Home page
Haber Menüsü



 
Amerikan askerleri, boş Wall Street sokaklarında devriye gezerken, New Borsası'nın ünlü boğası "Borsacılar nerede?" der gibi, onları 'gözlüyor'... Borsacılar, terörizmin Pazartesi açılacak New York Borsası'nı etkilemeyeceğini söylüyor.  
Saldırıdan sonra dünya ekonomisini zor günler bekliyor  
ABD’ye yapılan kanlı terörist saldırının küresel ekonomiye faturasının çok ağır olacağından endişe ediliyor.  
   
NTV-MSNBC
 
    14 Eylül—  ABD’ye yapılan terörist saldırıların faturasının, önlemlere rağmen, küresel ekonomiye faturasının çok ağır olacağından endişe ediliyor. Merkez bankaları piyasaya likidite sağlıyor, faiz indirimlerine gidileceğinin işaretini veriyor ve ekonomi otoriteleri olumlu açıklamalarda bulunuyor. Ancak gerçeği en iyi, açıklanan veriler yansıtıyor.  

   
 
       
   
MSNBC News ING Barings: Petrol fiyatlarıyla enflasyon tırmanacak
MSNBC News JP Morgan Türkiye tahvili önerdi
MSNBC News SSSB: Hedefler Ekim'de tutacak
MSNBC News 'En çok zarar Türkiye ve Brezilya'ya'
MSNBC News Havayollarına maliyet 10 milyar $
MSNBC News Moody's: Ödemeler gecikebilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Michigan Üniversitesi’nin saldırılardan önce yaptığı ankete dayanan tüketici güven endeksi, Eylül ayında 83. 6’ya düştü. Ağustos ayında 91.5 olan endeksteki sert düşüş, Eylül’ün saldırı öncesinde, Eylül’ün ilk 10 günü için geçerli. Ancak, tüketimin zaten düşme eğilimine girdiğini gösteriyor.
       Saldırıların, tüketimi iyice baltalayarak ekonomiyi önce daralmaya, sonra da durgunluğa iteceğinden korkuluyor.
       ABD yönetimi ise, ekonomik canlılığı hiç olmazsa saldırı öncesindeki seviyede tutmak, tüketici talebinde sert bir düşüşü önlemek çeşitli seçenekleri değerlendiriyor. Bunlar arasında harcamaları artırmak, vergi indirimi ve Merkez Bankası’nın (FED) yakın gelecekte faiz indirimi yapması için baskı yapmak da var...
       ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill’dan, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Eddie George kadar, ekonomi ve finans dünyasının tüm karar vericileri de, canlanma umudunu kırmamak ve cesareti artırmak için açıklamalar yapıyorlar.
       
O’NEILL: HERŞEY ESKİYE DÖNECEK
       Saldırı haberini Japonya ziyaretinde alan ve ziyareti kısa keserek hızla geri dönen ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill, New York ve Washington’da gerçekleşen terörist saldırıların sonrasında Amerikan ekonomisinde değişen birşey olmadığını ve herşeyin eskiye döneceğinden emin olduğunu belirtti.
       O’Neill, Hazine’nin finansal sistemdeki aksaklıkları en aza indirebilmek için çalıştığını belirtirken, Amerikan iş dünyasının başarılı çalışmalarına devam edeceğini söyledi.
       
PARA POLİTİKALARI GEVŞETİLİYOR
       Ancak, Avrupa ve Asya’dan gelen tepkiler ve kararlar, olası bir krizin etkilerini hafifletmeye yönelik...
       Almanya Maliye Bakanı Hans Eichel, ABD’ye yapılan saldırıların ardından, Avrupa Komisyonu’nun öngördüğü bütçe hedeflerini değiştirmeyeceklerini açıkladı. Eichel, Avrupa Merkez Bankası’nın saldırı nedeniyle faizleri indirip indirmeyeceğiyle ilgili bir soruyu da, “Merkez Bankası para politikasında bağımsızdır” diye yanıtladı.
       Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaru Hayami de, ABD’le yapılan saldırıların, bankanın gelecek haftaki toplantıdan çıkacak para politikası kararını etkileyeceğini açıkladı.
       Japonya Merkez Bankası, Salı Günü, iki hafta sürecek bir para politikası toplantısına başlayacak. Birçok ekonomist, bankanın para politikasını daha da gevşetme yoluna gideceğine inanıyor.
       
YABANCI SERMAYE İÇİN ÇİN VE ASEAN YARIŞACAK
       Bu arada ABD’deki terörist saldırılar sonrasındaki ekonomik belirsizlik ortamında, Çin Halk Cumhuriyeti ile Güneydoğu Asya (ASEAN) ülkeleri, yabancı sermaye çekmede birbirleriyle yarışacak. Bölgenin süper güçlerinden Singapur’un Ticaret Bakanı George Yong-Boon Yeo, ABD’de olan bitenler sonucu, Asya-Pasifik bölgesinde yabancı sermayeyi süratle çekmek hususunda daha büyük bir aciliyet duygusu oluştuğunu, ekonomide erken canlanma ihtimalinin gerilediğini söyledi.
       Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi 10 ülke, yabancı sermaye yatırımlarına yönelik kısıtlamaları daha süratle ortadan kaldırmak için harekete geçecekler. ASEAN ülkeleri yabancı sermayedara yerli yatırımcı ve sermayedara eşit hakları 2020 yılından itibaren tanımayı planlıyordu, bu tarihi 2015’e çekmişti, ancak, ABD’deki kriz, ASEAN üyesi altı ülke olan Brunei, Endonezya, Malezya, Filipinler, Tayland ve Singapur, bu tarihin 2010 yılına çekmesine neden oldu.
       ASEAN’ın daha az gelişmiş üyeleri Myanmar (Burma), Kamboçya, Vietnam ve Laos 2015 yılına kadar bekleyecek.
       
ÇİN ENDİŞESİ
       ASEAN ülkeleri, zaten sallantıda olan yatırım ortamının, Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) muhtemelen birkaç ay içinde katılımından sonra kötüleşebileceğinden endişeli. Dünyanın nüfusu en kalabalık ülkesi Çin’in yabancı sermayeye daha fazla açılımı, Asya’da bu alandaki rekabeti körükleyip hızlandıracak.
        ASEAN ülkeleri, bürokrasiyi ve ticareti kısıtlayan engelleri azaltıp birleşik bir yatırım bölgesi yaratmayı hedefliyor ve bu çerçevede herbir üye kendi kuralları ve mevzuatını inceleyip liberalleştirecek.
       Malezya Ticaret Bakanı Rafidan Aziz’in bir basın toplantısındaki ifadesiyle, “eğer bu kurallar ve mevzuat özel sektörü kısıtlayıcı ise ortadan kaldırılacak ve dünya ASEAN’ı bekleyemeyeceğinden dolayı, bu işin süratle yapılması gerekecek.”
       
SİGORTA ŞİRKETLERİ ZORDA
       Saldırılar, en çok sigorta şirketlerini etkileyecek. Bir numaralı şirket sigortacısı American International Group (AIG), yaptığı ön tahminlere göre, Salı günü meydana gelen terörist saldırılar nedeniyle uğradığı vergi öncesi net zararın yaklaşık 500 milyon dolar olacağını açıkladı.
        Yüksek sigorta

Sigorta bedelleri çok yüksek

Aşağıdaki sigorta şirketleri, Dünya Ticaret Merkezi'nin yıkılmasının yol açtığı zararı hesaplayarak, ödemeyi planladıkları miktarı açıkladılar.

 

Şirket Ülke Tahmin ettikleri bedeller ($)
1. Munich Re Almanya 900 mln
2. Swiss Re İsviçre 730 mln
3. XL Capital Bermuda 600 mln-700 mln
4. Allianz Almanya 630 mln
5. AIG ABD 500 mln
6. ACE Ltd. Bermuda 400 mln
7. Axa Fransa 300 mln-400 mln
 8.Hannover Re Almanya 365 mln
9. SCOR Fransa 150 mln-200 mln
10. Hannover Re Almanya 365 mln
11. Chubb ABD 100 mln-200 mln
12. Berkshire Hathaway ABD Endüstri kayıplarının yüzde 3-5'i
13. Lloyd's İngiltere maddi yardım
14. Hiscox İngiltere maddi yardım
15. CGNU İngilter 51 milyona kadar
16. BRIT Insurance İngiltere tahmin yok
Kaynak: Moody’s

       AIG Yönetim Kurulu Başkanı M. R. Greenberg, hiçbir şirketin şu anda kesin bir tahminde bulunamayacağını belirtti. Greenberg, uğrayacakları zararın, şirketin mali durumunu sarsmayacağını da açıkladı.
       
TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ SARSILDI
       Terörist saldırılar, ekonomik yavaşlama nedeniyle zaten güç koşullar yaşayan teknoloji sektörünü de derinden sarstı. Analistlere göre, teknoloji şirketleri, aylar süren talep yavaşlamasından sonra iyileşme sürecinin başlayacağını umuyordu.
       Ancak yaşanan felaketin, pc ve elektronik aygıt satışları başta olmak üzere tüketimi azaltacağından ve ekonomik yavaşlama sürecinin uzamasına neden olacağından endişe ediliyor. Ayrıca, felaketin, zaten azalmış olan şirket yatırımlarına yeni bir darbe olacağı düşünülüyor.
       Şirket yatırımlarının bilgisayar donanımından güvenlik aygıtlarına kayabileceği sanılıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları