Home page
Haber Menüsü


Analistler, Türkiye’ye kaynak sağlanacağında hemfikir
IMF Başkanı Köhler’in, “Türkiye’ye ek yardım verilmesi için erken” sözlerine karşılık; analistler ekonomik gelişmeler çerçevesinde IMF’den ek destek verileceğine inanıyor. Miktar ve kaynağın geleceği tarih, piyasalar açısından önem taşıyor.
Londra/İstanbul
CNBC-E
13 Ekim— Uluslararası Para Fonu Başkanı Hörst Köhler’in, “Türkiye’ye ek yardım verilmesi için erken” sözlerine karşılık; analistler ekonomik gelişmeler çerçevesinde IMF ve Dünya Bankası’ndan destek verileceği konusunda görüşbirliğine sahip. Analistler, Yüksek Planlama Kurulu toplantısında belirlenen hedeflerin, bütçe konusunda Türkiye’nin siyasi kararlılığını gösterdiğini belirtirken, gelecek ek kaynağın zamanı ve miktarının çok önemli olduğu görüşündeler.

   
 
       
   
MSNBC News Sezer'den ekonomi yönetimine uyarı
MSNBC News JP Morgan: 2002'nin en büyük sorunu borç yönetimi
MSNBC News Başbakanlık'tan 1.5 trilyon tasarruf
MSNBC News 2002'de memura enflasyon + 2 puan
MSNBC News Oral: Bütçe kararlılıkla uygulanacak
MSNBC News 'Program için reel sektör feda edildi'
MSNBC News Önal: Devlet çalışanlarında işten çıkarma yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  CNBC-E’den Gülay Afşar’ın sorularını yanıtlayan analistler, Türkiye’nin 2002 yılının finansmanı için kesinlikle ek kaynağa ihtiyacı bulunduğunu da vurgularken, 2002 bütçesinin tam anlamıyla netleşmesinin siyasi iradenin ortaya konması anlamına da geleceğini ifade ediyorlar.
       IMF’den gelebilecek ek kaynak konusunda farklı rakamlar söylenirken, ek kaynak miktarının 5-12 milyar dolar arasında gelebileceğni de kaydettiler.
       
IMF: Ek yardım için erken

       
KAYNAK PİYASALAR GÜVEN VERECEK
       Yatırım bankası Credit Suisse First Boston’un Avrupa ülkeleri başekonomisti Kasper Bartholdy, IMF’nin sonraki kredi dilimi olan 3 milyar doların çok kısa zamanda verilmesi gerektiğini belirtirken, “Bu paranın verilmesi piyasalar için oldukça güven verici olacaktır. Şu anda piyasalarda bir sonraki kredi diliminin ne zaman verileceği konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılıyor” dedi.
       
2002 hedefleri: Büyüme %4, enflasyon %35

       Bartholdy, IMF Başkanı Köhler’in yaptığı açıklamaların, IMF’nin Türkiye’nin taleplerine uyup uymadığına bakacağına işaret ettiğini belirtti.
       “Köhler yalnızca Türkiye için değil bütün ülkeler için aynı şeyi söyledi. Bu küresel yavaşlamadan etkilenen bütün ülkeler için aynı şeyi söyledi. 11 Eylül saldırılarından sonra ekonomiler kötüye gitmeye başladı. IMF’den ek kaynak gelme ihtimali elbette ki var. Bu ek kaynak IMF programını şu anda uygulayan ve IMF programı uygulamayı bekleyen ülkeler için geçerli” diyen Bartholdy, Türkiye’nin bu ek kaynağı almayı bekleyen ilk 10 ülke arasında yeraldığını kaydetti.
       Son açıklamaların, çok kısa sürece ek kaynak gönderilmeyeceğini gösterdiğini belirten Bartholdy, “Türkiye şu anda zaten halihazırda bir programı uyguluyor ve üzerine düşen görevleri yapmak zorunda. Bu konuda ve ek kaynak konusunda ne kadar paraya ihtiyacı olduğunu hükümetin açık bir şekilde ortaya koyması gerekiyor. Tabii ki IMF’den bir garanti bekliyor hükümet de. Önümüzdeki yıl eğer böyle bir ek kaynağa ihtiyaç duyulursa ne zaman gelir, ne kadar miktarda gelir, bunun açık bir şekilde ortaya konması gerekiyor” dedi.
       
6 MİLYAR DOLAR GELEBİLİR
       Bartholdy, 6 milyar dolarlık ek kaynağın yılsonundan önce verilebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Ekonomi yönetiminin iç piyasalara kaynak konusunda net açıklamalarda bulunması gerek. Bu ek kaynağa ihtiyacımız var, yeni bir kredi dilimine ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıl bu gelebilir ve iç tahvil açısından buna ihtiyacımız var fikrinin açık bir şekilde iç piyasalara anlatılması gerekiyor. Bence hükümetin bunu yapması gerekiyor. Ancak IMF bunu kabul eder mi etmez mi şu anda bilemiyoruz” dedi.
       
JP MORGAN: 13 MİLYAR DOLAR GEREK
       Yatırım bankası JP Morgan Gelişmek Olan Ülkeler Analisti Sait Erza da, yapılan projeksiyonlar itibariyle 2002 yılında Türkiye’nin aşağı yukarı 13 milyar dolar kadar bir ek kaynağa ihtiyacı olduğunu söyledi.
       
Yılmaz: Ek kaynak mutlaka gerekli

       “Bunun önemli olan ne kadarı iç kaynaklardan sağlanabilecek, ne kadarı dışardan gelecek” diyen Erza, ekonomi yönetiminin bu konuda yapabileceği kısa vadedeki atılımların oldukça kısıtlı olduğunu söyledi. Erza, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “O bakımdan bizim tahminimiz belki bu 13 milyarın, 2-3 milyarının dışında geri kalan kısmının dışardan temin edilmesi gerekiyor. Bunun zamanlaması açısından da bence kritik ay Ekim ayı. Eğer Ekim ayında bütçe görüşmeleri sırasında büyük bir aksilik olmazsa, Ekim sonuna kadar bu konuda bir netlik kazanacağını düşünüyorum.”
       Erza, yurtdışından borçlanma imkanlarını değerlendirirken de, yaklaşık 3 milyar dolarlık yurtdışından borçlanmanın gelecek yıl dünya konjonktürünün nasıl gelişeceğine bağlı olduğnuu söyledi. Erza, şöyle konuştu:
       “Eğer IMF’yle bir anlaşma olmaması halinde, yeni bir anlaşma olmaması halinde bu 3 milyarı bulmakta dış piyasalardan biz biraz zorlanabiliriz. Ama bir IMF’yle anlaşma olması çerçevesinde, bu 3 milyarın yurtdışından alınması konusunda çok büyük bir zorluk yaşanacağını zannetmiyorum. O bakımdan 3 milyar bence çok büyük bir rakam değil Türkiye için IMF’yle bir anlaşma olması halinde.”
       
YPK’da farklı rakam tartışması

       
ML: TÜRKİYE SİYASİ İRADESİNİ ORTAYA KOYDU
       Yatırım bankası Merill Lynch’in Türkiye Analisti Mehmet Şimşek de, Türkiye’nin belirlediği bütçe hedefleriyle siyasi iradesini açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Şimşek, yaptığı değerlendirmede, “Görebildiğimiz kadarıyla Türkiye, açıkladığı bütçe hedefleriyle çok açık bir şekilde siyasi iradesini ortaya koymuştur. Yani Türkiye zor olanı seçmiştir. Çok ciddi bir mali bir disiplinle mevcut durumunu idame etmeye çalışmaya, yani en azından o konudaki niyeti ortaya konmuştur. Dolayısıyla o çerçeveden baktığınız zaman IMF’nin bu programın bir parçası halinde devam etmesini bekliyoruz. O çerçevede de gerekli finansman açığının IMF tarafından kapatılacağı kanısındayız” dedi.
       
Kamuda harcama reformuna doğru...

       IMF’den gelecek kaynağa ilişkin rakamın varsayımlara göre değiştiğini belirten Şimşek, “Rakam konusunda yapacağınız varsayımlara göre çok değişiyor. Yani yaklaşık olarak 5-12 milyar dolar arasında bir finansman açığı gündeme gelebilir yapacağınız varsayımlara göre. O çerçevede de Türkiye’nin dışardan özel sermaye piyasalarından bulamayacağı miktarının IMF ve Dünya Bankası tarafından karşılanması ihtimalinin yüksek olduğu kanısındayız” dedi.
       Şimşek, IMF’nin hedeflerin bir kısmının gerçekleştirilmesine imkan sağlayacak birtakım düzenlemeler yapılmasını isteyebileceğini de kaydetti. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Bütçe uygulamasını 2002 yılında sağlamak için gerekli birtakım tedbirlerin alınması gerekebilir. Bunun detayları henüz yok. Ama özellikle KİT’lerde sağlanacak tasarrufun nasıl yapılacağı, yine bu bütçedeki hedeflerin gerçekleştirilmesi için ne tür ek önlemler alması gerektiği konusu. Türkiye’nin bunu netleştirmesi gerekiyor. Onun ardından muhtemelen resim daha şekillenecek ve o çerçevede IMF’nin o finansman açığını kapatması beklenebilir.”
       
LEHMAN BROTHERS: KAYNAK AKTARILACAK GÖRÜNÜYOR
       Lehman Brothers Ekonomisti Tolga Ediz de, siyasi iradenin ortaya konulması ardından, açıklanan rakamların nasıl yakalanacağına ilişkin adımların atılması gerektiğini söyledi.
       Ediz, Türkiye’nin IMF’nin önüne ciddi bir önlemler paketi koyması gerektiğini belirtirken, IMF’nin verdiği kaynağın Türkiye için rekor olduğunu, bu aşamadan sonra verilecek miktar için geri ödeme kapasitesinin belirleyici olacağını kaydetti. “Bu durumda kısa vadede IMF ek kaynak talebini de ilk önce topu G-7 maliye bakanlarına atabilir” diyen Ediz, G-7 ve ABD hükümetinin siyasi baskısıyla Türkiye’ye kaynak aktarılacağını öngördü.
       “Yeni kaynağın gelmesi, bir zaman alabilir. Ama aynı zamanda bu ay içinde IMF’nin zaten vermesi gereken, bu program içinde vermesi gereken anlaşmaya göre vermesi gereken kaynağı aktarması gerekiyor. En azından 3 milyar doların yetişmesi gerekiyor” diyen Ediz, bu noktada piyasalaraın beklentilerine uyuşacak açıklamalar gerektiğini de belirtti. Ediz, sözlerini şöyle tamamladı:
       “Paranın geleceğine, yani IMF’den kaynak geleceğine yönünde hem IMF’den hem Amerika’dan hem de Türkiye’den doğru bir şekilde açıklamalar yapılsın. Bu piyasanın beklentilerini bir şekilde gidermek gerekli. Ama şunu da söylemek lazım, harcamalardaki bu kadar böyle bir kısıntıyı, yabancı yatırımcılar da biz dahil beklemiyorduk. Yani milli hasılanın yüzde 2.5’i kadar kısması gayet ciddi bir önlem paketinin geleceğinin işareti ve böyle bir adım atılırsa yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısı değişebilir. Bu anlamda Türkiye’nin elinde bir fırsat var.”
       
GOLDMAN SACHS: JEOSTRATEJİ KAYNAK OLASILIĞINI ARTIRDI
       Goldman Sachs Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Grubu Başkanı Eric Nielsen de, ABD’ye yapılan saldırılar sonrasında Türkiye’nin artan jeostratejik öneminin IMF’den kaynak gelme olasılığını yükselttiğini söyledi.
       Nielsen, “Terörizme karşı yürütlülen savaşta Türkiye NATO’nun çok önemli bir müttefiki. Buradaki sorun şu, IMF rekor sayıda paketler hazırladı Türkiye’ye, büyük miktarda paralar verdi. Biz şu anda çok farklı bir konumdayız finans açısından. Ancak ek kaynak ihtimali artı ancak zamanı ve miktarı çok önemli” dedi.
       Nielsen, kaynağın miktarı konusunda tahmin yapmanın güç olduğunu belirtirken, “Çünkü bu siyasi bir karar, ekonomik karar olmaktan çok siyasi bir karar. 10 milyar dolarlık bir ek kaynağa ihtiyaç var ve 6 milyar dolar zaten önceki programdan verilmiş durumda. Gerçekten çok büyük miktarlar bu. Ve bu ne anlama gelecek, ne zaman verilecek, bunu şu anda tahmin edemiyoruz. Ancak sonuç olarak bu siyasi bir karardır, siyasi karardan başka bir şey değildir. Bu yüzden tahmin etmek oldukça zor” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları