Home page
Haber Menüsü


Linn: Türkiye yolsuzlukla mücadelede kararlı
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, hükümetin kapsamlı yolsuzlukla mücadele stratejisindeki ısrarının Dünya Bankası’nı cesaretlendirdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Sezer de, yolsuzluklarla mücadelede kararlılığın ortaya konulmasını istedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
21 Eylül — Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, hükümetin, Türkiye için kapsamlı bir yolsuzlukla mücadele stratejisi konusundaki kararlılığının Dünya Bankası’nı cesaretlendirdiğini belirtti. Linn, “Türkiye’de Etkin Yönetim ve Yolsuzlukla Mücadelenin Geliştirilmesi” konulu konferansa gönderdiği mesajda, Türkiye’de yeniden yapılanma konusunda alınan mesafeleri vurguladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, gönderdiği mesajda, yolsuzlukla savaşım konusunda kararlılığın şart olduğunu bildirdi.

   
 
       
    MSNBC News Temizel: Yolsuzluk dinamizm değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn
Linn        Linn, “Bankaların denetimi konusunda AB ve uluslararası standartlara yaklaşılmıştır. Yasal ve düzenleyici yapı güçlendirilmiş, bankacılık sistemi önemli ölçüde yeniden yapılandırılmıştır. Kamu bankalarının yönetim yapısını değiştirmek ve özel bankaların sermaye yapısını güçlendirmek konusunda ise epeyce yol alınmıştır” dedi.
       Linn bu arada yolsuzluğun, şirketler ve vatandaş için yüksek vergi anlamına geldiğini, küçük işletmeler ve düşük gelir grubundakilere ise ağır yük getirdiğini bildirdi.
       
MESAJI CHHİBBER SUNDU
       Programda yer almasına karşılık, ABD’deki terörist saldırılar nedeniyle konferansa katılamayan Linn’in mesajı, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chibber tarafından sunuldu.
       Chibber’in yaptığı sunumda Linn, hükümetin mali sektör raporlarına öncelik verdiğini, mali sektörün Dünya Bankasının yardımları arasında en öncelikli alanın olduğunu, bu reformların etkin yönetimi geliştirip bankacılık sisteminde yolsuzluk yapılması ihtimalini azalttığını belirtti. Linn, BDDK’nın oluşturularak etkin bir biçimde çalışmasının mali sektörde kalıcı etkiler yapacağını söyledi.
       Türkiye’ye kamu sektörü reform programı kapsamında kamu harcama yönetiminde şeffaflık ve etkinliği artırmak için yardımcı olduklarını da hatırlatan Linn, bu reformun etkin bir kamu mali yönetiminin yanı sıra yine etkin bir kamu borç yönetimi sağlayacağını kaydetti.
       Linn mesajında, yeni kamu satın alma ve ihale kanunun yolsuzluğu azaltarak, ileriye adım atabilmek için önemli bir fırsat sunduğunu da belirtti.
        8

Halk enflasyon, işsizlik, rüşvet ve yolsuzluktan şikayetçi

Türkiye'de çözülmesi gereken en önemli sorunların başında enflasyon ve hayat pahalılığı, işsizlik ile rüşvet ve yolsuzluk geliyor. TESEV'in yaptırdığı ''Hanehalkı Yolsuzluk Araştırması'' sonuçları da, seminerde açıklandı.

Araştırma kapsamında ''Türkiye'de çözülmesi gereken en önemli sorun nedir'' sorusuna verilen yanıtlarda, enflasyon ve hayat pahalılığı ilk sırayı, işsizlik ikinci sırayı, rüşvet ve yolsuzluk ise üçüncü sırayı alırken, eğitim, Güneydoğu sorunu, demokrasi, sağlık ve ahlaki yozlaşma bunları izledi.

Güvenilen kurumlar sıralamasında ise Silahlı Kuvvetler, AKUT ve üniversiteler ilk üç sırayı alırken, merkezi yönetim, TBMM ve siyasi partiler son üç sırayı paylaştılar.

       Hükümetin tarım, enerji ve telekomünikasyon sektörlerinde rekabetiartırmak, düzenlemeyi güçlendirmek, kitleri şeffaf olarak özelleştirmek yolunda önemli reformlar kaydettiğini hatırlatan Linn, yeni kurulan Telekomünikasyon Düzenleme Kurulu ile kurulma aşamasında olan Enerji Kurulu’nun iyi işletilmeleri durumunda suistimale açık olan bu alanlarda şeffaflığı artırıp karar mekanizmalarını siyasetten ayırmada önemli bir rol oynayacaklarını bildirdi.
       Hükümetin, Yolsuzlukla Mücadeleyi Yönlendirme Komitesi önderliğinde Türkiye için kapsamlı bir yolsuzlukla mücadele stratejisi konusundaki kararlılığının, Dünya Bankası’nı cesaretlendirdiğini belirten Linn, bu alandaki yapısal ve kurumsal reformların önemine dikkati çekti.
       
YOLSUZLUK YÜKSEK DÜZEYDE VERGİYE EŞİT
       Yolsuzluğun, şirketler ve vatandaşlar için “yüksek düzeyde vergi” anlamına geldiğini, ayrıca küçük işletmeler ile düşük gelirliler üzerine ağır bir yük getirdiğini belirten Linn, yolsuzluk ve etkin olmayan bir yönetimin, büyümenin önündeki en büyük engeller olduğunu ifade etti.
       Linn mesajında, yolsuzluk ve etkin yönetim konusunda son 5 yıl içinde çok sayıda ülkenin, Dünya Bankası’ndan yardım alabilmek için başvuruda bulunduğunu da kaydetti.
       
SEZER: KARARLILIK ORTAYA KONULMALI
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
Sezer        Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, seminere gönderdiği mesajında, “Türkiye, bir yandan yönetimin etkinleştirilmesi için arayışlarını sürdürürken, diğer yandan da ülke ekonomisini sıkıntıya sokan yolsuzluklarla savaşım konusunda kararlılığını ortaya koymak zorundadır” dedi.
       Her şeyden önce ekonomik istikrarın sağlanması, bütçe ve muhasebe sisteminin etkinleştirilmesi, kapsamlı bir yargı ve yönetim reformunun yapılması gerektiğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, “Dokunulmazlıklar yeterli ölçüde sınırlandırılmalı, yargısal savaşıma olanak sağlanmalı, etkin yönetime işlerlik kazandırılmalı, bürokratik işlemler azaltılmalı, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için önlem alınmalı” şeklinde görüş bildirdi.
       Cumhurbaşkanı Sezer mesajında, temiz toplum yaratılması yönündeki kararlılığın, yolsuzlukla savaşımda var olan ve alınacak önlemlerin başarı şansını artıracağını ifade ederken, ülkenin yolsuzlukla savaşım ve yönetimde saydamlığın sağlanması konusunda başlatılan çalışma ve kamuoyunun artan duyarlığının, gelecek için kendilerini umutlu kıldığını kaydetti.
       
ECEVİT: DUYARLIYIZ
       Başbakan Bülent Ecevit de mesajında, etkin yönetim ve yolsuzlukla mücadele konusuda konferans düzenlemesinin çok yerinde bir girişim olduğunu belirtti.
       Mesajında “yolsuzlukla mücadeleye büyük önem veren 57. hükümet, yolsuzlukların üzerine duyarlılık ve etkinlikle gitmede kararlıdır” diyen Ecevit, hükümetin insiyatifi dışında bilimsel kuruluşların çalışmaları ve uluslararası deneyimlerinden yararlanmak gerektiğini dekaydetti.
       
BAHÇELİ: TERÖR KADAR TEHLİKELİ
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, konferansa gönderdiği mesajda, yolsuzluğun en az terör kadar tehlikeli olduğunu belirterek, “Yolsuzlukların toplum hayatını, demokratik rejimi ve ahlaki değerleri tahrip etmesi nedeniyle yolsuzlukla mücadeleyi milli siyaset konusu olarak telakki etmekteyiz” dedi.
       
TÜRK: YOLSUZLUK, GÖREV SUÇU
       Konferansta bir konuşma yapan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yolsuzluğu görev suçu olarak tanımladı. Yolsuzluğun demokrasi ve hukuk devleti için ciddi bir tehlike olduğunu söyleyen Bakan Türk, “Yolsuzluk, hukukun işlemediğini gösterir” dedi.
       
ODUNCU: YABANCI YATIRIMI ENGELLİYOR
       Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Oduncu da yolsuzluğun yabancı sermaye yatırımlarını engellediğini kaydetti. Oduncu, yolsuzluk endeksinde bir puanlık artışın, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında yüzde 11’lik bir azalışa neden olduğunu belirterek, “Bu ise marjinal vergi oranını yüzde 3.6 oranında yükseltmekle eşdeğer olumsuz bir etki yaratmaktadır” dedi.
       Oduncu, yolsuzlukla mücadele stratejisinin üç temel unsurunu ise “önleme, eğitim ve cezalandırma” olarak sıraladı.
       
HİSARCIKLIOĞLU: YOLSUZLUK EN BÜYÜK SORUN
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, yaptığı konuşmada, yolsuzluğun genel olarak, uygar dünyanın önündeki en büyük sorunlardan biri olduğunu vurgularken, uluslararası camiada yarattığı kötü imajın, finansman temininde ülke riskleri ve maliyetlerini yükselttiğini söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de Etkin Yönetim ve Yolsuzluklarla Mücadelenin Geliştirilmesi Konferansı”nda yaptığı konuşmada, yolsuzluğun iyi yönetim anlayışını zayıflattığını, kamu politikasını kökünden bozduğunu, kaynakların etkin dağılımını engellediğini, özel sektörün gelişmesini zayıflattığını ve toplumda gelir düzeyi düşük kesimleri yaraladığını belirtti.
       Yolsuzlukla mücadele için özellikle devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları da dahil, ilgili tüm kesimlerin iştirak edeceği bir katılımla, bütünlük ve sorumluluk ile çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yolsuzlukların boyutunun giderek büyüdüğünü, dünyadaki değişime bağlı Türkiye’de de sürdürülebilir bir yapıya oturtulması gerektiğini bildirdi.
       Yargı sistemine de değinen Hisarcıklıoğlu, yargı mensuplarının bireysel olarak güvenilir olmaları ve yargı sisteminin bağımsızlığını zedeleyecek davranışlardan kaçınması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, yargı mensuplarının güvenilirliğinin, başlı başına, bağımsız bir yargı sisteminin temel unsuru olduğunu kaydetti.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları