Home page
Haber Menüsü


Küresel durgunluk kaygısı artıyor
Bush, geçen haftaki saldırıların ardından, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir paket hazırlamaya hazır olduğunu söyledi. Avrupa hükümetleri faiz indirimiyle ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor. Latin Amerika ülkeleri ise, büyüme hedeflerini aşağı çekti.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
18 Eylül— ABD borsalarının, saldırılardan sonraki ilk işlem gününde sertçe düşmesi, Amerikan halkının ekonomiye olan güveninin zedelenmesi ve harcamaları kesme ihtimali ABD Başkanı George W, Bush’u ekonomik konulara yöneltti. Bu arada gelişen ve gelişmekte olan tüm ülkeler, başını ABD’nin çekeceği küresel durgunluktan daha az yara almak için önlem alma çabasına girdi.

   
 
       
   
MSNBC News ABD ekonomik silahlar da kullanacak
MSNBC News Bush'tan havayollarına yardım emri
MSNBC News ABD havayolları işten çıkarıyor
MSNBC News Honda, ABD stratejisini değiştirecek
MSNBC News IMF-Dünya Bankası toplantıları iptal edildi
MSNBC News Bin Ladin'e 'açığa satış' soruşturması
MSNBC News Reklamlar durdu, sektör endişeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başkan Bush, geçen haftaki saldırıların ardından, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir paket hazırlamaya hazır olduğunu söyledi. Beyaz Saray danışmanlarıysa, yeni vergi indirimlerinin gündeme gelebileceğini belirtti.
       Global durgunluk endişesinin saldırılar öncesinde de tartışma konularından biri olduğunu hatırlatan uzmanlar, saldırılar sonrasında durgunluğun daha da büyük bir kaygı yarattığını belirtiyor.
       Terörist saldırılar sonrasında alevlenen “Global durgunluk olacak mı?” sorusuna, büyük merkez bankalarından yanıtlar geliyor. Dün ABD’nin ardından Avrupa ve Kanada merkez bankalarının işbirliği içinde faiz indirimine gitmesi bu girişimlere iyi bir örnek olarak gösteriliyor.
       
FAİZ İNDİRİMLERİ SÜRÜYOR
       FED’in dünkü faiz indirimi, tüm dünyada bir faiz düşürme dalgası yarattı. Bugün de Japonya ve İngiltere merkez bankaları faiz düşürdüklerini duyurdu. FED, dün Wall Street’in açılışı öncesinde, sürpriz bir kararla kısa vadeli faiz oranını yarım puan indirerek yüzde 3’e düşürmüştü.
       Ardından Kanada ve Avrupa merkez bankaları faiz oranlarını yarımşar puan aşağı çektiklerini açıkladı. Faiz indirimi bugün Japon Merkez Bankası’nın faizini yüzde 0. 25’ten 0.10’a indirmesiyle sürdü.
       İngiltere Merkez Bankası ise yüzde 5 olan faizini yüzde 4. 75’e çekti.
       
JAPONYA PARA POLİTİKASINI GEVŞETİYOR
       Bu arada Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) izlediği para politikasını gevşetmesi bekleniyor. Japonya’da izlenen para politikasının gözden geçirildiği, iki gün sürecek olan BOJ toplantısında acilen bu yönde bir karar çıktı. BOJ, reeskont oranlarını yüzde 0.15 oranında düşürme kararı aldı.
       2001 yılının ilk aylarında aldığı bir kararla uyguladığı faiz hadlerini yüzde sıfıra yakın indiren BOJ, böylece yüzde 0.25 olan iskonto faiz oranınlarını yüzde 0.10’a düşürdü.
       ABD’de geçekleştirilen terörist saldırılar ardından acil önlemler alan BOJ, şimdiden piyasaya ilave olarak 2 trilyon yen (17 milyar dolar) verdi.
       
FRANSA HEDEFİ DEĞİŞTİRMİYOR
       Öte yandan Fransa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Salı günkü terörist saldırıların ardından Fransa için yapılmış olan büyüme tahminlerini değiştirme gereği görmediğini açıkladı.
       Trichet, Fransa’nın üçüncü çeyrekte yüzde 0. 4 oranında büyümesini beklediklerini ve bu tahminin değişmeyeceğini belirtti.
       
AVRUPA’DA ZARAR GÖRENLERE YARDIM
       Euro Bölgesi Maliye Bakanları Grubu Başkanı Didier Reynders, Avrupa Birliği’nin, ABD’ye yapılan saldırılar nedeniyle zarar gören sektörlere yardım edebileceğini söyledi. Reynders, Financial Times’a verdiği demeçte, havayolları sektörüne yardım ABD’de gündemdeyse, Avrupa’da da gündeme gelebileceğini söyledi.
       Ancak Reynders, bütçe istikrar paketinden vazgeçilmeyeceğini sözlerine ekledi.
       Diğer yandan, British Airways ve Virgin Atlantic Havayolları, İngiliz hükümetiyle sektörün içine girdiği durumu görüşeceğini açıkladı.
       
BELİRSİZLİK LATİN AMERİKA’YI DA ZORLUYOR
       ABD’deki terörist saldırılar ve ileride ne olacağının kesin olarak belli olmaması, bu ülkeyle en çok ticaret yapan Latin Amerika ülkelerini de olumsuz etkiliyor. Makro ekonomik hedeflerini yeniden gözden geçirmeye başlayan Brezilya, daha önce yüzde 4.5’luk büyüme oranını yüzde 2.8’e çekmesine rağmen, bu büyüme rakamına da güvenmiyor.
       Brezilya Merkez Bankası Başkanı Arminio Fraga, düzenlediği basın toplantısında, bu yıla ilişkin yüzde 2.8’lik büyüme rakamını, bir kaç gün içinde yeniden revize ederek küçükteceklerini söyledi.
       Uzmanlar, Latin Amerika ülkeleri için iyimser olmanın zor olduğunu, savaş ihtimalini bir yana bırakacak olursak, tüketici ve yatırımcının, ABD’deki terörist saldırılar nedeniyle zayıfladığını vurguluyorlar.
       Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (NAFTA) üyesi Meksika’nın ise önceki yıllarda ABD ile yaptığı serbest ticaret nedeniyle önemli bir büyüme gösterdiği belirtilirken, ABD ekonomisindeki durgunluğun, Meksika’yı çok olumsuz etkileyeceği kaydediliyor.
       Bu arada Arjantin’in de sermaye çıkışını durdurabilmek için, IMF’den 22 milyar dolarlık bir mali yardıma ihtiyacı olduğu ifade ediliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları