Home page
Haber Menüsü


ABD ekonomik silahlar da kullanacak
Ticaret, krediler, müttefiklere yardım... ABD, düşmanlarına karşı her türlü yaptırımı uygulamaya hazırlanıyor.
Washington
NTV-MSNBC
18 Eylül— ABD, terörizme karşı giriştiği savaşta, askeri gücü kadar ekonomik gücünü de müttefikler kazanmak ve düşmanlarını yıldırmak için kullanacağını bildirdi. Bush yönetimi, krediler, yaptırımlar, ticari tedbirler ve yardım paketleri üzerinde çalışıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Ticaret Temsilcisi Robert B. Zoellick, güvenlik stratejilerini tamamlamak için ekonomik bir stratejiye de ihtiyaç duyduklarını belirtti. Geçen haftaki saldırıların Dünya Ticaret Merkezi kadar Pentagon’u da hedef aldığını hatırlatan Zoellick, “Düşmanlarımız Amerika’nın gücünün güvenlik, ekonomi ve politikadan kaynaklandığının farkındalar. Bu nedenle, cevabımız tek boyutlu olamaz” diye konuştu.
       
ÇİN KONUSUNDA MUTABAKAT
       Bush yönetiminin uluslararası bir koalisyon yaratma isteği doğrultusunda yürürlükte olan pek çok tedbir de yeni bir önem kazandı. Hafta sonu, Zoellick, Afganistan’la sınırı olan ve Pakistan’la güçlü bağları bulunan Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne giriş yolunu açan görüşmelerin tamamlanmasına yardımcı oldu.
       
DİĞER ÜLKELERLE DE ANLAŞMALAR YOLDA
       Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi olan Endonezya Başkanı Megawati Sukarnoputri’nin bu hafta Washington’a yapacağı gezi sırasında da bir ticaret anlaşması yapılması bekleniyor.
       ABD’ye desteğini açık bir şekilde duyuran Ürdün’le de yapılması planlanan serbest ticaret anlaşmasının Senato’dan geçmesi için çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Kanun, Beyaz Saray tarafından da kabul edilmişti.
       Yüklü borç altında bulunan Pakistan, eğer ABD ile işbirliğine gidecekse, mümkün olanın en fazlasını almak istiyor. 30 milyar dolarlık borç ve geniş ABD yaptırımları altında ezilen, hiçbir yabancı yatırımın girmediği ve halkın üçte birinin yokluk içinde yaşadığı Pakistan, bu işbirliğini, acil şekilde ihtiyaç duyduğu ekonomik kazançlara dönüştürebilir.
       ABD Dışişleri Bakanı Colin L. Powell ise, geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD’nin şu anda bu kadar yardım yapabilecek durumda olmadığını; fakat Pakistan Hükümeti ile ilişkilerini geliştirmek için pek çok yol bulabileceklerini ifade etti.
       ABD, müttefikleri için yardım umudu yaratırken, Ortadoğu’daki pek çok muhtemel müttefik, dün, yakın bir karışıklıktan korkan ABD’nin hükümetler ve iş çevrelerinin aldığı borçların maliyetini yükseltmesi üzerine yeni masraflarla karşı karşıya kaldı. Bir bankacı, Lübnan için borç almanın bedelinin keskin bir şekilde yükseldiğini belirtirken, son zamanlarda gerçekleşen gerilemeleri yükselişe geçirmeye çalışan Türkiye’deki borsaların da Türkiye’nin savaşa girmesi korkusuyla tekrar düşüşe geçtiğine işaret etti.
       
PARA TAKİBİ
       ABD, aynı zamanda, terörist gruplarla bağlantısı olan paraların da takibi konusunda yabancı ülkelerin yardımını istiyor.
       Hazine Bakanı Paul H. O’Neill, dün yaptığı açıklamada, giriştiklerinin sıradan bir savaş olmadığını belirterek, “Düşmanlarımızın kim olduğunu, paralarını nerede sakladıklarını öğrenmek ve bu paraları ellerinden almak için medeni ülke liderlerinin yardımına ihtiyaç duyuyoruz. Bu aynı zamanda mali bir savaş” diye konuştu.
       
NÜKLEER SİLAH SORUNU
       Pakistan, ABD ile işbirliği karşılığında, kendine uygulanan yaptırımlarda da kolaylık sağlanmasını istiyor.
       1990’da Başkan George Bush, Pakistan’ın nükleer silahlar geliştirmediği Kongre’ye kanıtlanamadığından bu ülkeye karşı ekonomik yaptırımlar getirmişti.
       ABD, 1998’de Pakistan açık bir şekilde nükleer silahlarını denemeye başladığında ve şu anki Başkan Pervaz Müşerref darbeyle görev başına geldiğinde de bu ülkeye karşı uyguladığı yaptırımları genişletmişti.
       Getirilen yaptırımlar, ABD’nin ülkeye askeri ve ekonomik yardımını ve askeri amaçla kullanılabilecek, fiber optik kablolar ya da uçak teçhizatları gibi her türlü malın ihracını engelliyor.
       ABD’nin, ülkeleri ekonomik izolasyonla cezalandırma çabası son zamanlarda yükselişte olan ekonomik akımlarla da karşı karşıya kalıyor. Eski Clinton yönetiminden bir yetkili kullanılabilecek ekonomik silahlar olsa da küreselleşmenin ve teknolojinin bunu zorlaştırdığını savundu.
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları