Home page
Haber Menüsü


 
Angelina Jolie, Lara Croft'ı koluna 'Lady Croft' yazacak kadar sevmiş.
Angelina Jolie’den “Lara Croft”
Oscar ödüllü genç oyuncu sanal dünyanın gözüpek kadını Lara Croft’u perdeye yansıtma sürecini, film çekimlerinde yaşadıklarını anlattı.
 
    24 Eylül—  Video oyununun sinemaya aktarılmasında Lara Croft’u canlandıracak isim olarak neredeyse tek aday olan Angelina Jolie, Lara’nın çok zor bir kadın olduğunu, bu nedenle onu canlandırırken bir çok zorlukla karşılaştığını itiraf ediyor.  

   
 
       
    MSNBC News Lara Croft: Tomb Raider
MSNBC News Ölümle dans eden güzel
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Lara Croft rolünün size teklif edilmesi nasıl oldu? Senaryoyu okumadan önce ve sonra neler düşündünüz?
       
       A. Jolie- “Böyle bir filmin çekileceğinin gündeme gelmesinden sonra başrol için benimle görüşeceklerini duyduğumda açıkçası hiç de iyi fikir değil diye düşündüm. Yönetmen Simon West ile tanıştığımda senaryo üzerinde çalışma devam ediyordu. Filmin yapımında görev alan insanlarla tanıştıktan sonra fikrim değişmeye başladı. Her şeyin çok farklı olacağını anladım. Onlarla konuşup söylediklerini dinledikten sonra bu konudaki düşüncemi değiştirmem gerektiğini anladım. Bu biraz uzun sürdü ama sonuçta filmde isteyerek oynadım.”


       
       Yönetmen Simon West bir söyleşisinde Lara Croft rolüyle ilgili tüm beklentisini karşıladığınızı ve aynı zamanda rolünüzü kusursuz yaptığınızı söyledi. Bir oyuncu olarak Lara Croft rolünü oynarken özel zorluklarla karşılaştınız mı? Lara Croft karakteri için ne düşünüyorsunuz?
       
       A. Jolie- “Lara’yı gerçekten çok sevdim. Bir oyuncu olarak belki de bugüne dek yaptığım en zor roldü. Çünkü kendi kişiliğinizi ya da çevrenizde görebileceğiniz başka insanların kişiliğiyle ilgili rolleri oynamak kolaydır ama Lara Croft hiçbir kalıba uymayan fantastik bir karakterdi. Doğanın içinden fışkırmış bir güç anıtıydı. Zorluklardan birisi de İngiliz olmayışımdı. Çünkü Lara Croft karakterini fazlasıyla İngiliz bulmuşumdur. İngiltere’de doğup orada yetişmiş, İngiliz kültürünü, aksanını ve özellikle de yukarı sınıf yaşam tarzıyla ilgili herşeyi kişiliğinde özümsemiş birisini anlayabilmeyi çok istedim. Lara Croft bir Lady’dir. Bence o Lady Lara Croft’tur. Bu yüzden bir lady olmanın incelikleri konusunda biraz pratik yapmam gerekti. Ardından da fiziksel eğitim süreci geldi. 3 aya yakın devam eden fiziksel eğitim döneminde maceracı ruha uygun düşünebilmeyi ve vücudumu güçlendirmeyi öğrendim.”
       
       Simon West’ten bir görüş daha... Siz olmadan böyle bir filmin asla yapılamayacağını ve Lara Croft rolü için sizden başka hiç kimseyi hayal bile edemediğini söylüyor. Lara karakterinde kendinizden bazı parçalar buluyor musunuz? Eğer buluyorsanız aranızdaki benzerlikler neler?
       
       A. Jolie- “Lara’nın doğru olduğuna inandığı kavramlar adına mücadele verdiğini düşünüyorum. Adaletsizlikten hoşlanmıyor. Başı belada olan dostlarının hemen yardımına koşan çok iyi bir arkadaş. Doğrusunu söylemek gerekirse Lara’nın kişiliğini beğendim. Ona benzediğimi düşünmek de çok güzel bir şey. Çünkü gerçekten çok cesur bir kadın...”
       
       Şimdiye dek ‘Gia’ ve ‘Girl, Interrupted’ gibi filmlerdeki duygusal ve dramatik rollerle tanındınız. Olaya oyunculuk açısından bakacak olursak, Lara Croft rolüne hazırlanırken yaklaşımınız diğer rollerinizden farklı mıydı, yoksa arada bir fark görmeyip aynı yöntemlerle mi hazırlandınız?
       

       A. Jolie- “Çoğunlukla aynı diyebilirim. Daha doğrusu genelde aynı demek daha doğru olur. Yalnız Lara Croft’ta şimdiye dek canlandırdığım karakterlerden fazla bir şeyler vardı. Daha önce de söylediğim gibi o bir Lady idi. Avrupa’da yetiştiği için de kültürü çok farklıydı. Bunun yanısıra bir de askerlere özgü kahraman bir kişiliği vardı. Yaşamının çocukluk dönemine ait çok farklı bir özgeçmişe sahipti. Lara Croft karakterini yaratmak, bir dünyayı, bir insanı ve tüm bir yaşam tarzını yaratmak gibiydi. Ayrıntıya inilmesi şarttı ve bunu yaparken de hiçbir parçanın gözden kaçırılmaması gerekiyordu.”
       
       Bu söylediğinizden başka bir soru çıkıyor. Rolünüzü oynarken senaryoda mutlaka betimlenmesi gerekmeyen bir özgeçmiş öyküsü mü yarattınız yoksa bir yandan prodüksiyon devam ederken bir yandan da Lara karakterini yorumlayıp geliştirme yoluna mı gittiniz?
       
       A. Jolie- “Elbette ki geliştirme yolunu seçtim. Bir filmde oynarken canlandırdığınız karakterle birlikte siz de bir maceraya yelken açarsınız. Bu yüzden filmin çekimleri sırasında değiştiğimi düşünüyorum. Lara da değişti tabii... Açıkçası kafamdan çok fazla şey yaratmama gerek kalmadı. Çünkü Lara Croft zaten bilgisayar ortamında yaratılmış bir karakterdi. Popüler oyunun kahramanıydı ve herkes onun hakkında herşeyi biliyordu. Hayranları Lara’nın kim olduğunu, kaç yabancı dil bildiğini, gittiği okulları, nasıl bir eğitim aldığını zaten biliyorlardı.
       Önünüze hazır bir paket biçiminde sunulmuş bu tip karakterler için farklı bir yaklaşım gereklidir. Çünkü insanların o karakter konusunda zaten öngörüşleri vardır. Bunu da çekimler sırasında anladım. Küçük çocuklar önüme çıkıp Lara’nın su altında soluğunu tutarak kaç dakika kalabileceğini soruyorlardı. Ayrıca, sormakla da kalmayıp yapmamı da istiyorlardı. Kısacası Lara rolünü oynarken tuhaf bir durumla karşılaştım. Karakteri yaratmaktan çok ona tam anlamıyla uyum sağlamayı hedefledim.”
       
       Bu film, Kamboçya’da son otuz yıldan bu yana çekilmesine izin verilen ilk yabancı film oldu. Orada çekim yapmak hoşunuza gitti mi? Dünyaya bakışınızda değişiklik oldu mu?
       
Kamboçya'da 30 yıldan sonra çekimine izin verilen ilk film tomb Raider oldu.
       A. Jolie- “Savaştan sonra orada çekilen ilk filmdi. Dünyaya bakışımı şu ya da bu şekilde elbette değiştirdi. Öncelikle dünyamızın aslında ne kadar büyük olduğunu ve ne kadar değişik kültürlerin varolduğunu farkettim. Ergenlik dönemimde ben de farklı şeyler öğrenerek büyümüştüm ama farklı insanlarla farklı kültürleri hiç tanımadığımı anladım. Örneğin Kamboçya’da neler olup bittiği ve Pol Pot rejimiyle ilgili hiçbir şey bilmiyormuşum. Okuldaki derslerde bize Kamboçya gerçeğinin anlatılmamış olmasından şoke oldum. Çünkü oradaki insanlar Pol Pot yönetiminden kalan acıları hâlâ çekiyorlar.
       Ayrıca o bölgedeki spiritual ortam ve insanların bize karşı sıcak yaklaşımları hoşuma gitti. Biliyor musunuz, eğer ki Kamboçya hükümetinden izin çıkmasaydı biz oraya gidemeyecektik. Tapınaklara girmemize izin vermeleri büyük olay. Ayrıca şimdiye kadar gerçek bir keşişle hiç karşılaşmamıştım. Gerçek bir manastır tapınağında da bulunmamıştım. Oradaki ayinler ve keşişlerin insanları kutsaması gibi olayların hepsi büyüleyiciydi. Şimdiye kadar gördüğüm en büyüleyici ülkeydi.”
       
       Filmdeki fiziksel güç gerektiren sahnelerin büyük bölümünü kendiniz mi yaptınız? Bu sahneler için nasıl hazırlandınız? Çalışmalarınız sırasında yaralanmalar falan oldu mu?
       
       A. Jolie- “Gerçekten zor bir eğitim süreciydi. Üç aya yaklaşan eğitim sürecinde temel vücut güçlendirme eğitiminden jimnastiğe, kick-box’tan silah eğitimine ve savaş balesine kadar herşeyi öğrendim. Delirtici bir tempoda ve her gün... Beslenme alışkanlığım değişti. Sigara ya da şarap içmek yoktu. Çok katı bir biçimde düzenlenmiş günlük programa göre yaşamaya başladım. Belirli düzeyde yetenek kazandıktan sonra çekimler sırasında gücünüzü korumak için çaba harcamanız ve her yeni çekim gününde aynı şeyleri yapabileceğiniz enerji düzeyini korumanız gerekli...


       Ancak vücudumun çeşitli yerlerinde sıyrıklar ve yaralanmalar oluştu tabii.. Örneğin büyük bir avizedeki ampullere çok yakın durmamdan dolayı bacağımda küçük bir yanık izi oluştu. Başka bir günde de ayak bileğimdeki ciddi incinme nedeniyle soluğu hastanede aldım. Birkaç gün bastonla yürümek zorunda kaldım. Normal yürüyebilinceye kadar çekimlere birkaç günlük ara verildi. Bunlar anımsayabildiklerimden birkaçı... Bunların dışında da incinme ve yaralanmalar var. Ancak tüm zorluklara karşın filmdeki sahneleri tam anlamıyla başarabildiğim için gurur duyuyorum.”
       
       “Hem bir oyuncu hem de bir insan olarak ‘Tomb Raider’ deneyimi size neler kazandırdı?”
“Bu rol, şimdiye kadar oynadığım tüm rollerden farklıydı. Sıradışı bir filmin sıradışı karakterini canlandırıyordum. İnanır mısınız, kendimi birkaç aylığına orduya katılmış gibi hissettim. Çekimler sırasında benliğimin bir yanı Lara Croft, diğer yanı ise Angelina Jolie’ydi. Başka bir deyişle kişilik bölünmesi denilen olayı ciddi ciddi yaşadım.”

       
       A. Jolie- “Şimdi artık daha güçlü bir insanım. Lara’nın kişiliğinde evrensel birşeyler var. Çekimler için gittiğimiz farklı farklı ülkelerde gördüğüm herşeyin bana büyük katkısı oldu. Her şeyden önce hayata karşı daha açık olmayı öğrendim. Şimdiye kadar oynadığım tüm rollerden farklıydı. Sıradışı bir filmin sıradışı karakterini canlandırıyordum. İnanır mısınız, kendimi birkaç aylığına orduya katılmış gibi hissettim. Çekimler sırasında benliğimin bir yanı Lara Croft, diğer yanı ise Angelina Jolie’ydi. Başka bir deyişle kişilik bölünmesi denilen olayı ciddi ciddi yaşadım.”
       
       “Biraz da oyunlar ve bilgisayarlar konusunda konuşalım. Bugüne kadar hiç ‘Tomb Raider’ oyunu oynamış mıydınız?”
       
       A. Jolie- “Evet ama daha iyi öğrenmem için kurs verdiler. Çünkü ‘Tomb Raider’ oyununda iyi değildim. Oyunla ilgili kursu direkt olarak oyunun yaratıcılarından aldığım için şimdi daha iyiyim. Ne kadar sır varsa hepsini bana verdiler diyebilirim.”
       
       “Diğer video oyunlarını da oynuyor musunuz?”
       
       A. Jolie- “Hayır. Oynayabildiğim tek oyun ‘Tomb Raider’ oldu.”
       
       “Bir söylentiye göre ‘Tomb Raider’ oyununun hayranlarının bu rol için tek tercihi sizmişsiniz. Bu konuda ne hissediyorsunuz?”
       
       A. Jolie- “Rolü kabul etmeden önce böyle bir şey okumuştum. Zaten oyunun hayranları başka türlü düşünseydi asla kabul etmezdim.”
       
       “Bu filmin çok bilinen bir video oyunundan uyarlandığını düşünecek olursak, Lara Croft karakterinin de bir beklentiler paketi şeklinde karakter olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla medyanın ilgisi de başka filmlere kıyasla büyük oldu. Rolü almadan önce bunları gözönüne aldınız mı, yoksa ne olursa olsun diyerek mi yola çıktınız?”
       

       A. Jolie- “Aslına bakarsanız filmin çekimleri başlamadan önce ne büyük bir işe giriştiğimin tam anlamıyla farkında değilmişim. Filmin çekimleri ilerledikçe Lara Croft’un ne kadar popüler olduğunu ve herkesin onu çok iyi tanıdığını anlamaya başladım. Oldukça tuhaf ve ürkütücü bir duygu bu... İnanır mısınız hâlâ bu duyguya alışmaya çabalıyorum. Gerçek olan bir şey varsa, o da ‘Lara Croft: Tomb Raider’ın iyi bir film olduğudur. Bizler işimizi yaptık ve şimdi seyircinin keyif almasını umuyoruz. Olay bu kadar basit...”
       
       “Şimdiki soru öncekine bağlı... ‘Tomb Raider’da oynamayı kabul ederken kişisel hedefiniz neydi? Bu hedefinize ulaştığınızı hissediyor musunuz?”
       
       A. Jolie- “Evet. Sanırım herkes mücadele etmeyi sever. Daha iyi olmayı, önceden yapmadığımız şeyleri yapmayı severiz. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar zor bir işi başarabileceğimi sanmıyordum. Fiziksel açıdan başarır mıydım, bundan da emin değildim. Ancak kendi kişiliğimdeki limitleri görebilme ve bunları aşabilme açısından çok sağlıklı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Gerek beyinsel, gerek fiziksel açıdan her türü zorluğun altından başarıyla kalkabildim.
Lara Croft, değişik ülkeleri gezen ilginç bir kadın

       Bu film için global bir macera yorumunu yapıyorlar. Ama bence ‘Tomb Raider’ın konusunda gerçek olan birşeyler de var. Lara Croft çeşitli ülkelere yolculuk yapıyor. Oralarda yaşayan insanları ve geçmişini anlayabiliyor. Filmi izleyenleri bu açıdan düşündürecek bir yapıt bu... Sonuç olarak ‘Lara Croft: Tomb Raider’ın iyi bir film olduğunu düşünüyorum. Hatta insanların beklediğinden daha da iyi...”
       
       “Filmin hit olması bekleniyor. Bir devam filmi teklifi yapılsa ilgilenir miydiniz?”
       
       A. Jolie- “Devam filmi için şimdiden sabırsızlanıyorum. Umarım herşey yolunda gider ve devam filmi de gündeme gelir. Eğer benim oynamamı isterlerse, buna hazır olduğumu şimdiden bilsinler. Lara Croft bundan sonraki macerasında nereye gitmeyi düşünüyorsa ben de oraya gitmeye hazırım.”
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları