Home page
Haber Menüsü


New York Borsası  
ABD'nin genelinde olduğu gibi New York Borsası'nda büyük bayraklar asıldı.
Wall Street rekor düşüşle kapandı
ABD’de New York Borsası, 1929’daki Büyük Bunalım’dan beri en uzun süreli kapalı kalışının ardından bugünkü son seansı rekor düşüşle kapadı.
New York
NTV-MSNBC
 
    17 Eylül—   11 Eylül Salı sabahı Dünya Ticaret Merkezi (DTM)-ikiz gökdelenlerinin intihar yolcu uçaklarıyla yerle bir edilmesi ve eşzamanlı olarak Savunma Bakanlığı Pentagon’un da vurulması yüzünden 6 gün kapalı kalan dünyanın en büyük borsası konumundaki New York-Wall Street Borsası’nın temel göstergesi Dow Jones Sanayi Endeksi, son iki buçuk yılı aşkın süredir günü ilk kez 9000 puanın altında kapandı.  

   
 
       
   
MSNBC News Continental Airlines iflas aşamasında
MSNBC News OPEC, yükselişte müdahale edecek
MSNBC News Dünya ekonomisini zor günler bekliyor
MSNBC News ING Barings: Petrol fiyatlarıyla enflasyon tırmanacak
MSNBC News S&P: Olumsuz etkiler uzun sürmez
MSNBC News ML: Tüketici harcamaları önemli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Wall Street Borsası’nın Dow Jones Endeksi, son kesin veriye göre en büyük kaybıyla karşılaştı, 678.2 puan, yani yüzde 7 düştü; günü iki buçuk yıldır ilk kez 9000 puanın altında tamamladı.

       Amerikan Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın yatırımcılara destek için faiz oranlarını düşürmesine rağmen, New York Borsası hızlı düşüşten kurtulamadı. ABD Merkez Bankası, bu yıl yarım ila 3 puan arasında 8 kez faiz oranlarını düşürdü.
       Dow Jones sanayi endeksi öğleden sonraki seansta 678.52 puan düşüşle (yüzde 7.07) 8 bin 921.18 puana geriledi ve endeksin Ocak 2000’deki en yüksek rekorunun yüzde 24’ünü kaybetmiş oldu.
       
NASDAQ’DA DA DÜŞÜŞ
       ABD’de New York-Wall Street Borsası’nın Dow Jones Endeksi son seansta 681 puan düşüşle (yüzde 7) ilk hesaplamalara göre 8 bin 924 puandan kapandı. Borsanın bundan önceki düşme rekoru 14 Nisan 2000’deki 617.78 puanlık günlük düşüşüydü. Teknoloji şirketyleri hisse senetlerinin takip edildiği Nasdaq Birleşik Endeksi de 115 puan düşerek (yüzde 6.8) günü 1,579 puanla bitirdi.


        ABD’de 11 Eylül’deki tarihin en geniş çaplı terör saldırılarının ardından kapanan New York Menkul Kıymetler Borsası Wall Street, bugün yerel saatle 09.30’da (TSİ 16.30) kapılarını yeniden açarak işlemlere başladı. Borsanın önde gelen göstergesi konumundaki Dow Jones sanayi endeksi açılışta 114 puan azalarak 9,492 puana, teknoloji endeksi Nasdaq 96 puan azalarak 1,599 puana geriledi. Borsanın ilk seansında özellikle sigorta ve havayolu şirketlerine ait hisselerin yoğun şekilde satışa sunulmasından endişe ediliyordu. Bu dallarda faaliyet gösteren şirketlerin, DTM’ye yönelik saldırıdan sonra büyük zararlarla karşılaşmaları bekleniyor. Yorumcular, sadece havayolu şirketlerinin zararının 1-4 milyar dolar dolayında olacağını belirttiler.
       
BORSA BAŞKANI GRASSO
        New York Borsası Başkanı Richard Grasso, televizyonlarda yaptığı açıklamalarda, “borsanın açılış seansında tepki satışları olabileceğini, ancak borsanın önümüzdeki haftalar içinde yeniden toparlanmasının beklendiğini” belirterek, yatırımcılara moral vermeye çalıştı.


       Finans sektörünü izleyen uzmanlar ise tüketicinin güveninin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu, aksi halde ABD ekonomisinin, geçen salı günkü saldırıların ardından ekonomik durgunluğa sürükleneceğini belirtiyor.
       Başta Başkan George Bush olmak üzere tüm yetkililer, Amerikan halkına çağrıda bulunarak, harcama alışkanlıklarında değişiklik yapmamalarını ve eskiden olduğu gibi para harcamaya devam etmelerini istediler.
       Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan terörist saldırıdan sonra, New York Borsası hasar görmemiş ancak iletişim hatları ve sistem bağlantıları hasar görmüştü. Cumartesi günü bilgisayar ve iletişim sistemlerinde yapılan testlerde bir sorun olmadığı görüldü.
       
Faiz indirimi İMKB’ye 500 puanlık alım getirdi

       
Açılış öncesi yorumlar
       Piyasa uzmanlarının en büyük endişelerinden biri de ABD ekonomisinin durgunluğa girmesi... Tüketici talebinin kesildiği ve ekonomiye olan güvenin azaldığını söyleyen ekonomistler, kalıcı bir durgunlukla ilgili sinyallerin güçlendiğini söylüyor. Durgunluk endişesi de Wall Street’te satış yönünde baskı yapacak.
Avrupa borsaları faiz indirimiyle toparlandı

       Bu bağlamda, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ABD ekonomisinin, durgunluğa girmesinin oldukça mümkün olduğunu, fakat yıl sonuna doğru yeniden toparlanmasını beklediğini söyledi.
       Dick Cheney, dün Amerikan NBC televizyonunda yayınlanan “Meet the Press” programında yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu, fakat terörizme karşı açık bir savaşlarının olduğunu belirterek, “Henüz, ekonomide üçüncü çeyreğin neye benzeyeceğini bilmiyoruz” diye konuştu.
       Cheney, terörist saldırıların, Amerikalıların ekonomik aktivitelerini yavaşlatmasına neden olmamasını ümit ettiğini kaydetti.
       
SİGORTA VE HAVACILIK ŞİRKETLERİNDE SATIŞ
       Özellikle, sigorta ve havayolu hisselerindeki ağır satış baskısının önüne geçmek için yatırımcıları yurtseverlik çağrıları yapılıyor. Uzmanlar, yatırımcılara “Eğer ABD’nin toparlanıp, bu işin üstesinden geleceğine inanıyorsanız, hisse senetlerinizi satmayın” çağrısı yapıyor.
       Özellikle American Insurance Group (AIG) gibi sigorta şirketlerinde tepkisel bir satış bekleniyor. Dünya çapında sigorta sektörünün zararının 15-20 milyar dolar arasında olabileceği ifade ediliyor. Havacılık sektörünün yanısıra, otel ve turizm sektörü hisselerinin satış dalgasından nasibini alacağı belirtiliyor.
       Ancak, terörist saldırıların Amerikan yurtseverliğini kamçılayabileceği ve savunma, sağlık, güvenlik gibi bazı sektörlerde alımların gelebileceği de ifade ediliyor.
       
CENTİLMENLİK ANLAŞMASI YAPTILAR
       Ayrıca, şirketlerin kendi hisselerine satın almaları bekleniyor. Bu destek alımlarını Cisco Systems’in gerçekleştireceği ve 3 milyar dlarlık ya da hisselerinin yüzde 3’ü oranında alım yapacağı açıklandı. Uygulama ile piyasalara güven mesajı verileceği belirtiliyor.
       Security Exchange Comission’ın (SEC), şirketlerin kendi hisse senetlerini sınırsız şekilde satın alabilmelerine olanak sağlayan bu kararının özellikle hisse senetlerinin fiyatları büyük oranda düşmüş bulunan teknoloji şirketlerinin işine yarayacağı öne sürülüyor.
       Aracı kurumların kendi aralarında yazılı olmayan centilmenlik anlaşmaları yaptıkları ve bazı sektörlerde yoğun alım yapacakları da ifade edildi.
       
AÇIĞA SATIŞ YAPILMAYACAK
       Ayrıca, SEC hızlı düşüşü önlemek için internet üzerinden yapılan alımlardaki sınırları da kaldırdı. Açığa satış işlemlerine de kısıtlama getirilmesinin panik satışların önünü keseceği belirtiliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları