra İflas Yasası’nın değiştirilmesi konusunda görüşbirliğine vardı.
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Balduk, NTV’ye yaptığı değerlendirmede, “İcra İflas Yasası ve Karşılık Kararnamesi’nde düzenlemenin bu ay sonuna dek yapılacağını öngörüyoruz. İlk aşamada temerrüt faizlerinin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
       Balduk, reel sektörün desteklenmesi aşamasında Halkbank’a kaynak aktarılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle Halkbank sorununun aşılması gerekiyor” diye konuştu.
       Sektör temsilcileri, KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik yaklaşıma ağırlık verilmesi konusunda da ısrarlı. Halkbank’ın yüzde 150’lerden yüzde 95’e çektiği kredi faizleri dışında, Karşılık Kararnamesi’ne eklenecek bazı maddelerle de, yeni bir döneme girileceği, ödeme güçlüğü içinde bulunan firmaların bu sayede iyileştirme sağlanması öngörülüyor.
       İşadamları, 700 trilyonluk Halk Bankası kredilerinin 5 yıla yayılarak ertelenmesi yanında, 700 trilyonluk bir kaynağın, TOBB ve IFC’den sağlanabileceğini, bu miktarın Halkbank aracılığıyla işletmelere sunulmasının, piyasalara destek vereceğini dile getiriyorlar.
       Üretim ve Finans Danışma Kurulu’nda, reel sektörün desteklenmesi için yaklaşık 2 milyar dolarlık bir fona ihtiyaç duyulduğu kaydedilmişti.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları