Home page
Haber Menüsü


Savaş Türk tekstiline yaradı
Afganistan’daki savaş nedeniyle tekstilde söz sahibi Asya ülkelerinde riskin artması üzerine, Türkiye ihracatta büyük avantaj yakaladı.
İstanbul - Bursa
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
16 Ekim— ABD’nin Afganistan’a düzenlediği operasyon nedeniyle Ortadoğu ülkelerinin, ithalatçılar için riskli bölge haline gelmesi, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörüne yaradı. Bölgenin tekstil ve konfeksiyon ihracatındaki payının yüzde 20’si Türkiye’ye kaydı. İhracatçılar, bu rakamın önümüzdeki günlerde daha da artacağına inanıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Zorlu: ABD operasyonu tekstilde Türkiye'nin işine yarayacak
MSNBC News TOBB: Güçlü ekonomiler savaş zararını göze alamaz
MSNBC News 11 Eylül sonrası dünya ekonomisi zor bir virajda
MSNBC News 11 Eylül'ün dünyaya faturası 350 milyar $
MSNBC News TİM, Derviş'e öneri paketi sundu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  11 Eylül saldırılarından önce Pakistan ve Hindistan ucuz işgücü ve hammadde, Afganistan’da konfeksiyon alanında Türkiye’nin Ortadoğu’daki en büyük rakipleriydi. Ancak ABD’nin Afganistan harekatı Avrupalı ve ABD’li ithalatçıların gözünü Türkiye’ye çevirdi.
       Bu durumun kendileri için büyük bir fırsat olduğunu belirten Türk ihracatçıları, fiyat ve adet açısından rekabet yaratacak siparişlerin karşılanmasında kota uygulamasından yakınıyor ve önlerindeki tek engel olduğunu savunuyor.
       
ZORLU: TALEBİ KARŞILAYAMIYORUZ
       Zorlu Holding’e bağlı Korteks Mensucat Sanayii ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu, Afganistan’a yapılan müdahalenin ardından, tekstil üretiminin durma aşamasına geldiği Pakistan’da, Avrupa ülkelerinden gelen taleplerin karşılanamadığını söyledi.
       Zorlu, ucuz işçi gücü ve düşük girdi maliyetleri nedeniyle batılı ülkelerdeki ithalatçı firmaların, geçmişte Pakistan gibi Asya ülkelerini tercih ettiğini, ancak şimdi güvenli pazarların önem kazandığını kaydetti.
       Bu süreçte, Türkiye’deki tekstil üreticilerinin ön plana çıktığını anlatan Zorlu, şunları söyledi:
       “Pakistan’dan bize yöneltilen 300 bin metrekarelik siparişi linen fabrikamız karşılayacak. Lüleburgaz’daki bu fabrikamız, Avrupa’nın en büyük ve en iyi emprime tesisi konumunda. Fabrikanın günlük kapasitesi 500 bin metrekare. Verilen sipariş, mevcut kapasitenin yanında çok küçük bir rakam ama bunun devamı gelecek. Önemli bir avantaj. Bu durumda, kar marjlarını fazla yüksek tutmadan talebin devamını sağlamalıyız. Müşteri, her ne pahasına olursa olsun kaçırılmamalıdır. Zaten, maliyetine satışların yapıldığı bu dönemde, pazarların kazanılmasından daha önemli birşey olamaz.”
       
1 MİLYAR DOLARLIK TALEP KAÇTI
       Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Orhan Yıldırımçakar da, Afganistan hinterlandında savaşın yarattığı belirsizlik sonucu, taleplerin Türkiye’ye kayacağı duyumunu çok önceden aldıklarını söyledi.
        Yıldırımçakar, bu beklentilerin şimdi firma bazında realize olmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:
       “Miktarın ne kadar olacağını şimdiden kestirmek güç. Pakistan bizimle daha çok ev tekstili alanında rekabet ediyor. Bunun içinde önemli oranda iç ve dış giyim de var. Pakistan’ın tekstil ve konfeksiyon ihracatı ise yılda 5-6 milyar doları buluyor. Bu rakamın en az beşte birinin son gelişmeler nedeniyle bölgeden kaçacağını tahmin ediyorum. Sadece Pakistan’dan 1 milyar dolarlık talep Türkiye’ye gelebilir.”
       Pakistan’ın yanı sıra, Hindistan, Çin ve Endonezya gibi rekabetçi tekstil ürünlerine sahip ülkelerin de sıcak bölge ile birlikte anıldığına işaret eden Yıldırımçakar, beklenen talebin daha da artabileceğini kaydetti.
       Yıldırımçakar, bu süreçte Türkiye’ye yönelen talebin devamlılığını sağlamanın önemini vurgulayarak, her türlü altyapı, kapasite, bilgi ve birikime sahip tekstil sanayiinin, enerji maliyetlerindeki fahiş artış nedeniyle rekabetçi gücünün darbe aldığını sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları