|
Buğdayda spekülasyon uyarısı "Ekmek fiyatını fırıncı belirlemesin" Gökalp: Krizden çıkılıyor |
|||
Gökalp, Toprak Mahsülleri Ofisinin (TMO) geçen yıldan devreden 1.5 milyon, tüccar ve sanayicinin de 1.5 milyon tonluk stokları dikkate alındığında, hasat sonrası Türkiyede 21-22 milyon ton buğday stoku oluştuğunu vurguladı. Bakan, gıda, tohumluk, yem vesair amaçlı buğday tüketiminin yıllık 16-17 milyon ton olduğunu belirterek, ülkemizde buğday açısından herhangi bir sıkıntı yoktur dedi. Basın toplantısında TMOnun un satış fiyatları hakkında da bilgi veren Bakan, endişe edecek bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. PİYASA DÜZENLENECEK Daha sonra ekmek maliyetinde buğdayın payının ne olduğuna açıklık getiren Bakan Gökalp, şunları söyledi: Ekmek maliyetinde buğdayın payı yüzde 25 ve 30 olmaktadır. Buğday fiyatının bırakın artmasını, iki katına çıkması halinde dahi 200 gram ekmeğin fiyatındaki artışın, en fazla 40 bin lira civarında olması gerekir. Aslında un fiyatlarındaki artış ve buna bağlı olarak ekmek fiyatlarındaki artış, tamamen spekülaftir. Haksız kazanç sağlamayı amaçlamaktadır. Biz bu olayları, halkın ekmeğiyle oynamak olarak değerlendiriyoruz. Ancak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak bu tür spekülasyonlara müsaade etmeyeceğiz. TMOnun kuruluş amacından kaynaklanan piyasayı regüle etme hakkını kullanacağını da anlatan Bakan Gökalp, bu kapsamda TMOnun merkezlerinde peşin satışlara devam edildiği gibi, un fabrikalarına uygun şartlarda vadeli satış çalışmaları da başlatılmıştır. Ayrıca gerektiği takdirde ithalat yoluna da gidilecektir şeklinde konuştu. EKMEĞİN MALİYETİ Bakan Gökalp, 50 kilogramlık bir çuval unun maliyet hesabı konusunda da bilgi verdi. Gökalp, TMOun hesaplamalarına göre, bir çuval unun satış bedelinin 16 milyon 557 bin lira ile 17 milyon 500 bin lira arasında değiştiğini, ancak piyasada şu anda aynı miktardaki un fiyatının 20 milyon liradan satılmakta olduğunu söyledi. Toprak Mahsülleri Ofisinin ekmek maliyet hesaplaması da yaptığına işaret eden Bakan, 200 gram bir adet ekmeğin, fırıncı ve bayii karıyla birlikte 145 bin 971 liraya geldiğini anlattı. Diğer yandan TMOnun hesaplayarak Bakan Gökalpin sunduğu ekmek maliyetindeki mamüllerin oranlarına bakıldığında da, un bedelinin yüzde 34.4, işçilik giderlerinin yüzde 14.7, genel maliyet giderlerinin yüzde 27.2 payı olduğu görülüyor. Maliyet içindeki fırıncının karı yüzde 7.6 oranında kalırken, KDV yüzde 0.8, bayi karı da yüzde 15.3 olarak hesaplandı. | ||||
Bankaların kara tahtaları siliniyor | |||
|
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler | Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları |
|||||||||||||||||