Home page
Haber Menüsü


Bütün Avrupa ülkeleri üç dakika boyunca ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.
Dünya yasta
Bugün dünyanın dört bir yanında ABD’deki terör kurbanları için yas tutuluyor.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    14 Eylül—  Tüm Avrupa Birliği ülkeleri, bugün ABD’deki saldırılarda ölen binlerce kişi için üç dakika saygı duruşunda bulundu. Bu süre içerisinde tüm AB üyesi ülkelerde hayat durdu. İstanbul’da da Ermeni kiliselerinde çanlar çalındı. Avrupa Konseyi üyesi 43 ülkede bayraklar yarıya indirildi. Katolik dünyasının dini lideri Papa II. John Paul de terör kurbanları için dua etti.  

   
 
       
    MSNBC News Bush: 21. yüzyılın ilk savaşı
MSNBC News Taliban:ABD saldırırsa intikam alırız
MSNBC News New York 30 bin ceset torbası istedi
MSNBC News Powell: Baş zanlı Usame Bin Ladin
MSNBC News İslamabad'ın havaalanında askeri sevkiyat
MSNBC News Arafat'tan Araplara terörle mücadele çağrısı
MSNBC News Misilleme uzun vadeli olacak
MSNBC News Terörle mücadeleye 40 milyar $
MSNBC News Almanya, terör kurbanlarına ağladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Avrupa Konseyi’nin Çarşamba günü aldığı karara uygun olarak İtalya’da saat 12.00’yi gösterdiğinde, ülkedeki neredeyse tüm fabrikalar 3 dakika çalışmalarına ara verdi, televizyonlar, radyolar ve haber ajansları haber akışlarını durdurdu, okullarda derslere ara verildi ve Vatikan’daki San Pietro dahil olamk üzere tüm kiliselerde Katolik inancına göre ölenlerin ardından özel dualar edildi. Senato ve Meclis de 3 dakika sessizliğe katılırken, Milano borsası da 3 dakika işlemlerini durdurdu. İtalya’da sokaktaki sivillerin de hayatlarını kaybeden Amerikan vatandaşları için saygı duruşuna katıldığı görüldü.
Avrupa’da iz sürülüyor
Tüm NATO yetkilileri saygı duruşuna katıldı.
       
PAPA’DAN ÖLENLERE DUA
       Papa II. John Paul, ABD’deki terörist saldırıların kurbanları anısına dua etti. Papa, ölenlerin yakınları için de sabır diledi. 81 yaşındaki Papa II. John Paul’ün saldırıların ardından oldukça sarsıldığı belirtiliyor. Papa, saldırıların gerçekleştiği 11 Eylül’ü ‘İnsanlık tarihinde kara bir gün’ olarak tanımlamıştı.
       
İNGİLTERE’DEKİ AYİNE KRALİÇE DE KATILDI
       İngiltere’de de bütün okullar, işyerleri, fabrikalar, mahkemeler ve sokaklarda halk, ABD’de ölenler için 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Londra’da St. Paul’s Katedralinde ABD’de ölenler için yapılan özel ayine Kraliçe İkinci Elizabeth, eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, Galler Prensi Charles, Canterbury Başpiskoposu ve başta Başbakan Tony Blair olmak üzere hükümet temsilcileri ve milletvekilleri de katıldı.
Almanya, terör kurbanlarına ağladı
Bütün bayrakların yarıda tutulması uygulamasına bugün de devam edilen İngiltere’de, turist gezdiren şirketler bile konuklarından bütün Avrupa’da aynı anda yapılan 3 dakikalık saygı duruşuna katılmalarını istedi. Başkent Londra’daki bütün mağaza ve marketlerde yerel saatle 11.00’de hayat durdu ve müşterilere hizmete ara verildi. Aynı şekilde devlet daireleri ve fabrikalarda da faaliyetler üç dakika süreyle askıya alındı. British Airways tarafından işletilen Londra’daki dev dönme dolabın saygı duruşu sırasında durdurulduğu dikkat çekti. Tören sırasında otobüs, tren ve benzeri toplu taşıma araçları da motorlarını durdurdu.
       
İSVEÇLİ YAZARDAN PROTESTO: BU İKİYÜZLÜLÜK
       Bu arada, Avrupa’nın heryerinde aynı anda başlayan saygı duruşu, protestolara da sahne oldu. İsveçli gazeteci-yazar Jan Guillou, ABD’deki terörist saldırılarda ölen insanların anısına bugün yapılan saygı duruşunu “ikiyüzlülük” olarak nitelendirip kınadı. Göteborg’taki kitap fuarında bütün Avrupa’da olduğu gibi üç dakikalık saygı duruşunun başladığı sırada durumu protesto eden Guillou, fuarı terk etti. Ünlü polisiye roman yazarı, “Irak’ta ölen 2 milyon Arap ya da Vietnam’da öldürülen 3 milyon kişi için saygı duruşunda bulunmak aklımıza gelmiyor. İnsan yaşamına her yerde aynı değer verilmiyor. İkiyüzlülük bu” diyerek tepkisini dile getirdi.
       
AB: AMERİKAN HALKI DAYANIŞMAMIZA GÜVENEBİLİR
       Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından yayımlanan ortak bildiride, “Amerikan hükümeti ve halkıyla dayanışma içindeyiz” denildi.
Moskova'daki Amerikan Büyükelçiliği'nin önünde mumlar yakıldı.
       Avrupa Konseyi de üye ülkelerinin 800 milyon vatandaşını bugün terör saldırısında ölenlerin anısına üç dakika sessizliğe davet etti. AB dönem başkanlığını yürüten Belçika’nın başkenti Brüksel’de yayımlanan ortak bildiride, “İnsanlık dışı bu şiddet, AB’nin daha iyi bir dünya için mücadele arkadaşı olan dost bir milleti kalbinden vurmuştur. Amerikan halkı ve hükümeti bizim dayanışmamıza güvenebilir” ifadesi kullanıldı.
       15’lerin liderlerinin tamamının imzasının yanı sıra Avrupa Parlamentosu Başkanı Nicole Fontaine, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın da imzasını taşıyan ortak bildiride, “Bu trajik olaylar, bizden AB’nin bu meydan okumaya verilecek karşılık çerçevesinde oynaması gereken rol hakkında karar vermemizi gerekli kılıyor” ifadesi kullanıldı.
       
İSTANBUL DA YASA KATILDI
       İstanbul’daki Ermeni kiliselerinde tüm Avrupa’nın yas tuttuğu dakikalarda çanlar çalındı. Cumartesi günü de İstanbul’daki bazı kiliselerde ayin yapılacak.
       
DİĞER ÜLKELER DE YASTA
       Moskova’da da Amerikan Büyükelçiliği önüne gelen binlerce insan, ABD’deki saldırılarda ölenlerin anısına çiçekler bırakıyor ve mumlar yakıyor. Rusya’da, dün, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle tüm bayraklar yarıya indirilmiş, 1 dakika sessizlikle saygı duruşunda bulunulmuştu.
Güney Kore'nin başkenti Seul'de terörist saldırılara karşı büyük öfke var.
       Kanada’da da Başbakan Jean Chretien bugünü yas günü ilan etti. İrlanda’da ise bugün tüm işyerleri, okullar ve devlet daireleri yas nedeniyle tatile giriyor. İrlanda hükümeti, ülke çapında yas ve tatil ilan etmelerini, İrlanda’nın ABD’yle yakın ilişkilerine bağladı. İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, Amerikalıların ’44 milyon Amerikalının İrlanda kökenli olduğunu’ hatırlattı.
       Güney Kore de ölen ABD’liler için yas tutuyor. Başkent Seul’de terörist saldırıları protesto gösterileri düzenleniyor.
       
ABD’DE DUA GÜNÜ
       Amerikalılar da bugün kayıpları için yasta. ABD Başkanı George W. Bush, Washington’daki Ulusal Katedral’de ölenlerin anısına dua ettikten sonra Dünya Ticaret Merkezi enkazında inceleme yapmak üzere New York’a gidecek.
       ABD Başkanı George W. Bush, New York ve Pentagon’a Salı sabahı düzenlenen tarihin en büyük terör darbesinde ölenler için bugünü resmen yas ve dua günü olarak ilan etti.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları