Home page
Haber Menüsü


Gökalp: Buğdayda sıkıntı yok
Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, buğday açısından sıkıntı olmadığını belirterek, ekmek fiyatlarında gözlenen artışın tamamıyla spekülatif olduğunu söyledi.
Ankara
AA
3 Ekim— Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türkiye’nin buğday açısından herhangi bir sıkıntısı olmadığını belirterek, “Un fiyatlarındaki artış ve buna bağlı ekmek fiyatlarındaki artış, tamamen spekülatiftir. Haksız kazanç sağlamayı hedeflemektedir” dedi. Bakan Gökalp, yaptığı basın toplantısında, 2000-2001 tarım döneminde Orta Anadolu’da yaşanan kuraklık nedeniyle, Türkiye’nin hububat üretiminde bir miktar düşüş yaşandığını, bununla beraber, bu yılki buğday üretiminin 19 milyon ton civarında gerçekleştiğinin bilindiğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Buğdayda spekülasyon uyarısı
MSNBC News "Ekmek fiyatını fırıncı belirlemesin"
MSNBC News Gökalp: Krizden çıkılıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gökalp, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) geçen yıldan devreden 1.5 milyon, tüccar ve sanayicinin de 1.5 milyon tonluk stokları dikkate alındığında, hasat sonrası Türkiye’de 21-22 milyon ton buğday stoku oluştuğunu vurguladı.
       Bakan, gıda, tohumluk, yem vesair amaçlı buğday tüketiminin yıllık 16-17 milyon ton olduğunu belirterek, “ülkemizde buğday açısından herhangi bir sıkıntı yoktur” dedi. Basın toplantısında TMO’nun un satış fiyatları hakkında da bilgi veren Bakan, endişe edecek bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.
       
PİYASA DÜZENLENECEK
       Daha sonra ekmek maliyetinde buğdayın payının ne olduğuna açıklık getiren Bakan Gökalp, şunları söyledi:
       “Ekmek maliyetinde buğdayın payı yüzde 25 ve 30 olmaktadır. Buğday fiyatının bırakın artmasını, iki katına çıkması halinde dahi 200 gram ekmeğin fiyatındaki artışın, en fazla 40 bin lira civarında olması gerekir. Aslında un fiyatlarındaki artış ve buna bağlı olarak ekmek fiyatlarındaki artış, tamamen spekülaftir. Haksız kazanç sağlamayı amaçlamaktadır. Biz bu olayları, halkın ekmeğiyle oynamak olarak değerlendiriyoruz. Ancak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak bu tür spekülasyonlara müsaade etmeyeceğiz.”
       TMO’nun kuruluş amacından kaynaklanan piyasayı regüle etme hakkını kullanacağını da anlatan Bakan Gökalp, “bu kapsamda TMO’nun merkezlerinde peşin satışlara devam edildiği gibi, un fabrikalarına uygun şartlarda vadeli satış çalışmaları da başlatılmıştır. Ayrıca gerektiği takdirde ithalat yoluna da gidilecektir” şeklinde konuştu.
       
EKMEĞİN MALİYETİ
       Bakan Gökalp, 50 kilogramlık bir çuval unun maliyet hesabı konusunda da bilgi verdi. Gökalp, TMO’un hesaplamalarına göre, bir çuval unun satış bedelinin 16 milyon 557 bin lira ile 17 milyon 500 bin lira arasında değiştiğini, ancak piyasada şu anda aynı miktardaki un fiyatının 20 milyon liradan satılmakta olduğunu söyledi.
       Toprak Mahsülleri Ofisi’nin ekmek maliyet hesaplaması da yaptığına işaret eden Bakan, 200 gram bir adet ekmeğin, fırıncı ve bayii karıyla birlikte 145 bin 971 liraya geldiğini anlattı.
       Diğer yandan TMO’nun hesaplayarak Bakan Gökalp’in sunduğu ekmek maliyetindeki mamüllerin oranlarına bakıldığında da, un bedelinin yüzde 34.4, işçilik giderlerinin yüzde 14.7, genel maliyet giderlerinin yüzde 27.2 payı olduğu görülüyor.
       Maliyet içindeki fırıncının karı yüzde 7.6 oranında kalırken, KDV yüzde 0.8, bayi karı da yüzde 15.3 olarak hesaplandı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları