| | | Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının, Türkiyeden ekonomik, güvenli ve çevresel açıdan anlamlı bir şekilde hidrokarbon rezervinin Hazar Havzasından Batı piyasasına taşınmasına önemli rol oynayacağını belirten Bildacı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı 2005in başlarında faaliyete geçecek dedi.
Botaşın 40 yıl boyunca işletmeyi üstleneceğini, Türk hükümetinin projeye her türlü desteği vereceğini vurgulayan Bildacı, arazi satın alınması ile inşaatını kapsayan projenin 3. aşamasının Haziran 2002de başlayacağını ve detay mühendisliği çalışmalarının 32 ay süreceğini kaydetti.
PETROL DAHA DÜŞÜK FİYATLA ALINACAK
Proje maliyetinin 2.4 milyar dolar olduğunu bildiren Bildacı, Türkiye kısmı, arazi maliyetleriyle toplam 1.4 milyar dolar. Tamamen sponsorlar tarafından karşılanacak. Türkiye, projeye sadece 300 milyon dolarlık hükümet garantisi veriyor diye konuştu. Gökhan Bildacı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattından ilk 16 yılda 140-200 milyon dolar, 17-40 yıl arasında da 200-300 milyon dolar gelir elde edilmesinin beklendiğini kaydetti.
Boru hattıyla, ekonomik açıdan nakliye maliyetlerinin düşmesi nedeniyle Türkiyenin petrolü daha düşük fiyatla alacağını ifade eden Bildacı, Türk sanayi mallarının da rahatça Türk cumhuriyetlerine ihraç edilebileceğini belirtti.
Avrupa Topluluğu Güvenlikten Sorumlu Yöneticisi Johannes Enzmann da, Türkiye doğalgaz piyasasının Avrupadaki en dinamik piyasa olduğunu, Türkiyenin çok büyük doğalgaz tüketicisi konumuna geldiğini söyledi. Enzmann, Doğalgaz tüketimi, Almanya ve İtalya ile neredeyse eş dedi.
Çok çeşitli tedarik portföyü bulunan Türkiyenin bir tedarik geçiş ülkesi haline geleceğine işaret eden Enzmann, Avrupaya tedarik edilen gazın yüzde 70i Türkiyeden transit geçiş yapıyor. Türkiye Avrupanın doğalgaz kapısı haline gelecek. Türkiye, yeni tedarikçilerin Avrupa Birliği piyasasına girmesinde çok önemli rol oynayacaktır dedi. Konferans, yarın sona erecek. | |